Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ΟΠΑΠ και τράπεζες το ενδιαφέρον

Ο ΟΠΑΠ, λόγω εξελίξεων στο μέτωπο ιδιωτικοποίησης και αποκοπής μερίσματος, και οι τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πιθανή η προσπάθεια «window dressing» λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Ξεκινά η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του χρηματιστηριακού εξαμήνου, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες έστω και για βραχύβιο «window dressing» της τελευταίας στιγμής, το οποίο αναμένεται να βοηθηθεί και από τη σχετική βελτίωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ στη Wall Street ο Dow Jones επέστρεψε σε κλείσιμο υψηλότερα των 15.000 μονάδων, ενώ ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι ασιατικές αγορές με μίνι ράλι στο χρηματιστήριο του Τόκιο (Nikkei +3.51%).

Ερχόμενοι στα δικά μας πρώτο ζητούμενο είναι αν θα έχει συνέχεια η χθεσινή αντίδραση που σημειώθηκε στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και βέβαια αν έχει αποσυμπιεστεί η «ουρά» πωλήσεων σε Εθνική και Πειραιώς.

Με το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας και τυπικά το ελληνικό χρηματιστήριο εισέρχεται στη θερινή περίοδο. Μια περίοδος που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από χαμηλές συναλλαγές και θα χρειαστεί ισχυρούς εγχώριους καταλύτες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου η αγορά να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, το Χ.Α. αφήνει πίσω του ένα σημαντικό κεφάλαιο που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα ψάχνοντας την αφορμή να δει εκ νέου το ποτήρι μισογεμάτο.

Από την άλλη, η ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των εγχώριων τραπεζών δεν σημαίνει και ολοκλήρωση του ενδιαφέροντος όσον αφορά τον κλάδο, αφού πάντα υπάρχουν ανοιχτά τα θέματα για Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στην περίπτωση της πρώτης δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στην αγορά τα σενάρια για ουσιαστική και λειτουργική συγχώνευση με την Εθνική, καθώς το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί για την επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέπει την άμεση δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της Eurobank τους επόμενους μήνες και οπωσδήποτε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Επόμενο ανοιχτό θέμα είναι αυτό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο σύμφωνα με το υπό επικαιροποίηση Μνημόνιο, το χρονοδιάγραμμα πώλησής του θα έπρεπε να έχει μπει στην τελική ευθεία στις 15 Ιουλίου.

Επόμενο μέγα ζητούμενο της αγοράς είναι το θέμα ΟΠΑΠ και οι εξελίξεις όσον αφορά την αποκρατικοποίησή του και την ολοκλήρωση του deal. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να αποφύγει την κατάρρευση και της δεύτερης μεγάλης αποκρατικοποίησης εν μέσω πιέσεων από τους επικείμενους αγοραστές που εκφράζουν ενστάσεις για τα κρατικά λαχεία και τις συμβάσεις με την Intralot, την ίδια ώρα που η τρόικα έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους η Αθήνα υλοποιεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Όμως, ο τίτλος του ΟΠΑΠ θα βρεθεί για έναν ακόμα λόγο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα και αυτός δεν είναι άλλος από την αποκοπή μερίσματος, καθώς από σήμερα οι μετοχές του Οργανισμού είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μικτό μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,4275 ευρώ).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v