Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική αντίδραση στη Σοφοκλέους

Σε καθαρά ελληνικό παιχνίδι εξελίσσεται η άνοδος του Χρηματιστηρίου στα επίπεδα των 1.050 μονάδων. Υπεραποδίδουν Βιοχάλκο, Πειραιώς. Κέρδη για ΔΕΗ, Eθνική, Μυτιληναίο, ΜIG. Αυξημένες οι συναλλαγές. Πτώση για Coca Cola.

Ορατές οι 1.050 μονάδες, σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day.gr, με τον Γενικό Δείκτη να βλέπει προς αυτήν την περιοχή, μετά τα πρώτα 20΄- 25΄της συνεδρίασης.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με... ουρά αγορών (από το τέλος της χθεσινής) για την πλειονότητα των δύο βασικών δεικτών FTSE Large Cap και FT Mid και συντονισμένες κινήσεις σε ευρύ μέρος του... ταμπλό.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή ημέρα, όπου ο τζίρος ήταν μέτριος-χαμηλός, στη σημερινή είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 15 εκατ. ευρώ μέχρι τις 11.00. Περισσότερος από τον μισό στις συνήθεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και σε Πειραιώς, Alpha Bank κι Εθνική.

Ενδιαφέρουσα ένδειξη η με το... καλημέρα κινητικότητα στις μετοχές των Τιτάν, FFG, όπως και σε Μυτιληναίο, MIG, Motor Oil και σε άλλους σηματωρούς. Αυτό παραπέμπει προφανέστατα στην ενεργότερη συμμετοχή «ισχυρών χεριών» στο παιχνίδι.

Εάν ξένα και ελληνικά «ισχυρά χέρια» θέλουν την αγορά πάνω, είναι εύκολο θα λέγαμε σε ένα σχετικά ρηχό και δεικτοβαρές χρηματιστήριο να το πετύχουν.

Πάνω και πάλι από τις 350 μονάδες ο FTSE Large Cap, που λίγο μετά τις 11.00 σκέπαζε κατά τι την προηγούμενη κορυφή της 19ης/9. Εάν στη συνέχεια διασπαστεί πειστικά ανοδικά αυτό το εύρος τιμών (έως τις 355 μονάδες), τότε το συζητάμε.

Τις προηγούμενες ημέρες ανεβάσαμε στον Εκηβόλο διαγράμματα δεικτών (Γ.Δ. και 25άρη), μετοχών-σηματωρών (Εθνικής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.) που, κατά την εκτίμησή μας, παρουσιάζουν ενδιαφέρον με την προϋπόθεση πως σήμερα θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) η τεχνικότητά τους.

Με οδηγό και την τεχνική ανάλυση, η αγορά βραχυπρόθεσμα παρουσιάζει ενδιαφέρον και λόγω της κόντρα κίνησης που επιχειρείται σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Σημειώνεται πως όταν στις 11.05 ο FTSE Large Cap επαναπροσέγγιζε το υψηλό, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε ελαφρώς (κατά 0,28%) στις 8.580 μονάδες.

Είναι φανερό, σημείωνε έμπειρος παράγοντας της αγοράς, πως πρόκειται για ένα ποντάρισμα κυρίως ελληνικό, ένα στοίχημα που αφορά περισσότερο το Χρηματιστήριο Αθηνών και τους εμπλεκόμενους με αυτό. Για δικούς τους λόγους, βέβαια «ισχυρά χέρια», ξένοι οίκοι, η κυβέρνηση, οικονομικοί παράγοντες και μικρότεροι παίκτες θέλουν το χρηματιστήριο υψηλότερα. Ο καθείς για τους λόγους του, επαναλαμβάνουμε, αλλά εμάς -τους μικρούς- δεν μας πολυενδιαφέρει, εάν όντως κάνουμε και εμείς το ταμείο μας από το παιχνίδι τους.

Από τη μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, τις τρεις τραπεζικές του δείκτη Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, μέχρι τις σηματωρούς και από τις δύο κατηγορίες (μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση) εξελίσσεται ένα ποντάρισμα με πρόσχημα (και) την αναβάθμιση της οικονομίας. Ή έστω με την προοπτική αναβάθμισής της, με προφανή τη διάθεση προεξόφλησης. Η καλλιέργεια κλίματος και προσδοκιών, μετά την προχθεσινή... ψυχρολουσία, πιάνει μέχρι τώρα τόπο.

Αυξημένες συναλλαγές, νέα υψηλά για τίτλους του 25άρη (ο δείκτης FTSE Large Cap βρίσκεται σε υψηλά 4 μηνών), με την Εθνική στα 3,19 ευρώ, εισροές στους τίτλους των Μυτιληναίου, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, MIG, METKA κ.ά.

Ανάλογη κίνηση και στη μεσαία κατηγορία αλλά και λίγο «χαμηλότερα», με αγοραστές σε Fourlis, Intracom, Attica Bank, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σε ακόμη ορισμένους τίτλους.

Περίπου στις 11.15 για τον FTSE Large Cap καταγραφόταν νέο υψηλό στις 352,4 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ! Ο τζίρος (και η σημερινή αύξησή του) είναι κλειδί της κίνησης, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v