Η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος περίπου 22 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1007,37 (-1,41%) και υψηλό τις 1028,6 (+0,67%), να αλλάζει πρόσημο επτά φορές, μετά τις 14.26 να κινείται μόνιμα στο "κόκκινο" και τελικά να κλείνει στις 1011,67 μονάδες με απώλειες 0,99%.
Η μικτή αξία συναλλαγών στα 43,8 εκατ. από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΣΕΝΤΡ, ΟΠΑΠ), ενώ το 63% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις επτά τίτλων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΔΕΗ και ΕΤΕ).
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΠΑΠ και Ελ. Πετρέλαια (μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ενώ αντίθετα δεν πάτησαν σε θετικό έδαφος καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Τιτάν, Eurobank Properties, Frigoglass, Folli Follie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Frigoglass, Σωλ. Κορίνθου και Ελλάκτωρας.
Ασφαλώς και ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου του ΟΠΑΠ, που μπορεί να υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 8,73 ευρώ (+4,55%), όμως έκλεισε σε νέα υψηλά 25 μηνών. Αν επιστρέψει σε κλείσιμο υψηλότερα των 8,50 ευρώ (κάτι που σήμερα το ξεπέρασε μάλλον εύκολα), τότε θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 9,70 ευρώ, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις της Citigroup.
Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του για την Ελλάδα, εν όψει και της εισόδου της Ελλάδας στο δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI από τις 26 Νοεμβρίου, εκτιμά ότι η στάθμιση της Ελλάδας στο δείκτη θα διαμορφώνεται στις 26 μονάδες βάσης στο δείκτη MSCI EM έναντι τρέχουσας στάθμισης με 1,4 μονάδα βάσης στο δείκτη MSCI World. Ως εκ τούτου, προβλέπει ότι οι καθαρές εισροές από funds παθητικής διαχείρισης θα διαμορφωθούν στα 500 εκατ. δολάρια ενώ εκτιμά την πιθανή ζήτηση από "ενεργούς" επενδυτές στα 1,6 δισ. δολάρια.
Η Citi σημειώνει την επιβράδυνση στη μείωση εσόδων των Ελληνικών εταιρειών και τονίζει ότι εφέτος θα καταγραφεί ο "πάτος" στην εταιρική κερδοφορία. Ειδικότερα, εξαιρουμένων των Τραπεζών, προβλέπει μείωση κερδών 3% το 2013 με δυναμική ανάκαμψη 31% το 2014.
Όπως αναφέρει, προτιμά μετοχές που επέδειξαν ικανότητα λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης εν μέσω κρίσης και βρίσκονται σε καλή θέση για να αξιοποιήσουν την σταθεροποίηση και την τελική ανάκαμψη, ενώ έχουν "λογική" αποτίμηση, τόσο ιστορικά όσο και συγκριτικά με ομοειδείς εταιρείες, όπως τις περιπτώσεις των ΔΕΗ (τιμή-στόχος στα 9,5 ευρώ) και ΟΤΕ (στόχος στα 9 ευρώ).
Αντίθετα, τονίζει ότι άλλες μετοχές που καλύπτει, όπως η ΕΤΕ, τα ΕΧΑΕ και ο ΟΠΑΠ δείχνουν ακριβές.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Με αφορμή την επιφανειακή ψυχραιμία των διεθνών Αγορών, η στήλη αναζήτησε τις τεχνικές γνώσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ για τους τρεις βασικούς διεθνείς δείκτες.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης και ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX, πολλά θα κριθούν σε περίπτωση επιστροφής του δείκτη υψηλότερα των 8710 μονάδων, κίνηση που θα βγάλει "stops" από τους "short" και πιθανό "retest" του 8750-8770. Αντίθετα, το "stop loss" στους "long" οριοθετείται στις 8550 μονάδες.
Στον S&P 500 σημαντικά επίπεδα είναι οι 1682 και 1666 μονάδες, με το δεύτερο επίπεδο να είναι και το "stop" για όσους διατηρούν θέσεις "long". Σε περίπτωση έκπληξης και κίνησης του εν λόγω δείκτη με κλείσιμο υψηλότερα των 1692 μονάδων, πιθανόν να υπάρξει τεστάρισμα του ψυχολογικού ορίου των 1700 μονάδων.
Σε αντίθεση με τον S&P ο Dow Jones συνεχίζει να κινείται σε "short position". Το "χάσμα" κλείνει στο 15155 που είναι και κοντινή αντίσταση ενώ το κύριο επίπεδο είναι το 15190. Κοντινή στήριξη το 15098 και 15063 και κύριο το 15040 που διάσπαση μπορεί και πάλι να βγάλει εκ νέου πωλήσεις. Το "stop" στο "short" στις 15220 μονάδες.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Ιαπωνικό Nikkei να κλείνει με απώλειες 2,17%, πιέσεις και στην Ευρώπη με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να είναι το μόνο που διατηρείται με θετικό πρόσημο (Η Ιταλική Κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα κέρδισε με άνεση την κρίσιμης σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας μετά τη μεταστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), αλλά έχει υποχωρήσει σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας, ενώ με αρνητικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς μετά το "shutdown" ήλθαν και τα αρνητικά στοιχεία από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.
Μικρά κέρδη για το πετρέλαιο και σημαντικά μεγαλύτερα για τον χρυσό που επιστρέφει υψηλότερα των 1300 δολαρίων ανά ουγγιά.
Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης που ανακοινώθηκε χθες στην Ιαπωνία, ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της Fitch και δεν οδηγεί από μόνη της σε επαναξιολόγηση του αρνητικού outlook στην αξιολόγηση "Α+" της Ιαπωνίας, σχολιάζει ο οίκος. Η διαδικασία της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού παραμένει αργή και εύθραυστη εν μέσω αβέβαιων επιπτώσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που την συνοδεύουν.
Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει επεκτατική όσο χρειαστεί, δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα όσο καιρό χρειαστεί.
"Η Ευρώπη βιώνει μια ασυνήθιστα μακρά περίοδο ανόδου των PE εξαιτίας της πτώσης των εταιρικών κερδών ανά μετοχή (EPS). Η ανάκαμψη των EPS είναι ήδη αποτιμημένη στις Ευρωπαϊκές μετοχές. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου θα είναι πολύ σημαντική", εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στις πέντε κορυφαίες επιλογές παγκοσμίως τοποθετεί τα warrants των Ελληνικών ομολόγων η Exotix, θέτοντας σύσταση "buy". Πρόκειται για τις γνωστές ρήτρες ανάπτυξης οι οποίες προσφέρουν επιπλέον απόδοση υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ της Χώρας θα αυξηθεί πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.
Η Exotix αναφέρει πως είναι αισιόδοξη για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι σε 10 χρόνια (!) η Ελλάδα θα "έχει Τράπεζες που θα δανείζουν, εταιρείες που θα δανείζονται, μια οικονομία που θα έχει επωφεληθεί από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένα βιώσιμο χρέος και υψηλότερη παραγωγή καθώς το 27% του εργατικού δυναμικού που είναι αυτή τη στιγμή άνεργο θα έχει βρει δουλειά".
Η Exotix προβλέπει ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, το κάθε warrant αναμένεται να έχει απόδοση λίγο πάνω από τα τέσσερα σεντς, με την τρέχουσα τιμή να βρίσκεται στα 1,07 σεντς. Η πιθανότητα τα warrants να αποδώσουν τουλάχιστον 8,2 σεντς είναι 20% όπως και να αποφέρουν μόλις 2,1 σεντς.
Ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, το βασικό σενάριο της Exotix είναι ότι η Χώρα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των warrants.
Αφήνοντας την Exotix και τις εκτιμήσεις της για τις Ελληνικές ρήτρες ανάπτυξης και μεταφερόμενοι στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την "ρηχότητα" της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, αλλά και την "κόπωση" αρκετών από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.
Ακόμη και αν ο ΟΠΑΠ συνεχίσει ανοδικά, τα περιθώρια που δίνουν οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι για μη Τραπεζικές μετοχές του 25αρη δείχνουν πλέον εξαιρετικά περιορισμένα. Οπότε, ή το ενδιαφέρον θα μετατεθεί χαμηλότερα, ή θα συνεχιστεί το "rotation" μεταξύ των μετοχών του FTSE25, σε μία Αγορά που αργά αλλά σταθερά παύει να προσφέρει θετικές εκπλήξεις, με το τελικό πρόσημο του Δείκτη στις περισσότερες περιπτώσεις να μην συνάδει με την "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μεταφέρει την προσοχή τους στον τίτλο της Εθνικής. Ο τελευταίος έδωσε μία κίνηση μέχρι τα 3,08 ευρώ, όμως γύρισε και έκλεισε αμετάβλητος. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και το ημερήσιο διάγραμμα μόνο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 3,08 - 3,12 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο προς την αποφασιστική αντίσταση στα 3,40 ευρώ. Σε περίπτωση παρατεταμένης αδυναμίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα "pullback" μέχρι τα 2,84 ευρώ.
Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Σημαντική η αντίσταση στα 2,52 ευρώ, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 2,35 ευρώ θα δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τα 2,25 ευρώ.
Επίσης, προσπαθεί να "αποδράσει" από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά ο τίτλος της Eurobank, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Τρ. Αττικής και ΚΛΜ, ενώ στην Flexopack όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα "ξεμπλέξουν" με τον μόνιμο πωλητή, καθώς ο τίτλος "μετρά" έξι πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική στις τελευταίες επτά και αθροιστικές απώλειες 24,87%.
Τέλος, ίσως χρειάζεται προσοχή ο Λούλης, αν συνεχιστεί η συναλλακτική αφύπνιση που παρουσίασε σήμερα, αλλά και ο Αστέρας αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 3,70 ευρώ.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση με τελική επικράτηση των πωλητών και κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.134 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου σημείωσε σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,25%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.002, 9.107 Οκτωβρίου, 10 Νοεμβρίου και 885 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 341,5) κινήθηκαν μεταξύ 339,5 και 347,5 μονάδων.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (19.000 Εθνική, 13.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.301), ΔΕΗ (1.114), Alpha Bank (2.245), Εθνική (1.407), Πειραιώς (956), ΟΠΑΠ (852), Μυτιληναίο (124), MIG (579), ΓΕΚ (113), ΕΥΔΑΠ (108), Ελ. Πετρέλαια (259), Ελλάκτωρα (148), ΓΕΚ (206), Intralot (149), Jumbo (101), EEE (108).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 43%, με εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 241 δικαιώματα (151 calls και 90 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.043.035 τεμ.), Εθνική (1.106.819 τεμ.).