Η επιστροφή των αγοραστών σε τίτλους του FTSE25 και ο πλουραλισμός κινήσεων, πάντα στο ταμπλό του 25αρη, έδωσε την δυνατότητα στον Γενικό Δείκτη να επιστρέψει υψηλότερα των 1030 μονάδων και να κλείσει σε νέα υψηλά 90 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/5 (1037,83 μονάδες).
Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, που έφθασε τα 61,2 εκατ. όμως σε αυτό βοήθησαν αποφασιστικά τα "πακέτα" που εκτοξεύτηκαν στα 15,8 εκατ. (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ) επιβεβαιώνοντας παλαιότερες εκτιμήσεις της στήλης σύμφωνα με τις οποίες οι αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια των ξένων διαχειριστών θα διατηρήσουν υψηλά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 58% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις τεσσάρων μετοχών και πιο συγκεκριμένα των Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, MIG, Frigoglass, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, MIG, Eurobank Properties, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Intralot.
Ο Γενικός Δείκτης, μετά τα πρώτα λεπτά, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πλησιέστατα στο ενδοσυνεδριακό υψηλό και πιο συγκεκριμένα στις 1033,25 μονάδες με κέρδη 2,13%, ενώ η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών πλησίασε το 2 προς 1.
Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ασφαλώς και τις μεγαλύτερες βοήθειες στον Δείκτη έδωσε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, συνεπικουρούμενος από Alpha Bank, Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Frigoglass.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
Η Αγορά έχει επιστρέψει σε καθαρή αξία συναλλαγών πέριξ των 50 εκατ. που είναι και το κυριότερο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κρίντα.
Αυτό οδηγεί στην υπόθεση ότι οι επενδυτές αναζητούν το καταλύτη που θα μετατρέψει τις προσδοκίες σε γεγονότα, αφήνοντας παράλληλα περιθώρια θετικών εκτιμήσεων, αφού μόνο αυτά αποτελούν το ουσιαστικό "καύσιμο" για την συνέχιση της ανόδου.
Οι σχετικά περιορισμένες συναλλαγές των τελευταίων ημερών, πιθανότατα να συνδυάζονται και με τις διεθνείς εξελίξεις που ενισχύουν την "επενδυτική ανασφάλεια" και συγκεντρώνουν για μία ακόμα φορά τη ρευστότητα στις μεγάλες Αγορές.
Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, δύο σημαντικά στοιχεία χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.
Το πρώτο αφορά την ρευστότητα που συνεχίζει να ενισχύεται τόσο από τις Κεντρικές Τράπεζες, όσο και από τις δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών και τις εκτιμήσεις αναλυτών, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το δεύτερο αφορά τις θεμελιώδεις αποτιμήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που με καλύτερες οικονομικές συνθήκες για την Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει "ελκυστική επενδυτική επιλογή".
"Μία τέτοια αλλαγή στην οπτική των επενδυτών θα μπορούσε σε σημαντική αύξηση του ημερήσιου τζίρου και σε διαφορετικά επίπεδα αποτιμήσεων" εκτιμά ο κος Κρίντας.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά τα πρόσημα στην Ασία, λόγω των θετικών στοιχείων από το PMI της Κίνας και στην Ευρώπη, συνεχίζουν να ανησυχούν οι επενδυτές, όπως δείχνει το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Διορθωτική κίνηση στους Αμερικανικούς δείκτες αναμένει η UBS προβλέποντας πως ο S&P 500 θα τεστάρει σε πρώτη φάση 1.680 - 1.690 μονάδες. Προς το παρόν τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης εμφανίζονται περιορισμένα.
Πιθανότερο, βραχυπρόθεσμα, φαίνεται το ενδεχόμενο ενός "rebound" που μπορεί να τον οδηγήσει ξανά πάνω απ' τις 1.700 μονάδες. Στη συνέχεια όμως, και μέσα στο Νοέμβριο ενδέχεται να τεστάρει τις 1.627 μονάδες. Την ίδια ώρα το "σπάσιμο" των 1.709 μονάδων που έχει γίνει τον Αύγουστο αφήνει ανοικτή την προοπτική μίας "bull" τάσης απ' το Δεκέμβριο και έπειτα.
Όσον αφορά την Ευρώπη, Eurostoxx και DAX αναμένεται να τεστάρουν σημεία υποστήριξης με μία διόρθωση της τάξης του 5 - 7% μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Από εκεί και έπειτα θα ανακάμψουν το Νοέμβριο. Ο Eurostoxx θα κυμανθεί μεταξύ 2.950 και 3.000 μονάδων στο ίδιο διάστημα.
Για τον Eurostoxx 50 οι μονάδες στήριξης είναι οι 2.855 μονάδες, το σημείο "κλειδί" για το ριμπάουντ είναι οι 2.900 και το όριο της ανοδικής τάσης είναι οι 2.950 με 3.000 μονάδες που μπορεί να το κάνει στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο DAX, μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμα κίνηση που μπορεί να εκπλήξει, ωστόσο η UBS εκτιμά πως αυτό μπορεί να μην αποτελέσει μία κίνηση διαρκείας και να υπάρξει διορθωτική κίνηση μέσα στο Νοέμβριο που θα τον φέρει στις 8.300 μονάδες.
Η ψήφος εμπιστοσύνης που κατάφερε να πάρει η Κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στην Ιταλική Γερουσία δε φαίνεται να καθησυχάζει την Moody's, καθώς ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί "credit negative" για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, την πολιτική αστάθεια που παραμένει πάνω από τη Ρώμη. H Moody's αναφέρει ακόμα "ότι δεν πιστεύουμε πως η Ιταλική οικονομία θα καταφέρει να ρίξει το έλλειμμα κατά από το 3% μέσα στο 2013".
Η άνοδος του βιομηχανικού PMI σε παγκόσμιο επίπεδο και η αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας οδηγούν τους αναλυτές της JP Morgan να συστήσουν "overweight" στα commodities. Βασικά μέταλλα, ειδικά ο χαλκός και τα ενεργειακά, καθώς και ο χρυσός, εξαιτίας προσδοκιών ανόδου του πληθωρισμού, αποτελούν τις επενδυτικές επιλογές.
Στο τέταρτο τρίμηνο οι προβλέψεις για το πετρέλαιο είναι στα 113 δολάρια, καθώς η πραγματική ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές είναι πιο αδύναμη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι η μείωση της προσφοράς αναμένεται να βοηθήσει τελικά τις τιμές. Για το brend αναμένεται διακύμανση μεταξύ 100 και 120 δολαρίων.
Όσον αφορά στο χρυσό, το γεγονός ότι η Fed δεν προχώρησε στη διακοπή τυπώματος χρήματος, δημιουργεί πληθωριστικές προσδοκίες. Και επαναφέρει την επιλογή της επένδυσης σε χρυσό. Παράλληλα, η Αγορά του χρυσού ενδέχεται να έχει απελευθερωθεί από τις μεγάλες θέσεις, που είχαν λάβει επενδυτικά κεφάλαια, σε ETF και η πραγματική ζήτηση του μετάλλου από αγοραστές στην Ασία είναι πολύ ισχυρή.
Στα γεωργικά προϊόντα, οι αναλυτές του οίκου επιμένουν σε "long" θέσεις ενόψει Μαρτίου σε καλαμπόκι και σόγια.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, τα χειρότερα έχουν περάσει για το Ελληνικό ΑΕΠ, εκτιμά η BNP Paribas. Όπως σημειώνει, τα προσεχή τρίμηνα αναμένεται επιβράδυνση της ύφεσης κάτι που αντανακλά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Εντούτοις, απίθανη θεωρείται η αύξηση του ΑΕΠ πριν από το 2014.
Η οικονομία δρέπει τώρα τους καρπούς της απομάκρυνσης των ανησυχιών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και της εκταμίευσης των κεφαλαίων διάσωσης. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω εξισορρόπηση.
Η δημοσιονομική προσαρμογή και ο περιορισμός των χρηματοδοτήσεων, θα παραμείνουν οι δύο παράγοντες που θα επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα. Η εσωτερική ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να “αλώνουν” τη σφιχτή δομή του εργασιακού περιβάλλοντος και αυτό αντανακλάται στη μείωση των τιμών καταναλωτή. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, λέει ο οίκος, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί κατά 2,3% κατά μ.ο. το 2013 και κατά 1,5% το 2014.
Σε ό,τι αφορά την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, η BNP εκτιμά ότι θα είναι απαραίτητη. Οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, καταλήγει ο οίκος, θα πρέπει να περιμένουν, καθώς αναμένονται και οι Ευρωεκλογές την άνοιξη του 2014.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς προχωρούν στη σύσταση ξεχωριστών bad bank που θα απορροφήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον Τραπεζικό κλάδο, αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παρακολουθούν την μετοχή της Εθνικής, τονίζοντας ότι μόνο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 3,08 - 3,12 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο προς την αποφασιστική αντίσταση στα 3,40 ευρώ.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, η Εθνική σκοπεύει να πουλήσει όλες τις θυγατρικές Τράπεζες σε όλα τα Βαλκάνια, της Εθνική Ασφαλιστική, Πανγαία Real Estate, Astir Palace, Εθνική ΑΕΔΑΚ και το 40% της Finansbank.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονται σε κλείσιμο περίπου 150 καταστημάτων και αποχώρηση 4000 εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μειωθεί το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 0,3 δισ ευρώ.
Πάντα σύμφωνα με τους αναλυτές, το ποσό από τις πωλήσεις των θυγατρικών θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας και θα αυξήσει τον δείκτη φερεγγυότητας από το 9% στο 10,5%.
Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην Τράπεζα να έχει επαρκή κεφάλαια για να προχωρήσει σε διαγραφές επισφαλών δανείων χωρίς να προχωρήσει σε νέα ΑΜΚ (εκτός από τις προγραμματισμένες για την άσκηση των warrants).
Από εδώ και πέρα διίστανται οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου. Η απαισιόδοξη σχολή σκέψης αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της πώλησης των θυγατρικών θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια του 20% των δανείων του ομίλου, γεγονός που θα μειώσει τα αναμενόμενα κέρδη, αν αυτό δεν ισοσκελιστεί με την μείωση των λειτουργικών εξόδων. Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο όμιλος θα μετατραπεί πλέον σε "τοπικό παίκτη", με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μελλοντικά κέρδη που θα έλθουν σε άμεση συνάρτηση με την εγχώρια οικονομική κατάσταση.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους περισσότερο αισιόδοξους, που φάνηκαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ τόσο στη μετοχή της Εθνικής (+3,32%), όσο και στο warrant της Τράπεζας (+9,52%), η αναγγελία πώλησης των θυγατρικών ενδέχεται να ενισχύσει, βραχυπρόθεσμα, την τιμή της μετοχής, λόγω της απομάκρυνσης του ενδεχομένου για νέα ΑΜΚ. Όμως από την άλλη, μειώνονται τα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Ομίλου.
Φεύγοντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, από την χθεσινή συνεδρίαση η στήλη είχε επισημάνει την ανοδική διαφυγή για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, τονίζοντας ότι κλεισίματα υψηλότερα των 8,50 ευρώ, τεχνικά, ανοίγουν τον δρόμο για κίνηση προς τα 9,70 ευρώ.
Δαπάνη, ύψους 162.320.000 ευρώ, ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των Νομικών Προσώπων τους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με την αντίδραση του ταμπλώ, η είδηση μάλλον έχει προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό.
Χαμηλότερα του 25αρη, νέα υψηλά 48 μηνών για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου. Με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών η μετοχή, βάσει των προβλέψεων των αναλυτών της Citi για κέρδη 35,9 εκατ. ευρώ εφέτος και 40,4 εκατ. για το 2014, χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή εξαγορά της Olympic Air.
Τα ίδια κεφάλαια στις 30.6.2013 στα 170,6 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα 209,2 εκατ. ευρώ και θετικές οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες κατά 85,3 εκατ. ευρώ από 23,3 εκατ. πέρυσι. O Τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στο... μηδέν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφασή της για την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines θα ανακοινώσει το αργότερο σε δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Αγορά να προεξοφλεί, εδώ και καιρό, μια θετική απάντηση των αρχών της ΕΕ στο αίτημα των Ελληνικών αεροπορικών εταιρειών.
Η αισιοδοξία στηρίζεται κυρίως στις σαφείς διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο εγχείρημα που επιχειρείται τώρα και σε εκείνο του 2010, που απορρίφθηκε από την ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι η Κομισιόν αναμένεται να δώσει το "πράσινο φως" για το deal μεταξύ των δυο αεροπορικών εταιρειών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έγκριση αναμένεται να δοθεί στις 9 Οκτωβρίου.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Επίτροπου Ανταγωνισμού Joaquin Almunia, Antoine Colombani, δήλωσε ότι "η Κομισιόν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση επί του θέματος".
Ακόμη χαμηλότερα, το "bid" που αρχίζει να εμφανίζει ο Αστέρας απαιτεί προσοχή, όπως και η συναλλακτική αφύπνιση στον Λούλη.
"Ακούραστος" ο Fourlis εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους, ενώ μία ανάσα από την αποφασιστική αντίσταση των 2,52 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση αντιστρόφως ανάλογη με την αμέσως προηγούμενη και τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο. Εντυπωσιακή η μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ στα ίδια επίπεδα έμεινε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.331 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου σημείωσε σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,43%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.149, 3.072 Οκτωβρίου, 12 Νοεμβρίου και 65 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 348,25) κινήθηκαν μεταξύ 340,75 και 348,5 μονάδων.
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (833), ΔΕΗ (1.149), Alpha Bank (2.342), Εθνική (1.724), Πειραιώς (1.460), ΟΠΑΠ (788), Μυτιληναίο (262), MIG (392), ΓΕΚ (244), Intralot (156), ΕΧΑΕ (143).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μειωμένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25, με τα τερματικά να δείχνουν μόλις 236 δικαιώματα να έχουν αλλάξει χέρια (155 calls και 81 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 41%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.043.035 τεμ.), Εθνική (1.126.019 τεμ.).