Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατρακυλάει προς τις 810 μονάδες

Δεύτερο κύμα πωλήσεων στον τίτλο της Εθνικής, πιέζεται η Πειραιώς, γύρισε σε αρνητικό πρόσημο η ΔΕΗ. Aπομακρύνεται από το υψηλό ημέρας ο ΟΤΕ. Κίνδυνος για νέες ρευστοποιήσεις στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Η προσπάθεια συμμαζέματος των απωλειών με επικεφαλής τους ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ φαίνεται να μένει από δυνάμεις, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί σημαντικά από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,70 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια από το υψηλό των 6,72 ευρώ, ενώ σε αρνητικό πρόσημο και με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων έχει γυρίσει η μετοχή της ΔΕΗ.

Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες του 3% και κοντά στο μέχρι στιγμή χαμηλό ημέρας κινείται η μετοχή της Intralot.

Έτσι, το νέο κύμα πωλήσεων στον τίτλο της Εθνικής, η σχετική αύξηση των πιέσεων στη μετοχή της Πειραιώς, η επιστροφή σε αρνητικό πρόσημο της Alpha Bank και οι σχετικά ελεγχόμενες πιέσεις σε Eurobank Properties, Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Frigoglass και Folli Follie Group διαμορφώνουν ένα μάλλον δύσκολο περιβάλλον, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί προς νέα ημερήσια χαμηλά και συγκεκριμένα στις 813,63 μονάδες, με απώλειες 3,2%.

Έχει επισημανθεί από το προηγούμενο σχόλιο ότι πιθανή καθοδική διάτρηση της ζώνης 820-810 μονάδων θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση, καθώς είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν κινήσεις stop loss και σημαντικός αριθμός margin calls.

Σε αντίθεση με τον τίτλο της Εθνικής, που δέχεται το δεύτερο κύμα πωλήσεων, σχετικά καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το warrant της ΕΤΕ, το οποίο ανακάμπτει σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας, έχοντας διακινήσει περισσότερα από 10.250.000 τεμάχια.

Από εκεί και πέρα σημαντική πίεση υφίσταται και το ΣΜΕ της Εθνικής, έχοντας διακινήσει μέχρι στιγμής 1.490 Συμβόλαια και το οποίο βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας των 2,24 ευρώ (τιμή Συμβολαίου) και πιο συγκεκριμένα στα 2,25 ευρώ (η αναφορά γίνεται για το ΣΜΕ στη μετοχή της ΕΤΕ λήξης 20/9/2013).

Ο τζίρος, λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, πλησιάζει τα 40 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές 146.250 τεμαχίων του Τιτάνα στα 12,50 ευρώ, 100.000 warrants της Alpha Bank στο 0,68 ευρώ και επιπλέον 100.000 warrants της Alpha Bank στο 0,6750 ευρώ.

Η γενικότερη εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό κρίνεται έως και αποκαρδιωτική, αφού η όποια κινητικότητα χαμηλότερα του 25άρη περιορίζεται σε ΣΙΔΕΝΟΡ και Τράπεζα Αττικής, ενώ από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, και πλην του ΟΤΕ που από την αρχή της συνεδρίασης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, μόνο οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Σωληνουργεία Κορίνθου δείχνουν διαθέσεις να κινηθούν κόντρα στο αρνητικό κλίμα.

Από το προηγούμενο σχόλιο τονίστηκε ότι το τελικό πρόσημο του δείκτη έχει μάλλον κριθεί, οπότε το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται αφενός στο ποσοστό απωλειών και αφετέρου στην εικόνα που θα επιδείξουν οι υπόλοιποι θεωρητικά δεικτοβαρείς τίτλοι.

Αν η τελευταία ώρα συνεδρίασης βρει το Γενικό Δείκτη με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πτωτική κίνηση να πάρει χαρακτήρα mini sell off.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v