Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”άκουσε” η Citigroup στο Greek Day στο Λονδίνο

Τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές εταιρίες που μετείχαν στο πρόσφατο Greek Day το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο εκφράζει η Citigroup σε flash note. Τι ”μαθαίνει” ο οίκος για Τιτάν, Μηχανική, Άβαξ, Eurobank Properties, Motor Oil, Νηρέα, Φουρλή και J&P Αβαξ.

Τι ”άκουσε” η Citigroup στο Greek Day στο Λονδίνο
Τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές εταιρίες που μετείχαν στο πρόσφατο Greek Day το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο εκφράζει η Citigroup σε flash note. Τι ”μαθαίνει” ο οίκος για Τιτάν, Μηχανική, Άβαξ, Eurobank Properties, Motor Oil, Νηρέα, Φουρλή και J&P Αβαξ.

ΤΙΤΑΝ: Την εκτίμηση ότι η κάμψη της αγοράς οικίας στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία του Τιτάνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξέφρασε η διοίκηση της εταιρίας κατά την παρουσίαση. Ο οίκος θέτει τιμή-στόχο τα 49,5 ευρώ δηλώνοντας ”αγοραστής” των μετοχών, επισημαίνοντας ότι η τιμή του τσιμέντου είναι έως τώρα ανεπηρέαστη, ενώ πολλοί ανταγωνιστές του Τιτάνα έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις που θα γίνουν ορατές από τον Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρία, επισημαίνεται η ισχυρή επίδοση της ελληνικής αγοράς, ενώ η είσοδος της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. το 2007 αναφέρεται πως ”έρχεται τη σωστή ώρα” από την άποψη της έναρξης της παραγωγικής διαδικασίας του νέου εργοστασίου.

MOTOR OIL: Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κρίνει η Citigroup τα σχόλια της διοίκησης της Motor Oil αναφορικά με τα περιθώρια διύλισης, τα οποία εκτιμά ότι θα παραμείνουν πάνω από τα 59 δολάρια ανά τόνο.

Η Motor Oil επαναβεβαίωσε τα σχέδιά της για τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια (200 εκατ. ευρώ), στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση της δυναμικότητας στον τομέα των λιπαντικών στους 275.000 μετρικούς τόνους, που θα προσθέσει 1 δολάριο στα περιθώρια κερδοφορίας του ομίλου, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής αργού κατά 60 βαρέλια την ημέρα, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής του διυλιστηρίου στα 8,1-8,2 εκατ. κυβικούς τόνους (από 7,2 εκατ. κυβικούς τόνους το 2006).

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί απόκτησης της Motor Oil από τη Lukoil, η εταιρία επισήμανε ότι ήδη αγοράζει το 30% του πετρελαίου της από τη Lukoil και ότι μια συνεργασία ή συμμαχία θα ήταν λογική. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία ή διαπραγματεύσεις.

Η Citigroup παραμένει θετική για τη μετοχή της Motor Oil, για την οποία δίνει τιμή-στόχο 25 ευρώ.

EUROBANK PROPERTIES: Η εταιρία παραμένει κύρια επιλογή του Citigroup μεταξύ των ελληνικών εταιριών real estate. Όπως σημειώνει ο οίκος, η εταιρία έχει ήδη επενδύσει το 50% από τα 173 εκατ. ευρώ που απέκτησε από την αρχική δημόσια προσφορά, ενώ εκτιμά ότι εντός των επόμενων 12-18 μηνών θα επενδύσει και τα υπολειπόμενα κεφάλαια.

Σημειώνει, επίσης, ότι η εταιρία επιβεβαίωσε ότι η εσωτερική της αξία που έχει απόδοση περίπου 8% είναι συντηρητική.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Η εταιρία επιβεβαίωσε πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ με άλλα 104 εκατ. να αναμένουν υπογραφές στο τελευταίο τρίμηνο του 2006 και στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Όπως ακόμη ανέφερε η διοίκηση, το περιθώριο EBIT για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται στο 8%-9%, έναντι 30% που ήταν το περιθώριο στο α΄ 6μηνο του 2006, περιλαμβάνοντας όμως και έκτακτες πληρωμές προς την εταιρία.

Σε ό,τι αφορά το real estate, η εταιρία ενημέρωσε για τις νεότερες εξελίξεις, κατά τις οποίες στην Ελλάδα επένδυσε 24 εκατ. ευρώ, στο Κίεβο (στο σχέδιο Άρτεμις) η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι στα 43 εκατ. δολάρια με εκτιμώμενη απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου (ROIC) της τάξης του 35%. Ακόμα ενημέρωσε για το σχέδιο Odessa Dream, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις 227 εκατ. δολαρίων και για εκείνο της Μόσχας με σχεδιαζόμενες επενδύσεις της τάξης των 283 εκατ. δολ.

Η Μηχανική αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 30%-50% σε πωλήσεις και κέρδη ανά μετοχή για το 9μηνο του 2006 και διατήρησε τις προηγούμενες προβλέψεις της αμετάβλητες με τα καθαρά κέρδη να αναμένονται αυξημένα κατά 38% στα 27 εκατ. ευρώ το 2006 και σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ έως το 2008.

ΝΗΡΕΑΣ: Στις στρατηγικές εμπλουτισμού του εύρους της προϊοντικής γκάμας της εστίασε η διοίκηση της Νηρέας, μέσω της εισαγωγής προϊόντων που εμφανίζουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους, καθώς και μέσω της αύξησης της διεθνούς παρουσίας της, τόσο σε επίπεδο διανομής όσο και σε επίπεδο παραγωγής.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η διοίκηση της εταιρίας αναφέρθηκε στα σχέδιά της για ανάπτυξη και τρίτου IKEA στην Αθήνα, καθώς και για δύο νέα IKEA σε καθένα από τα έτη 2007 και 2010. Η Citigroup αναφέρει πως συνολικά πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα ανοδικής αναθεώρησης των μακροπρόθεσμων προβλέψεών της.

J&P ΑΒΑΞ: Η εταιρία, στο πλαίσιο της παρουσίασής της, ανακοίνωσε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 65% αφορά σε συμβάσεις στην Ελλάδα και το 35% σε συμβάσεις από το εξωτερικό. Ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα συμβάσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, οι οποίες πιθανότατα θα υπογραφούν εντός του τέταρτου τριμήνου του 2006 ή του πρώτου τριμήνου του 2007.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα νέα αυτά έργα θα ανεβάσουν το συνολικό ύψος των υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρίας περίπου στα 1,24 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v