Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φθηνή" άνοδος στο Χρηματιστήριο

Σημαντική καθίζηση του τζίρου με τα 2/3 των συναλλαγών να αφορούν τη μετοχή και το warrant της Εθνικής και τους ΟΤΕ και Alpha Bank. «Πράσινος», πλην ΟΠΑΠ που "έκοψε" μέρισμα, ο 25άρης. Ερωτηματικά δημιουργεί ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος.

Την ώρα που οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν χάσει τα αρχικά τους κέρδη, γυρίζονται σε μικρές απώλειες, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου επιμένει να κινείται με θετικό πρόσημο έστω και αν έχει απομακρυνθεί σχετικά από το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας.

Οι συναλλαγές έχουν κατεβάσει εντυπωσιακά βηματισμό και έτσι πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 26 εκατ. ευρώ από τον οποίο το 66% αφορά μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα της Εθνικής, του ΟΤΕ, της Alpha Bank και το warrant της Εθνικής.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι, πλην αυτών των τεσσάρων τίτλων, ουδείς άλλος ξεπερνά σε τζίρο το 1 εκατ. ευρώ, που δείχνουν να το προσεγγίζουν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς και το warrant της Alpha Bank.

Με τόσο χαμηλές συναλλαγές ασφαλώς και οι προσδοκίες για κάτι σημαντικά καλύτερο μειώνονται αισθητά, έστω και αν πάντα παίζει ο «μπαλαντέρ» της προσπάθειας καλλωπισμού των αποτιμήσεων λόγω τέλους του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Ξεκινώντας από το ταμπλό του FTSE 25, επιμένει σε σημαντικές απώλειες λόγω αποκοπής μερίσματος ο ΟΠΑΠ, με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τις 160.000 τεμάχια, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται ο τίτλος του Τιτάνα, με συναλλαγές λίγο υψηλότερα των 11.500 τεμαχίων.

Από το τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζει το +7,11% για τον τίτλο της Εθνικής, όμως και αυτός έχει υποχωρήσει σχετικά από το μέχρι στιγμής υψηλό των 2,60 ευρώ, ενώ με σαφώς μικρότερα κέρδη κινείται η Alpha Bank και οριακά θετικά η Πειραιώς.

Από τους υπόλοιπους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, ξεχωρίζει το +5,8% της ΕΥΔΑΠ, με χαμηλές όμως συναλλαγές που μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 17.600 τεμάχια, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% κινείται ο τίτλος της ΜΕΤΚΑ με όγκο συναλλαγών λίγο πάνω από 23.000 κομμάτια.

Σε σταθερά ανοδικό βηματισμό ο τίτλος του ΟΤΕ, κινείται και σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας κέρδη μεγαλύτερα του 3% και πλησιάζοντας σε όγκο τις 550.000 κομμάτια.

Με σαφώς μικρότερες συναλλαγές και τετραψήφιο όγκο, αλλά με ποσοστιαία μεταβολή μεγαλύτερη του +3% κινούνται οι Coca Cola και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν οι MIG, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Σωληνουργεία Κορίνθου και Frigoglass.

Η εντυπωσιακή καθίζηση του τζίρου δημιουργεί ερωτηματικά για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά έστω και αν θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι αγοραστές θα επιστρέψουν για να δημιουργήσουν σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις.

Ακόμα και αυτό το σενάριο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δημιουργεί θετικές παρακαταθήκες για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς θετική αντίδραση χαμηλού κόστους θα αφήσει μάλλον αδιάφορα τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v