Χρηματιστήριο: Φύλαξε το καλύτερο για το... τέλος

Με εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο. Μεγάλη αύξηση του τζίρου και επιστροφή της συνολικής κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 62 δισ. Μια ανάσα από το υψηλό ημέρας το κλείσιμο του Γ.Δ. Ανοδος 3,58% σε πέντε συνεδριάσεις.

Συνεδρίαση που εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όχι μόνο όσον αφορά την επιθετική διάθεση που επέδειξαν οι αγοραστές, αλλά και λόγω της σημαντικής ενίσχυσης του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 128,6 εκατ., από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΕΤΚ, ΠΕΙΡΤΠ) και είναι ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 10/9 (150,8 εκατ.). Το 66,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις επτά τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική, Τιτάνα και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό "gap" και έκλεισε μία ανάσα από το υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1067,87 μονάδες με κέρδη 3,35%. Να σημειωθεί ότι κλείσιμο υψηλότερα των 1060 μονάδων ο Δείκτης είχε να "δει" από τις 22/5 (1080,65 μονάδες).

Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η σημερινή έντονα ανοδική κίνηση, δεν είχε την "βοήθεια" ενός από τους πλέον Δεικτοβαρείς τίτλους στο Χ.Α., αυτόν της ΕΕΕΕ, που δεν "είδε" θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αντίθετα, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι Alpha Bank, MIG, Intralot, Jumbo, Motor Oil, Frigoglass, Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. επέστρεψε υψηλότερα των 62 δισ, ενώ η Εθνική, μετά από πάρα πολύ καιρό, επέστρεψε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Οι πρώτες τέσσερις θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. (που απέχουν σημαντικότατα των υπολοίπων) διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική (7,86 δισ), ΕΕΕ (7,65 δισ), Πειραιώς (6,75 δισ) και Alpha Bank (6,45 δισ).

Από πλευράς στατιστικών, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε κέρδη 3,58% στον Γενικό Δείκτη και 5,58% στον Τραπεζικό. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 17,62% και ο Τραπεζικός απώλειες 29,36%. Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, ενισχύθηκε κατά 20% και διαμορφώθηκε, την εβδομάδα που έληξε, στα 69,1 εκατ.

Τι σχολιαάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Απόστολος Μάνθος

Με "gap up" στο ημερήσιο chart τιμών και με αυξημένο τζίρο συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης "άναψε πράσινο" προς την  άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Ιουλίου, στις  1085 μονάδες, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Επίπεδο, όπου θεωρείται και η ενδιάμεση απόσταση έως τον ανοδικό  στόχο  των 1159 μονάδων, κορύφωση του περασμένου Μαΐου. Ζητούμενο βέβαια είναι η διατήρηση του Δείκτη για τις επόμενες δύο τουλάχιστον συνεδριάσεις πάνω από το όριο των 1050 μονάδων, όπως και σε επίπεδο χαμηλού η αδυναμία γεμίσματος του σημερινού μίνι "χάσματος" μεταξύ 1034 με 1039 μονάδων. Διαγραμματική υποψία μεταβίβασης της ανοδικής σκυτάλης από τα  γνωστά "βαριά χαρτιά" (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ…) στα Τραπεζικά δίνει ο Τραπεζικός Δείκτης καθώς είναι ακόμα αρκετά πιεσμένος και ξεπέρασε εκ νέου τον 100άρη απλό κινητό μέσο, στις 156 μονάδες.
 
Ξεπέρασε τη κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 345 με 355 μονάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  καλούμενος να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό του Γενικού Δείκτη παρά το "βάρος" της Coca-Cola HBC (συμμετέχει με 21,91%  στο δείκτη).
 
Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 355 μονάδων με το προαπαιτούμενο φίλτρο 2+ συνεδριάσεων θα ανοίξει το δρόμο για το πρώτο επίπεδο αντίστασης των 375 μονάδων βλέποντας όμως στο "βάθος" το στόχο των 416 μονάδων. Οπωσδήποτε, η οποιαδήποτε βίαιη επιστροφή κάτω από τις 340 μονάδες θα αναιρέσει βραχυχρόνια το αναφερόμενο ανοδικό σενάριο θέτοντας έτσι ένα καλό όριο ρίσκου στα βραχυχρόνια χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
 
---Μάνος Χατζηδάκης
 
Με σύμμαχο τα μακροοικονομικά νέα και κόντρα στην τάση των ξένων Αγορών, άλλη μια χρηματιστηριακή εβδομάδα έκλεισε θετική οδηγώντας τις εγχώριες αποτιμήσεις σε νέα υψηλά έτους, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Αν και το υψηλό της χρονιάς του Γενικού Δείκτη βρίσκεται αισθητά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν ήδη καταγράψει μεγαλύτερη αξία λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου των Τραπεζών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο. Μετά από αρκετό καιρό η Χρηματιστηριακή Αγορά δημιουργεί σημαντικό πλούτο, αυτονομούμενη θετικά από το εξωτερικό, έχοντας την βοήθεια αναλύσεων αλλά και θετικών επίσημων δηλώσεων για την πορεία του Ελληνικού προγράμματος οι οποίες πλέον εκπονούνται σε συστηματική βάση. Ακόμα και συντηρητικότεροι ή επιφυλακτικότεροι επενδυτικοί οίκοι έχουν "ξαναγράψει" για Ελλάδα η οποία έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της επενδυτικής κοινότητας. Όλα βέβαια τα παραπάνω μένει να αποτυπωθούν στα νούμερα. 
 
Η Αγορά δεν είναι φθηνή στα τρέχοντα επίπεδα και οι αποτιμήσεις περιέχουν πολύ "μέλλον" επιβάλλοντας μια πιο προσεκτική προσέγγιση αφού η ταχύτητα ενδεχομένως που προεξοφλούνται κάποιες βελτιώσεις να μην συμβαδίσει με την γρήγορη αποτύπωση τους στους ισολογισμούς. Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας και ακριβά επιτόκια τα οποία αποκλιμακώνονται μεν, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.
 
Όπως και να έχει η "marketα" έχει πάντα δίκιο, όπως είχε και πέρυσι το Μάιο στις 470 μονάδες αφού το ρίσκο έχει δυναμική τιμολόγηση ειδικά σε μεταβατικές περιόδους. Η μετάβαση από την απόλυτη ανυποληψία στην μερική επενδυτική αξιοπιστία τιμολογείται μέσω των φημολογούμενων αναβαθμίσεων και αποτελεί την βασική αιτία αυτής της ανόδου. Τα υπόλοιπα είναι θέμα ρευστότητας.
 
Η διαφορά χρονισμού που παρατηρείται τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε μια Αγορά μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας 70 εκατ. ευρώ αρκεί για να συντηρηθεί ένα ράλι τιμών που στην διαδρομή βρίσκει νέους πρωταγωνιστές. Ζητούμενο παραμένει η διάχυση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον στο "ποιοτικό" της κομμάτι, γεγονός το οποίο θα έδινε εναύσματα δραστηριοποίησης περισσότερων εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων.
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υπερέβη και τις 1050 μονάδες διασπώντας με δύναμη την συσσώρευση του Σεπτεμβρίου. Η διόρθωση της περασμένης Τρίτης φαίνεται να "πείσμωσε" τους αγοραστές οι οποίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους αποκτώντας απόσταση ασφαλείας από τις 980 μονάδες. Σε ημερήσια διαγράμματα η διόρθωση αποφόρτισε την υπεραγορασμένη εικόνα και ενώ πλέον, οι ταλαντωτές έχουν διευρύνει τις καθοδικές τους αποκλίσεις φαινόμενο αρκετά σύνηθες σε ανοδικές Αγορές.
 
Οι τζίροι παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση στις ανοδικές συνεδριάσεις ενώ όλοι οι κινητοί μέσοι παραμένουν σε αγοραστική φάση. Επόμενη ζώνη αντίστασης εντοπίζεται στις 1.150 μονάδες η οποία αποτελεί και το αριθμητικό υψηλό του Γενικού Δείκτη για φέτος, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
 
---Στρατή Πολυχρονέα
 
Οι θετικές εκθέσεις ξένων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων για την Ελλάδα και τα μακροοικονομικά στοιχεία (αύξηση εσόδων, εκτιμήσεις Υπουργείου Οικονομικών για το δημοσιονομικό έλλειμμα) οδήγησαν μετοχές και ομόλογα σε υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Η εγχώρια Αγορά δεν έδειξε να επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, ενισχύοντας τις τάσεις αυτονόμησής της που έχουν παρατηρηθεί τελευταία. Άλλωστε η προβολή και μόνο της Ελλάδας σαν μια Χώρα που βρίσκεται σε φάση αντιστροφής και όχι ανάκαμψης μπορεί να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια που αναζητούν υψηλές αποδόσεις με το ανάλογο ρίσκο βέβαια.
 
Για να επιτευχθεί όμως επί της ουσίας το προηγούμενο και να αναβαθμιστεί η Ελλάδα από τους ξένους οίκους αξιολόγησης (σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι αν και η Moody’s μπορεί να αναβαθμίσει την Ελλάδα σύντομα σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό των S&P και Fitch δηλαδή σε "Β3", η S&P δε μετέβαλλε ούτε την αξιολόγηση, ούτε την προοπτική της Χώρας) θα πρέπει, όχι μόνο να γίνει ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους (είναι προτιμότερο ένα σημαντικό "haircut" στον επίσημο τομέα από την επιμήκυνση και τη μείωση των τοκοχρεολυσίων), αλλά και να υπάρξουν πραγματικά αναπτυξιακά μέτρα που θα επανεκκινήσουν την οικονομία.
 
Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους να μην καθυστερήσουν να ασχοληθούν με το ύψος του Ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος φαίνεται να επιτυγχάνεται. Όσον αφορά τους Ευρωπαίους, μπορεί η Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία να αποφεύχθηκε, με την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Λέτα, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζεται όσο τα spreads των Ιταλικών χρεογράφων υπερβαίνουν τα αντίστοιχα των Ισπανικών.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμφωνία των κομμάτων για τη νέα Κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία και βέβαια η πολιτική η οποία θα ακολουθήσει (λιτότητα ή χαλάρωση), η οποία όμως δεν προβλέπεται να επιτυγχάνεται πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην Ευρώπη που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου.
 
Στις ΗΠΑ, η μερική διακοπή της λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να ανησυχεί επί της ουσίας τις Αγορές, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών είναι ότι θα πρυτανεύσει η λογική μεταξύ των δύο κομμάτων και δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η πορεία της Αμερικανικής οικονομίας.
 
Όσο όμως θα συνεχίζεται αυτή η εικόνα και όσο πλησιάζουμε στην εκτιμώμενη ημερομηνία, δηλαδή στις 17 Οκτωβρίου,  που θα πρέπει να αυξηθεί το όριο του χρέους είναι λογικό οι Αγορές να γίνουν πιο νευρικές, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με "κόκκινα" ταμπλώ ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με διαθέσεις αντίδρασης η Ευρώπη και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο Κογκρέσο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας που αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο (σε μηνιαία βάση) για τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν θα πραγματοποιηθεί αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, λόγω της παράλυσης των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών.
 
"Πράσινο" στην ανάπτυξη και "κόκκινο" στον κίνδυνο ανάβουν οι Αγορές σύμφωνα με την Goldman Sachs, παρά το πρόσφατο ράλι της Αγοράς ομολόγων και τη διόρθωση των Χρηματιστηρίων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα αλλαγή της δυναμικής αλλά επαναπροσδιορισμό των θέσεων, σύμφωνα με τον οίκο.
 
Η Goldman Sachs προτείνει πωλήσεις με τακτική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στο USD/JPY, καθώς δεν παρατηρείται ενεργή προώθηση της νομισματικής πολιτικής από την BoJ. Η GS συνιστά πωλήσεις στο USD/JPY περίπου μέχρι το 97,30 στοχεύοντας το 94,00, με τα "stop" στο 98,80.
 
"Η αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές των ΗΠΑ θα διατηρήσει την πίεση για τα επιτόκια και θα οδηγήσει την Fed να συνεχίσει την 'χαλαρή' νομισματική πολιτική", αναφέρει ο οίκος.
 
Το πιθανότερο σενάριο για τη Goldman Sachs είναι ότι η παρούσα δημοσιονομική διαφωνία που βλέπουμε να συμβαίνει στις ΗΠΑ, θα καταλήξει σε συμφωνία, τόσο σε ότι αφορά την αύξηση του ορίου του χρέους, όσο και σε μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση των διαφορών – συζήτηση που ανοίγει εκ νέου η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
 
Όπως λέει ο οίκος, κάτι τέτοιο δεν  αναμένεται νωρίτερα από τις 11-12 Οκτωβρίου, ενώ μπορεί να τραβήξει και μέχρι την τελευταία προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, δηλ. τη 17η Οκτωβρίου. Εάν όμως δεν επιλυθούν και τα δύο θέματα, η GS σημειώνει ότι το “λουκέτο” της Κυβέρνησης μπορεί και να μην λήξει ακόμα και μετά τη συμφωνία για αύξηση στο όριο χρέους – κάτι όμως που ο οίκος δεν θεωρεί πολύ πιθανό.
 
Όπως προβλέπει η JP Morgan, η συνεχής επαγρύπνηση της ΕΚΤ και η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας είναι ικανές να στηρίξουν την άνοδο των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων. 

Μείζον ζητούμενο, κατά την Αμερικανική Τράπεζα, παραμένει η ανάγκη τόνωσης της πιστωτικής δραστηριότητας. Ωστόσο η JP Morgan σπεύδει να προειδοποιήσει πως, όσον αφορά στις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης παραμένει πάντοτε ορατός, λόγω των αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις της υπερχρεωμένης Περιφέρειας.
 
Η Barclays Capital επισημαίνει ότι πλησιάζει το τέλος της τρέχουσας δύναμης του ευρώ, καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας μέσω ενός νέου γύρου φθηνών χαμηλότοκων δανείων προς τις Τράπεζες, αργότερα μέσα στο δ' τρίμηνο.
 
Όπως επισημαίνει, δεν αναμένεται κάποια επιθετική αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ και έτσι αναμένει αρχικά, στον επόμενο μήνα, το ευρώ να παραμείνει στα επίπεδα του 1,35 και σε ορίζοντα τριμήνου να αποδυναμωθεί στο 1,32, εάν και εφόσον η ΕΚΤ αρχίσει και "απαντά" στην σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας στην Αγορά, με έναν νέο γύρο φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων, LTRO. Αυτή η πολιτική θα είναι θετική για το δολάριο στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, κι έτσι η Barclays τοποθετεί την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,30 μέσα στο επόμενο εξάμηνο και στο 1,27 μέσα στο επόμενο 12άμηνο, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο επιθετική πολιτική από την Fed.
 
Η Deutsche Bank εκτιμά πως η αλλαγή πολιτικής της Fed καθώς και οι αποτιμήσεις των μετοχών στη ζώνη του ευρώ, θα φρενάρουν τις ροές κεφαλαίων προς την Ευρωζώνη, γεγονός που θα οδηγήσει στο τέλος της στήριξης του Ευρωπαϊκού νομίσματος. Για αυτό το λόγο, η Deutsche Bank συστήνει πώληση του ευρώ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 11 Απριλίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε το μπαράζ "εισαγόμενων" εκθέσεων - εκτιμήσεων για την Ελληνική οικονομία.
 
Η Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Β-/Β" για την Ελλάδα, με σταθερό outlook. Ο οίκος θεωρεί πως η Ελληνική οικονομία εξισορροπείται, όπως φαίνεται και από το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, από την αξιοσημείωτη προσαρμογή του προϋπολογισμού και από τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητά της.
 
Ωστόσο, το χρέος της γενικής Κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας παραμένουν τεράστια, ενώ εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί 4% το 2013 και 1% το 2014 καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα από την περαιτέρω μείωση της απασχόλησης, την υποχώρηση των μισθών, τις φορολογικές αυξήσεις και τη σοβαρή μείωση του προϋπολογισμού εν μέσω πιστωτικής συρρίκνωσης. Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να σημειώνουν πτώση καθώς οι εγχώριες Τράπεζες θα συγκρατούν τη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα οι Επιχειρήσεις προχωρούν σε απομόχλευση.
 
Ο οίκος "βλέπει" την ανεργία στο 28,5% μέχρι τα τέλη του 2014 (στο 34% εκτιμά ότι θα ανέλθει το ποσοστό της ανεργίας έως το 2016 το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με έρευνα που εκπόνησε).
 
Η S&P θεωρεί πως τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ παρά την αναδιάρθρωση του χρέους και τη σημαντική χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές, το καθαρό Κρατικό χρέος θα αγγίζει το 170% την περίοδο 2013-2015.
 
"Είναι αρκετά σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και πάλι στην Αγορά με τις δικές της δυνάμεις" σημειώνει ο επικεφαλής του Ταμείου Ευρωπαϊκών διασώσεων (ESM) Cl. Regling σε συνέντευξή του στην "Handelsblatt", συμπληρώνοντας ότι η Χώρα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης. Αυτό, ωστόσο, τονίζει είναι απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Περιορισμό του ελλείμματος στο 2,1% προβλέπει για το 2014 η Nomura, καταδεικνύοντας ότι οι Αγορές έχουν πειστεί ότι από δημοσιονομικής πλευράς ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα μπορεί να επιτύχει. Για φέτος προβλέπει το έλλειμμα στο 3,2%. Όσον αφορά την ύφεση προβλέπει το 2013 να διαμορφωθεί στο 3,8%, θα παραμείνει όμως και σε οριακό επίπεδο -0,9% το 2014. Για το λόγο αυτό ο οίκος εκτιμά ότι το momentum της Χώρας, όσον αφορά την ανάπτυξη, παραμένει οριακά αρνητικό στο 0,09%. Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 0,4% το 2013 και 2,1% το 2014 και για το χρέος εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί 175,6% το 2013 και 178,9% το 2014.
 
Οι πιστωτές της Ελλάδας θα παράσχουν μια ακόμη ελάφρυνση χρέους στη Χώρα, εκτιμά η ING. Όπως αναφέρει, η ελάφρυνση χρέους που ζητά το ΔΝΤ για να επιστρέψει ταχύτερα η Ελλάδα στις Αγορές, πιθανότατα θα οδηγήσει σε "κούρεμα" του επίσημου τομέα (official sector involvement, ΟSI) καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη υποστεί "κούρεμα" μέσω του PSI αλλά και της επαναγοράς ομολόγων πέρυσι.
 
Τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2023-2024 αποτιμούν "κούρεμα" μικρότερο του 40%, ενώ τα ομόλογα με ωρίμανση 2035-2042 αποτιμούν "κούρεμα" μεγαλύτερο του 50%, υπογραμμίζει. Παράλληλα, περιμένει νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια πειστική απόφαση για OSI και δεν θα πειραχθούν τα ομόλογα που έχουν προκύψει από το PSI.  Ο οίκος εκτιμά ότι η ύφεση θα "μηδενιστεί" στο δ' τρίμηνο και η Ελλάδα θα "περάσει" σε ανάκαμψη το 2014 λόγω της αύξησης των εξαγωγών. 
 
Η Fitch αναβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση βιωσιμότητας (viability ratings) των Ελληνικών Τραπεζών σε "b". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής οίκος δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στη λίστα με τις 11 Χώρες που διατρέχουν το μεγαλύτερο μακροοικονομικό ρίσκο στον Κόσμο. Στη λίστα αυτή η Fitch περιλαμβάνει την Κίνα, την Αργεντινή, την Ινδονησία, το Λεσότο, το Μακάο, την Μογγολία, την Παραγουάη, το Περού, τη Σρι Λάνκα, το Χονγκ Κονγκ και την Τουρκία.
 
Ερχόμενοι στο Χ.Α., "εκστασιασμένοι" δήλωναν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, από την σημερινή δυναμική της συνεδρίασης.
 
Από την άλλη, χρειάζεται ύψιστη προσοχή, καθώς οι αποτιμήσεις έχουν αρχίσει να "τεντώνονται" στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που συνεχίζουν να ανεβαίνουν λόγω τάσης και όχι λόγω "απαιτητικών" θεμελιωδών μεγεθών.
 
Σε απόλυτη "αγρανάπαυση" οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα από το +2,89% του FTSE25, έναντι του -0,28% του δείκτη μεσαίας - μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
 
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, δύο "ξένα σπίτια" και πιο συγκεκριμένα οι GS και BofAπροχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια συνεχίζεται το "front running" και τα "πονταρίσματα" για επικείμενες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης.
 
Στο θετικό κλίμα βοηθά και η καλή εικόνα των Ελληνικών ομολόγων, με το Ελληνικό 10ετές να κερδίζει, σήμερα, περισσότερες από 40 μονάδες βάσης.
 
Σε κάθε περίπτωση, η Αγορά, αν επιβεβαιώσει την σημερινή συνεδρίαση, αλλάζει επίπεδο και βάσει της τεχνικής ανάλυσης μπορεί να κινηθεί προς τις 1150 μονάδες.  
 
Σε διορθωτική δήλωση προχώρησε σήμερα ο Κοινοτικός Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, με αφορμή το σήριαλ για την επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, τονίζοντας ότι το αίτημα έχει κατατεθεί. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Χαν ξεκαθαρίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το αίτημα μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με Τράπεζες και εργολάβους. Σε κάθε περίπτωση, η είδηση έδωσε σχετική κινητικότητα στον Κατασκευαστικό κλάδο.
 
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι τίτλοι που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά "πειστικές" συναλλαγές, μεταξύ άλλων, ήταν και οι Σιδενόρ, Τεχν. Ολυμπιακή, Αστήρ, Χαλκόρ, Ιντρακόμ, ΕΤΕΜ κ.λ.π.
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του FTSE25, τα "πιο εύκολα" βραχυπρόθεσμα κέρδη φαίνεται να δίνει ο τίτλος της Βιοχάλκο. "Με βάση τους όρους της σύμβασης, κάθε μετοχή της απορροφώμενης εταιρείας αποτιμήθηκε σε 5,49 ευρώ", ανέφερε η πρόσφατη ανακοίνωση για τους όρους συγχώνευσης με την Vioxalco SA.
 
Από εκεί και πέρα σημαντικός αριθμός από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές πλησιάζουν σε σημαντικές αντιστάσεις, όπως οι Jumbo (9,59 ευρώ), Ελλάκτωρ (2,86), ΕΧΑΕ (7,00), ΕΥΔΑΠ (9,00), Folli Follie Group (20,00), Frigoglass (6,10), ΟΤΕ (8,40), Intralot (1,84), ΟΠΑΠ (9,70), ΔΕΗ (9,40), Τέρνα Ενεργειακή (3,60), Τιτάν (19,10), Εθνική (3,40), Πειραιώς (1,40), Alpha Bank (0,60).
 
Από την άλλη ανοδική διαφυγή έδωσαν τα Ελ. Πετρέλαια (8,15/9,20), η Μέτκα (12,83/14,10), η Motor Oil (8,17/8,50-8,70), ο ΟΛΠ (18,90/20,30) και ο Μυτιληναίος (5,20/5,60). 
 
 

---ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.843 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,40%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.031, 7.512 Οκτωβρίου, 302 Νοεμβρίου και 217 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 358) κινήθηκαν μεταξύ 347,5 και 358,5 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.580), ΔΕΗ (1.649), Alpha Bank (5.141), Εθνική (3.364), Πειραιώς (4.246), ΟΠΑΠ (1.417), Μυτιληναίο (1.541), MIG (1.716), ΓΕΚ (633), Intralot (310), ΕΧΑΕ (202), Ελ. Πετρέλαια (206), Τιτάνα (286), Βιοχάλκο (119), Ελλάκτωρα (267), Σιδενόρ (176), Τέρνα Ενεργειακή (180), Eurobank (104), Motor Oil (290), Jumbo (104).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 43% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 1.078 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (183 δικαιώματα αγοράς και 895 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.043.035 τεμ.), Εθνική (1.126.019 τεμ.).
 
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v