ΧΑ: Λειτούργησαν τα αντανακλαστικά στο τέλος

Απέφυγε τα χειρότερα ο Γενικός Δείκτης καθώς "ανασύρθηκε" από το -4,1% σε απώλειες μόλις 10 μονάδων. Σημαντική η συμβολή από ΟΤΕ και δημοπρασίες. Σε μετοχή και warrant της Εθνικής το 55% του συνολικού τζίρου.

Μία από τις πλέον δραματικές - ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις, παρακολούθησαν σήμερα, όσοι επιμένουν να ασχολούνται μα τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μία συνεδρίαση που έδωσε, αναμενόμενα, σημαντική αύξηση του τζίρου και η οποία επιβεβαίωσε σε σημαντικό βαθμό τον τίτλο προηγούμενο σχολίου για "Εθνική υπόθεση η σημερινή συνεδρίαση". Απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός ότι ο τίτλος και το warrant της Εθνικής απέσπασαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όλα κρίθηκαν μετά τις 16.34, όταν ο Δείκτης "έβλεπε" το χαμηλό ημέρας των 806,26 μονάδων (-4,1%) και έδειχναν να κερδίζουν πόντους τα σενάρια για πιθανό κλείσιμο και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Εκεί ακριβώς ενεργοποιήθηκαν τα όποια "αντανακλαστικά επιβίωσης" της Αγοράς, υπό τον φόβο, μήπως και χαθεί παντελώς ο έλεγχος.

Έτσι στους ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνα που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και την Σωλ. Κορίνθου που κινήθηκε μόνιμα στο "+" μετά τις 11.17, οι αγοραστές του τελευταίου 25λεπτου πρόσθεσαν και τους Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα και ΕΧΑΕ.

Σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Alpha Bank, Eurobank Properties, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Μυτιληναίο.
Αντίθετα, μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι νέες 2.274.125.874 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Επίσης από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση, στην κατηγορία Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς κτήση Κινητών Αξιών (Warrants), οι 245.779.626 Τίτλοι Παραστατικοί Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών (Warrants), με τιμή εκκίνησης τίτλου € 6,83 και ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης για τις τρεις πρώτες ημέρες.
Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα επέστρεψαν σε διαπραγμάτευση τα Παράγωγα προϊόντα που αφορούν τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής.

Η μετοχή της Εθνικής ξεκίνησε την συνεδρίαση με ΑΜΕΜ και άνοιξε στα 2,65 ευρώ (-16,14%), ενώ αργά αλλά σταθερά συνέχισε να κινείται πλαγιοκαθοδικά "κλειδώνοντας" στο ανώτατο όριο πτώσης των 2,22 ευρώ (-29,75%), επίπεδο στο οποίο άλλαξαν χέρια αρκετά εκατομμύρια κομμάτια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανό χαμηλότερο κλείσιμο στα τελευταία 23 χρόνια (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο, σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. έχει σημειωθεί στις 8/4/2013 και στα 2,3455 ευρώ) για να έλθει η τελική "αντεπίθεση" των αγοραστών και η μετοχή να κλείσει στα 2,39 ευρώ με απώλειες 24,37% και όγκο 14270862 τεμ.

Το warrant της Εθνικής ξεκίνησε με πτωτικό "gap" στα 0,7000 ευρώ (-89,75%), υποχώρησε μέχρι τα 0,4200 ευρώ (-93,85%) και τελικά έκλεισε στα 1,38 ευρώ (-79,8%), διακινώντας 16283882 τεμ.

Μιας και ο λόγος για warrants, αυτό της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7400 ευρώ (+8,82%) με συνολικό όγκο 8895981 τεμ.

Η σημερινή εικόνα για τον τίτλο και το warrant της Εθνικής, μπορεί να αιφνιδίασε με την ορμή της πτωτικής κίνησης, όμως για αρκετούς ήταν σχετικά αναμενόμενη, καθώς τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που είδαν να μην τους "βγαίνει το στοίχημα" των άμεσων υπεραξιών, αθροιστικά από πωλήσεις μετοχών και warrants, προχώρησαν σε κινήσεις "stop loss", φοβούμενα τα χειρότερα (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιβεβαίωσε σήμερα με τον πλέον δραματικό τρόπο την βραχυθεσμοπάθεια που χαρακτηρίζει την συντριπτική πλειονότητα των ενεργών παικτών, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Έτσι η είσοδος των νέων τίτλων της Εθνικής, οδήγησε σε κύμα ρευστοποιήσεων οδηγώντας την τιμή έως το ανώτατο όριο πτώσης, καθώς επικράτησε η πεποίθηση ότι η συνδυασμένη πώληση μετοχών και warrants δεν θα απέφερε υπεραξίες στους παίκτες που κινούνται με αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
 
Παράλληλα η διαδικασία των επιθετικών ρευστοποιήσεων αποκάλυψε την κάκιστη "ποιότητα" μερίδας χαρτοφυλακίων που έσπευσαν να πάρουν μέρος στην εν λόγω ΑΜΚ και επιβεβαίωσε την έντονη απουσία θεσμικών χαρτοφυλακίων "μακράς πνοής".
 
Η έντονη παρουσία βραχυπρόθεσμων παικτών επιβεβαιώθηκε και στην συνεδρίαση της Τετάρτης και μετά την ανακοίνωση για επικράτηση του αγωγού ΤΑΡ, που σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις για την εγχώρια οικονομία. Όσοι τοποθετήθηκαν στην μετοχή της Σωλ. Κορίνθου "αγοράζοντας την προσδοκία, πούλησαν την είδηση".
 
Οι "κραδασμοί" πωλήσεων σε Εθνική και Πειραιώς δεν αποκλείεται να συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, ενώ η αναστροφή του κλίματος, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, χρειάζεται ισχυρούς εγχώριους καταλύτες, όπως η πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.    

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιστροφή των αγοραστών και "πράσινα" ταμπλώ σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές.

Ξεκινώντας από την Ασία, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μεγαλές Ασιατικές Αγορές, εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα πιο αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ θα αναγκάσουν τη Fed να μην βιαστεί να αποσύρει τη στήριξη που προσφέρει στην Αμερικανική οικονομία. Το επενδυτικό κλίμα βοήθησε και η περαιτέρω υποχώρηση των επιτοκίων στη διατραπεζική Αγορά της Σαγκάης.

Από την άλλη, σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την Κινεζική οικονομία προχώρησε η Fitch Ratings. Ο οίκος αξιολόγησης βλέπει για το 2013 ανάπτυξη 7,5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8%. Για το 2014, η Fitch βλέπει επίσης ρυθμό ανάπτυξη 7,5% αλλά νέα επιβράδυνση στο 7% το 2015.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μετά από επτά ώρες συνεδρίασης, οι Υπουργοί οικονομικών των 27 Χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε πρόγραμμα δράσης για το κλείσιμο ή την διάσωση προβληματικών Τραπεζών. Το σχέδιο ορίζει ότι οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος της διάσωσης Τραπεζών. Στο πλαίσιο των νέων κανονισμών, που θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το 2018, οι Χώρες θα είναι υποχρεωμένες να κατανέμουν απώλειες που θα ισοδυναμούν έως και στο 8% του παθητικού των Τραπεζών στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την "υποψιασμένη" σχολή σκέψης, αν εξαντληθούν τα περιθώρια στους μη διασφαλισμένους καταθέτες, τότε δίδεται η δυνατότητα έμμεσης "συνδρομής" των διασφαλισμένων καταθέσεων μέσω των διαθεσίμων των Ταμείων Εγγύησης καταθέσεων.

Δεν αναμένει αποφάσεις για "haircut" στις καταθέσεις των Ελληνικών και λοιπών Ευρωπαϊκών Τραπεζών, μέχρι τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Barclays, χωρίς ωστόσο να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο για τη μετά τη Γερμανική κάλπη εποχή (!)

1) Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
2) Το κόστος δανεισμού για τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις κινείται προς τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.
Οι αποδόσεις των Γαλλικών, Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων ολοένα και αυξάνονται... Οι κίνδυνοι για τις Χώρες της Περιφέρειας θα ενταθούν, ενισχύοντας τις πιέσεις και προς το ευρώ.
3) Οι επενδυτές θα καταστούν εκ νέου επιφυλακτικοί προς το ευρώ, ενόψει της νέας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 4 Ιουλίου.
Για τους τρεις αυτούς λόγους, η Citigroup συστήνει "short" τοποθετήσεις στο ευρώ, με στόχο τα επίπεδα των 1,2750 δολαρίων.

Χρόνια τείνει να καταστεί η ύφεση που πνίγει την Ευρωζώνη, προειδοποιεί σε νέα έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, προειδοποιώντας πως οι πιέσεις για το ενιαίο νόμισμα θα ενταθούν στο προσεχές διάστημα. "Το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί. Στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2013, θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,25 δολαρίων", σχολιάζει ο οίκος.

Αρνητικές είναι οι νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ιταλίας που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το Κέντρο Μελετών της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Confindustria, το ΑΕΠ της Χώρας πρόκειται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,9%, αντί του 1,1% για το οποίο γινόταν λόγος τους προηγούμενους μήνες. Η καταναλωτική ισχύς των Ιταλικών Νοικοκυριών αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 3% και το 2014 κατά 0,3%. Η μείωση της θα φτάσει έτσι συνολικά το 8,1% από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2007. Η ανεργία αναμένεται να αγγίξει τον Δεκέμβριο του 2013 το 12,4%. Αν, όμως, συμπεριληφθούν σε αυτό και οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν επιδόματα ή άλλη στήριξη του Ταμείου Ανεργίας, το συγκεκριμένο ποσοστό αυξάνεται στο 13,9%.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών ανήλθε τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 91,3 μονάδες από 89,5 μονάδες το Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που τον τοποθετούσαν στις 90,3 μονάδες. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε φτάνοντας τις -0,68 από -0,75 μονάδες το Μάιο ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο στις -18,8 από -21,9 μονάδες.

Ανοδικά, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street, με ώθηση από τα μάκρο στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, στα Ταμεία Ανεργίας εμφανίστηκαν 346.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 345.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,3% τον Μάιο και το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε 0,5%, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,3% στις δαπάνες και 0,2% στο εισόδημα.

Ο δείκτης που καλύπτει τα προσύμφωνα πωλήσεων παλαιών (όχι νεόδμητων) κατοικιών και απαρτίζει η National Association of Realtors, αυξήθηκε 6,7% στο 112,3 που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο 2006. Οι οικονομολόγοι περίμεναν άνοδο μόλις 1% μετά την πτώση 0,5% τον Απρίλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα δικά μας και στο ταμπλώ του 25αρη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-24,37%), Πειραιώς (-9,02%) και Intralot (-4,49%). Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΕΕΕ, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass και αμετάβλητη η μετοχή της Motor Oil.

Στην "πράσινη" πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank (+7,05%). Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 826,81 μονάδες με απώλειες 1,65%, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 97 εκατ. από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ).

Βελτιώθηκε προς το τέλος η αναλογία ανοδικών (67) - πτωτικών μετοχών (71), όμως σε 11 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 10%.

Στα επιμέρους και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, σημαντικές πιέσεις μετά το μέσον της συνεδρίασης δέχθηκε ο τίτλος της Πειραιώς που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,06 ευρώ (-20,3%) για να ανακάμψει σχετικά προς το τέλος. Σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 22 ετών και πλέον, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/6/2013 (1,25 ευρώ, προσαρμοσμένη τιμή).

Δεν ήταν λίγοι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις στον τίτλο, θεωρώντας την σημερινή εικόνα της Εθνικής, σαν πιθανό "σηματωρό" για το τι μπορεί να επακολουθήσει μόλις μπουν οι νέες μετοχές της Πειραιώς.

Επόμενος Τραπεζικός τίτλος που χρήζει αναφοράς είναι αυτός της Eurobank. Ξεκίνησε την συνεδρίαση με ΑΜΕΜ, άνοιξε στα 1,82 ευρώ (-11,22%), στην διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,59 ευρώ (-22,44%) και τελικά έκλεισε στα 1,80 ευρώ (-12,20%).

Στον μη Τραπεζικό 25αρη, ιδιαίτερης σημείωσης χρειάζεται η εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ, όχι μόνο γιατί κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας, αλλά γιατί "έβαλε πλάτη στον Δείκτη" στις "δύσκολες" ώρες της συνεδρίασης. Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του, που πραγματοποιήθηκε στις 26/6/2013, αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% επί του συνολικού καταβεβλημένου κεφαλαίου της εταιρείας, ήτοι μέχρι 49.015.039 μετοχές, εντός χρονικού διαστήματος 24 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης.

Όπως ανακοινώθηκε ανώτατη τιμή αγοράς ορίστηκαν τα 30 ευρώ και κατώτατη τιμή τα 2 ευρώ.

Απόλυτα διστακτική η εικόνα της μετοχής του ΟΠΑΠ, που δείχνει να δυσκολεύεται σε επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 7,00 ευρώ. Οι εκπρόσωποι της Emma Delta, στην πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, κατέστησαν σαφές ότι "δεν πρόκειται να αποδεχθούν αιφνιδιασμούς, και τετελεσμένα". Και επέμειναν ότι από την πλευρά του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν γίνει στο παρελθόν χειρισμοί που ενδεχομένως επιδέχονται σοβαρής νομικής αμφισβήτησης.

Ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 1,62 ευρώ (-8,99%), όμως προβληματίζει έντονα ο τίτλος της Intralot. H αξιολόγηση "Β1" που έχει θέσει η Moody's για την Intralot εξαρτάται άμεσα και από την επιτυχή έκδοση ομολόγων ύψους 300 εκατ. από την εταιρεία, αναφέρει ο διεθνής οίκος σε σχετικό report, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια είναι απαραίτητα για την πληρωμή των τίτλων που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2013 και μέρους των χρεών που ωριμάζουν τον Δεκέμβριο του 2014.

Αν η Intralot δεν καταφέρει να επιτύχει την έκδοση των τίτλων σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να κάνει αναχρηματοδότηση του χρέους, η Moody's τονίζει ότι η ρευστότητα της εταιρείας θα επιδεινωθεί ταχύτατα. Αν δεν υπάρξει εναλλακτική χρηματοδοτική κίνηση τα μετρητά της Intralot δεν θα είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες σε λίγα τρίμηνα. Αυτό θα οδηγήσει σε άμεση πίεση της βαθμολόγησης της εταιρείας, σημειώνεται.

Ο τίτλος κινείται σε πτωτικό κανάλι, έχασε, ενδοσυνεδριακά, την θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 1,70 ευρώ και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,49 και 1,39 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντική κινητικότητα στην ΕΥΑΘ και κέρδη με λίγες συναλλαγές στον ΟΛΘ που δείχνει να ευνοείται σημαντικά από την αναπάντεχη μερισματική απόδοση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 27ης Ιουνίου 2013, το μέρισμα για τη χρήση 2012 ανέρχεται σε 1,50 Ευρώ ανά μετοχή, το οποίο βάσει του άρθρου 14 του Νόμου 3943/2011, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 25% και συνεπώς το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε €1,1250. Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η 17η Ιουλίου 2013. Η μερισματική απόδοση πλησιάζει το 6% (!)

Ακόμα χαμηλότερα, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Sato που σήμερα ανέβασε και συναλλαγές. Σε τροχιά οριστικής εξυγίανσης, μετά και από την δικαστική απόφαση που ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε υποβάλει, εισέρχεται η SATO. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι υποχρεώσεις της εταιρείας μειώνονται δραματικά από τα 68 εκατομμύρια σε 20 εκατομμύρια € από τα οποία μόλις τα 10 εκατομμύρια € αφορούν Τραπεζικό δανεισμό.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε οι Τράπεζες θα κεφαλαιοποιήσουν υποχρεώσεις ύψους 18 εκατομμυρίων €. Επίσης στην Εμπορική και ALPHA θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα. Επιπλέον η συμφωνία προβλέπεται ότι απομειώνονται υποχρεώσεις σε ανέγγυους πιστωτές κατά το ποσό των 12 εκατομμυρίων €. Τέλος στη συμφωνία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση εκ μέρους των Τραπεζών ύψους 3,5 εκατομμυρίων €, ενώ το κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο € με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με σταθερές συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντική αύξηση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.696 συμβόλαια), λόγω επαναδιαπραγμάτευσης των συμβολαίων Εθνικής και Alpha Bank.
 
Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα με υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσε το premium στο 0,35%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.142 - 5.254 Ιουλίου, 156 Αυγούστου και 732 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 275,5) κινήθηκαν μεταξύ 268,25 και 281,5 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (477), ΟΤΕ (2.016), MIG (416), Μυτιληναίο (134), ΔΕΗ (1.098), Ελλάκτωρα (190), ΕΧΑΕ (240), Intralot (305), ΓΕΚ (408), Eurobank (520), Ελ. Πετρέλαια (118), Jumbo (116), Alpha Bank (3.074), Εθνική (3.867), Βιοχάλκο (100), Motor Oil (164).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE σκαρφάλωσε στο 52% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 1.617 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.458 δικαιώματα αγοράς και 159 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.141.613 τεμ.), Εθνική (3.291.387 τεμ.).
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v