Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η Coca-Cola πάει με όλα (!)

Σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης που σημείωσε ήπια άνοδο στο κλείσιμο. Κέρδη για Coca Cola (6,03%), OTE (1,33%), Αttica Bank (28,7%). Πτώση για Intralot (8,8%), Eθνική Τράπεζα (1,6%) και Τράπεζα Πειραιώς. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Jumbo.

Συνεδρίαση για ένα ρόλο, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον τίτλο της Coca-Cola HBC AG να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να "βάζει πλάτη" στον Δείκτη ακόμα και στα πολύ δύσκολα της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης που κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 859,29 (+1,38%) και χαμηλό τις 834,74 (-1,51%), μετά τις 15.37 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 851,42 μονάδες με κέρδη 0,45%.

Ήταν μία συνεδρίαση που προϊδέασε σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό για την "Καλοκαιρινή σιέστα" που έρχεται και με αυτούς τους τζίρους δύσκολα η Αγορά θα επανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Άλλωστε στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, περισσότερο δίνει την εντύπωση συντήρησης και μη υποχώρησης σε χαμηλότερα επίπεδα, που θα εντείνουν τις ανησυχίες και τις διαθέσεις ρευστοποιήσεων και λιγότερο ότι έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις και διαθέσεις για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, χωρίς να προκύψει κάποιος εντυπωσιακός εγχώριος καταλύτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Πειραιώς, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν και Eurobank Properties, ενώ αντίθετα δεν "πάτησαν καθόλου στο κόκκινο" οι ΕΕΕ, Motor Oil, Folli Follie Group.

Σχετικό ενδιαφέρον και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας τους Eurobank Properties, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα.

Σχετική μείωση όσον αφορά τον συγκεντρωτισμό του τζίρου, με τους Εθνική και Alpha Bank να αποσπούν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,26 ευρώ (-4,55%) με όγκο 2134244 τεμ. και το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7320 ευρώ με κέρδη 2,38%, διακινώντας 3017195 τεμ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτή η εικόνα στο κλείσιμο των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, με διαθέσεις για θετικό πρόσημο κινούνται, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας Ευρώπη και Wall Street, στο ξεκίνημά της.
 
Στην Κίνα, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δύο ανταγωνιστικοί δείκτες μέτρησης της Κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας διαφέρουν για το εάν ο κλάδος αναπτύσσεται τον Ιούνιο, αν και οι δύο ωστόσο εμφάνισαν μεγέθη χαμηλότερα από ό,τι το Μάιο. Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ, με βάση τα Κυβερνητικά στοιχεία, εμφάνισε πτώση στις 50,1 μονάδες σε σχέση με τις 50,8 μονάδες του προηγουμένου μήνα, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις έρευνας του Dow Jones Newswires αλλά υψηλότερα από τις 50 μονάδες που ανέμενε το Reuters. Ωστόσο, ένας ξεχωριστός δείκτης μέτρησης της μεταποιητικής δραστηριότητας, από τις HSBC και Markit, διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2012.
 
Σε υποβάθμιση του outlook των Ασιατικών μετοχών προχώρησε η Goldman Sachs επικαλούμενη τις "σφιχτές" συνθήκες ρευστότητας και την αδύναμη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες στην Κίνα. Ειδικότερα, η Αμερικανική Τράπεζα υποβάθμισε κατά 11% την τιμή στόχο για τον Ιαπωνικό δείκτη MSCI στις 480 από τις 550 μονάδες προηγουμένως. "Βραχυπρόθεσμα, σε διάστημα 1-3 μηνών, αναμένουμε πως οι Ασιατικές μετοχές θα βρεθούν υπό πίεση καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» τις αρνητικές επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια μιας πιθανής, αλλά όχι ακόμα προφανούς, ανάκαμψης των προοπτικών ανάπτυξης", σημειώνεται στην έκθεση.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, εφιαλτικές διαστάσεις αποκτά η ανεργία στην Ευρωζώνη με το ποσοστό να ενισχύεται στο 12,1% το Μάιο από 12% τον προηγούμενο μήνα. Σε επίπεδο των 27 Χωρών της ΕΕ, το ποσοστό της ανεργίας έμεινε σταθερό στο 10,9% σε μηνιαία βάση. Η Eurostat εκτιμά ότι 19,22 εκατ. άνθρωποι στην Ευρωζώνη βρίσκονται εκτός Αγοράς εργασίας. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 67.000 στην Ευρωζώνη.
 
Κινούμενοι Δυτικότερα, πτώση, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, κατέγραψε τον Ιούνιο ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Markit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,9 μονάδες από 52,3 μονάδες το Μάιο ενώ κατά μέσο όρο το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες έναντι 54,9 μονάδων το πρώτο.
 
Η δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην Αμερικανική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά τον Ιούνιο, όπως έδειξε η έρευνα του Institute for Supply Management. Ο δείκτης ISM μεταποίησης ανήλθε στο 50,9 τον Ιούνιο από 49 τον Μάιο, που ήταν το χειρότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ανακάμψει στο 50,6.
 
Επίσης, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% τον Μάιο στα 874,9 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, της τάξης του 0,8%.
 
"Την περασμένη εβδομάδα ο Bernanke χρησιμοποίησε την αναλογία του αμαξιού, για να πείσει για το πώς θα πορευτεί η Κεντρική Τράπεζα: αντί να πατήσει φρένο, απλώς θα αφήσει λίγο το γκάζι και έτσι η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί", γράφει ο El-Erian σε άρθρο του στο CNN. "Οι δηλώσεις αυτές του Bernanke βρήκαν τοίχο και προκάλεσαν αμφιθυμία στις Αγορές. Το θέμα όμως είναι σε τι δρόμο εν τέλει οδηγεί το αμάξι ο κεντρικός τραπεζίτης", τονίζει ο ίδιος. Η προοπτική διακοπής του προγράμματος χαλάρωσης που παρέχεται από την Fed ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, σημειώνει ο El-Erian, υπενθυμίζοντας ότι από το 2008 η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να πέφτει έξω στις εκτιμήσεις της.
 
Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τονίζει ότι "σύντομα οι φόβοι περί εξόδου των Χωρών Μελών της θα επανέλθουν".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης (περιορισμός της πολιτικής αβεβαιότητας τουλάχιστον προσωρινά), οι επιχειρηματικές συμφωνίες (κατασκευή αγωγού TAP, νέες επενδύσεις από Cosco ύψους €224 εκατ., η σύμπραξη Vodafone με Wind στη χρήση δικτύων) και οι επιτυχείς ανακεφαλαιοποίησεις των Τραπεζών αναμφισβήτητα αποτελούν θετικά νέα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Αγορά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Ωστόσο οι ανησυχίες για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ (περιορίσθηκαν την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις της Emma Delta) και γενικότερα για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, η "μαύρη τρύπα" στον ΕΟΠΠΥ και γενικότερα η έλευση της τρόικας στην Ελλάδα συνεχίζουν να συντηρούν την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών, όπως άλλωστε καταδεικνύεται όχι μόνο από την αναιμική αντίδραση της Αγοράς, αλλά και από την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ, η εισαγωγή των νέων μετοχών και warrant της Τρ. Πειραιώς, καθώς και οι επιταγές της Τρόικας αναμένεται να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την κίνηση της Αγοράς. 
 
Όσον αφορά το εξωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης και στο σχέδιο διάσωσης των προβληματικών Τραπεζών (προκρίθηκε όπως και αναμενόταν το μοντέλο που εφαρμόσθηκε στις Κυπριακές Τράπεζες), αλλά και στις δηλώσεις στελεχών της FED για την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.
 
Τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ μπορούν να χαρακτηρισθούν μικτά, καθώς το ΑΕΠ του α΄ 3μήνου αναπτύχθηκε χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις (1,8% αντί για 2,4% σε ετήσια βάση), εν αντιθέσει με τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, την Αγορά κατοικιών και τα επιδόματα ανεργίας.
 
 
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στις ΗΠΑ αναμένεται σταδιακά να μεταφερθεί στα εταιρικά αποτελέσματα του β΄ 3μήνου,  η ανακοίνωση των οποίων ξεκινά με την Alcoa στις 8/7. Ο S&P 500 για να κινηθεί εκ νέου ανοδικά θα πρέπει να διασπάσει τα επίπεδα των 1,620 μονάδων. Όσον αφορά την αρνητική τεχνική εικόνα της εγχώριας Αγοράς, για να μεταστραφεί αυτή σε κατ΄ αρχήν θετική, θα πρέπει ο ΓΔ να κινηθεί πάνω από τις 856 μονάδες και ο FTSE Large Cap πάνω από τις 286 μονάδες, σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Solidus Sec. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, από σήμερα τα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου «ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟ» είναι διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μεριδίου: € 2,81.
 
Η Japonica Partners αύξησε τη δημόσια πρόταση για αγορά Ελληνικών ομολόγων στα 4 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ μέχρι πρότινος. Δεσμεύεται να αγοράσει τα ομόλογα σε ελάχιστη τιμή 40% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ στους αρχικούς όρους της πρότασης, η τιμή ήταν στο 45% της ονομαστικής τους αξίας. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μεταφέρεται στην 1η Αυγούστου.
 
Από την άλλη, επανέρχονται στο προσκήνιο οι νέες συζητήσεις με την τρόικα. "Τα πραγματικά είναι πραγματικά δύσκολα", ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα. Απέφυγε να δεσμευθεί για το χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης (ήταν να ολοκληρωθεί την Κυριακή) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "θα πρέπει να κρατήσουμε μια επιφύλαξη μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Ιουλίου". Πρόσθεσε μάλιστα ερωτηθείς για το εάν η δόση θα δοθεί σε… δόσεις: "Ελπίζουμε πως όχι".
 
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο "Οικονομικό Βαρόμετρο" του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υποστήριξε ότι το έργο της τρικομματικής Κυβέρνησης ήταν αρνητικό κατά το συντριπτικά υψηλό ποσοστό του 67%. Στην τρίτη έρευνα του "Οικονομικού Βαρομέτρου", η οποία διεξήχθη μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου 2013, το 63% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η νέα Κυβέρνηση δεν θα είναι περισσότερο επιτυχής από την προηγούμενη (!)
 
Από εκεί και πέρα συνεχίζεται στο Χ.Α. η ανησυχητική στασιμότητα. Αν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια ήθελαν την Αγορά ψηλότερα, στην παρούσα φάση, θα είχαν ηγηθεί της ανοδικής κίνησης προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες "ψυχαναγκασμού" σε όσους συντηρητικούς παίκτες παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.
 
Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη και από το Τραπεζικό ταμπλώ, αρχικά αξίζει αναφοράς το νέο κλείσιμο της Πειραιώς σε νέο χαμηλό 22 και πλέον ετών, ενώ ο τίτλος έκλεισε και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.
 
Εντυπωσιακή η πρώτη ώρα συνεδρίασης στην Alpha Bank, όπου οι αγοραστές πήραν επιθετικές πρωτοβουλίες και ο τίτλος έδειχνε ότι μετά από αρκετές συνεδριάσεις είχε την διάθεση να κλείσει υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (0,44 ευρώ). Η αντίδραση των εν δυνάμει πωλητών ήταν άμεση με "βροχή" πωλήσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας ο τίτλος να έχει διακινήσει 10448356 τεμ (!!!) Εννοείται ότι οι αγοραστές υποχώρησαν σχετικά και μαζί με αυτούς και ο ρυθμός των συναλλαγών.
 
Επόμενος Τραπεζικός τίτλο που αξίζει αναφοράς είναι αυτός της Τρ. Αττικής. Ο τίτλος, στον απόηχο της επιτυχούς ΑΜΚ, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μεσοσταθμικά, έκλεισε πολύ κοντά στο ανώτατο όριο ανόδου.
 
Στο 1,80 ευρώ τοποθετεί την τιμή στόχο της Εθνικής η Keefe, Bruyette & Woods (KBW) στην τελευταία ανάλυση της για την Τράπεζα, δίνοντας σύσταση "underperform".

Σύμφωνα με την KBW, η Εθνική ολοκλήρωσε την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ύψους 9,75 δισ. ευρώ, με τους ιδιώτες να καλύπτουν 1,05 δισ. ευρώ, με τον δείκτη core tier 1 να εκτιμάται στο 8,9%. Όμως, σύμφωνα με την ίδια, η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας είναι οριακή, γι' αυτό και αναμένεται να προχωρήσει σε πωλήσεις ενεργητικού ώστε να καλύψει το έδαφος και να ενισχύσει τη θέση της έναντι του δυσμενούς σεναρίου για την οικονομία.
 
Το βασικό πρόβλημα - κίνδυνος για την Εθνική είναι η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, δεδομένης της συνέχισης της ύφεσης στην Ελληνική οικονομία. Η KBW εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια, ο δείκτης NPLs, θα αυξηθεί στο 21,6% το 2013 και στο 22,3% το 2014, έναντι 24,3%-26,7% και 28,9% αντίστοιχα τα έτη για τον κλάδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της KBW, τα προσαρμοσμένα καθαρά αποτελέσματα της Εθνικής αναμένεται να διαμορφωθούν σε ζημία 306 εκατ. ευρώ το 2013 και σε κέρδη 519 εκατ. ευρώ το 2014.

Την ίδια ώρα σε δημοσίευμα του το Barron's ασχολείται με την υποβάθμιση της Ελληνικής Αγοράς σε αναδυόμενη. Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινά στοιχεία με τις αναδυόμενες Αγορές προβλέπει ότι δύσκολα θεσμικοί επενδυτές θα "εντοπίσουν" την Ελληνική Αγορά μιας και αυτή θα αναλογεί λιγότερο του 1% στο δείκτη MSCI Emerging Markets.

 
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και η πρώτη αναφορά είναι για την μετοχή της ΕΕΕ, που όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Ο τίτλος παραμένει σε βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι, με την αλλαγή τάσης να εντοπίζεται με την υπέρβαση των 20,33 ευρώ.
 
Επίσης αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση για ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, που είχαν επισημανθεί από το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής.
 
Σε βραχυπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι που έχει ξεκινήσει από τα 2,01 ευρώ, έχει εισέλθει ο τίτλος της Intralot. Η μετοχή έχασε την στήριξη των 1,70 ευρώ και έκλεισε σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο, με την επόμενη σημαντική στήριξη να εντοπίζεται στα 1,48 ευρώ.
 
Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Intralot, σε "sell", από "accumulate" προηγουμένως και σε μείωση της τιμής στόχου, σε 1,50 ευρώ από 2,40 ευρώ προχώρησε η IBG Securities. Η χρηματιστηριακή εξηγεί πως η μείωση της τιμής-στόχου αντανακλά την αποτυχία της εισηγμένης να αποκτήσει πρόσβαση στις Αγορές κεφαλαίου εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και της αυξημένης αβεβαιότητας που περιβάλλει τα πάγια που σχετίζονται με τον ΟΠΑΠ. Κατ’ επέκταση θέτει και σύσταση πώλησης για τη μετοχή. Σημειώνει ότι αν η Intralot αποτύχει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το χρέος που ωριμάζει, ενδέχεται 1) να πουλήσει ορισμένες από τις δραστηριότητές της 2) να διακόψει τα επενδυτικά της σχέδια για να διατηρεί ρευστότητα ή 3) να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
 
Μένοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.
 
Ξεκινώντας από τους "κόκκινους", οι μεγαλύτερες απώλειες για Intralot (-8,89%), Πειραιώς (-7,32%) και Τιτάνα (-4,12%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Σωλ. Κορίνθου και Eurobank Properties, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Frigoglass.
 
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΕΕ (+6,03%) και Jumbo (+5,13%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο τζίρος έφθασε τα 44,8 εκατ. από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ), ενώ σχετικά ικανοποιητική θα μπορούσε η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών και κυριότερο χαρακτηριστικά τις όχι πειστικές συναλλαγές για την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων.
 
Από τους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Υγεία, Δρομέας και Προοδευτική, ενώ αναφοράς χρήζει και η πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ο τίτλος έχει σαν επόμενη αντίσταση τα 2,28 ευρώ (σήμερα ενδοσυνεδριακά βρέθηκε οριακά ψηλότερα), ενώ εξέρχεται από το βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι με κλεισίματα υψηλότερα των 2,45 ευρώ.
 
Τις χείριστες εντυπώσεις δείχνει να αποκομίζει ο τίτλος της Flexopack, όχι μόνο για την παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,00 ευρώ (κλείσιμο 14/5), αλλά από το γεγονός ότι αυτή η κίνηση έχει συντελεστεί σε 33 συνεδριάσεις με συνολικό όγκο 7766 τεμ. και την σχεδόν απόλυτη αποχή αγοραστών (!!!) 

----ΧΠΑ

Με ελεγχόμενη άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδο παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.201 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας το premium κοντά στο 1,07%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.367 - 5.166 Ιουλίου, 142 Αυγούστου και 59 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 289,75) κινήθηκαν μεταξύ 279,75 και 291,5 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (55.800 Alpha Bank, 7.100 Εθνική, 90.000 Πλ. Θράκης, 14.500 Folli Follie Group, 78.200 Kleeman), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (107), ΟΤΕ (1.345), MIG (622), Μυτιληναίο (170), ΔΕΗ (1.035), Ελλάκτωρα (224), ΕΧΑΕ (106), Intralot (325), ΓΕΚ (153), Eurobank (1.862), Alpha Bank (4.751), Εθνική (1.611), Ελ. Πετρέλαια (226), Jumbo (107).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η συμμετοχή ήταν περιορισμένη (370 δικαιώματα) με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα calls (366 τμχ) έναντι των puts (μόλις 4 τμχ), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 49%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.763.150 τεμ.), Εθνική (3.260.354 τεμ.).

Το Δ.Σ του ΧΑ αποφάσισε την εισαγωγή των παρακάτω νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) και Δικαιωμάτων Προαίρεσης (ΔΠ) και των αντίστοιχων ημερομηνιών έναρξης διαπραγμάτευσης αυτών:

A/A

Εταιρεία

Σύμβολο Υποκείμενου τίτλου
(Αγορά Παραγώγων)

Παράγωγο Προϊόν

Ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης

ΣΜΕ

ΔΠ

1

«ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ»

TPEIR*

X

X

3/7/2013

*Από την ίδια ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Προϊόντων ΣΜΕ και ΔΠ θα εισαχθούν και τα αντίστοιχα Προϊόντα Δανεισμού επί των συγκεκριμένων μετοχών.
 
Χαρακτηριστικά ΣΜΕ και ΔΠ
 
1. Τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης - ΣΜΕπαρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα:
 
2. Τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των Δικαιώματα Προαίρεσης (ΔΠ)
 
θα εισαχθούν έξι (6) λήξεις για το κάθε προϊόν :
 
- Τρείς (3) κοντινοί μήνες λήξης
 
- Τρείς (3) από τον τριμηνιαίο κύκλο (Μαρ-Ιουν-Σεπ-Δεκ) εκτός των κοντινών μηνών.
 
Πιο αναλυτικά, στο σύστημα διαπραγμάτευσης θα υπάρχουν διαθέσιμες σειρές για τις λήξεις: Ιουλίου 13, Αυγούστου 13, Σεπτεμβρίου 13, Δεκεμβρίου 13, Μαρτίου 14, Ιουνίου 14.

Σύμβολο Υποκείμενου Τίτλου

Σειρές

ISIN Code Υποκείμενου Τίτλου

Commodity Code

Ελληνικό

Αγγλικό

ΠΕΙΡ

TPEIR

TPEIR3I

GRS014003008

106

TPEIR3L

TPEIR4C

TPEIR4F

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v