Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ώθηση από Wall - blue chips

Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων με την υψηλή κεφαλαιοποίηση και το διεθνές κλίμα να στέλνουν το Γενικό Δείκτη στο υψηλό ημέρας ενώ ακραίες διακυμάνσεις σε τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης (ΑΕΓΕΚ, Αltec, Unibrain) δημιούργησαν επιφυλακτικότητα για τα ”χαμηλά στρώματα” του ταμπλό. Τεχνικά, αν ο δείκτης υπερβεί τις 4.152 μονάδες δημιουργούνται προϋποθέσεις για κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 4.244 μονάδες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Υψηλή κεφαλαιοποίηση και διεθνές κλίμα έστειλαν το Γενικό Δείκτη να κλείσει στο υψηλό ημέρας έστω κι αν στη μικρή κεφαλαιοποίηση, λόγω των ”ειδικών” συνθηκών που δημιουργήθηκαν ενδοσυνεδριακά, παρατηρήθηκε σχετική έως απόλυτη επιφύλαξη.

Κύριοι ”υπαίτιοι” για την εικόνα της μικρής κεφαλαιοποίησης οι τίτλοι των ΑΕΓΕΚ, Αltec και Unibrain, οι οποίοι ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες (οι 2 πρώτοι εν μέσω αρνητικών φημών που δεν επαληθεύονται και η τρίτη μετά τη διάψευση της εταιρίας στη φημολογία των τελευταίων ημερών).

Oμως και οι 3 τίτλοι ανέκαμψαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας, ενώ η Altec έκλεισε και με θετικό πρόσημο.

Αυτό όμως δημιούργησε σχετικές επιφυλάξεις με αποτέλεσμα αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να μην ακολουθήσουν το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι ”μεγάλοι” του ταμπλό.

Από τις μετοχές του FTSE Βιοχάλκο και Coca Cola με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για τον Τιτάνα, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Ελλ. Πετρέλαια, Intracom, ΚΑΕ, Folli Follie και θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Αντίθετα, απώλειες που δεν ξεπέρασαν τη 1 ποσοστιαία μονάδα για Alpha Bank, Cosmote, ΔΕΗ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Eurobank, Motor Oil, Γερμανού.

Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος διακύμανσης (χαμηλό ημέρας 4.034,3 υψηλό 4.079,36) και με τη βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,02% (πώς να μην συμβεί κάτι τέτοιο όταν ο Dow είχε ήδη ανοίξει υψηλότερα των 12.000 μονάδων;) ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 290 εκατ. από τα οποία 51,2 αφορούσαν ”πακέτα” (κυριότερο πακέτο στο Ιατρικό Κέντρο όπου σύμφωνα με πληροφορίες Γερμανός στρατηγικός επενδυτής απέκτησε το 8,33% της εταιρίας στα 4 ευρώ).

Έστω και προς το τέλος, έγινε ικανοποιητική η τελική εικόνα με 156 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών, όμως η έντονη επιφυλακτικότητα επέτρεψε μόλις σε 7 τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Τέλος, όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, ξεχώρισαν οι Χαϊδεμένος, Χατζηιωάννου, Λανακάμ, Βιοτέρ, Βαλκάν, Τράπεζα Αττικής, Audiovisual, Σπύρου και Rainbow.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v