Με...ουρά αγορών από την Παρασκευή ξεκίνησε η συνεδρίαση. Στην πλειονότητα τους οι εντολές που είχαν περαστεί στο σύστημα είχαν δοθεί σε υψηλότερες, έως και 1,50%, τιμές με συνέπεια να συνεχιστεί η αντίδραση για τον μεν Γενικό Δείκτη προς τις 860 τον δε FTSE Large Cap έως τις 290 μονάδες. Καλοδεχούμενη η αρχική προσπάθεια, καθώς όσοι πόντοι κερδίζονται από την περιοχή των 280 για τον δείκτη της «μεγάλης» κεφαλαιοποίησης τόσο παρατείνεται η μη λύση ενός σημαντικού καθοδικού σχηματισμού.
Η προσπάθεια όμως αποδείχθηκε ημιτελής καθώς η αγορά γύρισε σε πτώση 1,5% με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 830 μονάδες.
Οι συναλλαγές μέτριες στα 2,8 εκατ. ευρώ (στα πρώτα 5-10΄) και στα 14,7 εκατ. ευρώ στις 12:15.
Στο ίδιο διάστημα ήπιες ανοδικές τάσεις κυριαρχούσαν στα κυριότερα ευρω-χρηματιστήρια, ενώ προσοχή χρειάζεται η αγορά ομολόγων καθώς το ελληνικό 10ετές «τσιμπάει» ακόμη λίγο.
Σε ανάλογη πορεία βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παρότι ξεκίνησαν ήπια ανοδικά εν συνεχεία γύρισαν σε μικρές απώλειες.
Όμως στην αγορά ομολόγων αποτυπώνεται η νευρικότητα που έχει επανέλθει διεθνώς για το «ελληνικό πρόβλημα», οι επιφυλάξεις πολλών ξένων οίκων και κεφαλαίων. Τη στιγμή, που η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί (στο 4,52%) του ισπανικού στο 4,81% αλλά και του πορτογαλικού στο 6,38% του ελληνικού από το 11,13% κινείται στο 11,32%.
Η νέα αυτή μικρή άνοδος σημειώνεται λίγο πριν την έλευση των δανειστών, οι οποίοι απ΄ ότι αναφέρεται σε όλα τα ΜΜΕ έρχεται με άγριες διαθέσεις. Και αυτό είναι κάτι, που επιχειρεί να αποτιμήσει (και) η αγορά, το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Είναι προφανές, πως και το «ελληνικό πρόβλημα» παρατείνεται μέχρι τις γερμανικές εκλογές, κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα «εκβιαστούν» καταστάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή προεκλογική περίοδο του Βερολίνου ωστόσο οι αντοχές της νέας δικομματικής κυβέρνησης είναι ελάχιστες, η κοινωνική ανοχή στο...μηδέν και ουδείς εχέφρων στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα μπορούσε να τρέφει αυταπάτες πως λόγω καλοκαιριού θα γίνουν αποδεκτά και νέα μέτρα.
Όμως και το χρηματοδοτικό κενό διογκούται και τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και το «θανατηφόρο» σπιράλ του χρέους οδηγεί αναπόφευκτα σε δραστικές λύσεις. Έστω για μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και με το ΧΑ να επιχειρεί να τα αφομοιώσει όλα αυτά, να τα προεξοφλήσει.
Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ άνοιξαν με εντολές αγορών αντέδρασαν έως τις πρώτες περιοχές βραχυπρόθεσμης αντίστασης και «κόλλησαν». Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ τα 6,20 ευρώ είναι μια ισχυρή αντίσταση, που για την υπέρβαση της απαιτούνται συναλλαγές και κίνητρο.
Από τον τραπεζικό κλάδο η ευχάριστη έκπληξη συνεχίζεται από τη μετοχή της Attica Bank, που με νέο...limit up πιάνει τα 0,482 ευρώ αποδίδοντας 46,06% σε διάστημα μόλις μία εβδομάδας. Η αφορμή προφανώς οι εξελίξεις από την α.μ.κ με το euro2day να αναφέρεται σχετικά στην «πρώτη πλήρως ιδιωτική τράπεζα». Από τον 25άρη η μετοχή της Εθνικής στα 2,55 ευρώ, ενώ το ΕΤΕ ΤΠ στα 1,31 ευρώ. Στα 1,20 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,439 κερδίζει λίγους πόντους της Alpha Bank στα 2 ευρώ ενισχύεται της Eurobank.
Συναλλακτικά ξεχωρίζει η κινητικότατη Alpha Bank με περισσότερα από 3,2 εκατ. μετοχές (στις 11.05). Συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές για Μotor Oil, Frigoglass (για τα δεδομένα των συγκεκριμένων μετοχών), ενώ με μέτριο τζίρο ο Μυτιληναίος επιχειρεί προς τα 4,50 και ο Ελλάκτωρ στα 2,23 ευρώ.
Ωστόσο ούτε δυναμική υπάρχει ούτε κίνητρο- δέλεαρ για κίνηση ανάλογη με αυτήν της Παρασκευής από τη στιγμή που τα περισσότερα μέτωπα όχι μόνο μένουν ανοιχτά αλλά καθημερινά προστίθενται και άλλα, επαχθέστερα.
Το πως θα γίνει η διαχείριση μίας όλο και πιο προβληματικής κατάστασης, με τους δανειστές να απειλούν και να "εκβιάζουν" με νέες ομοβροντίες μέτρων από ένα όλο και προβληματικότερο πολιτικό προσωπικό μένει να φανεί. Από αυτή την άποψη ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και οι...όρκοι της διοίκησης του Ταμείου για 4,5 δις ευρώ έως τα τέλη του 2014 επιτείνουν την αμφισβήτηση. Οταν δεν μπορείς να πουλήσεις ένα από τα "φιλέτο" σου, όπως έχεις χαρακτηρίσει τον ΟΠΑΠ, όταν οι υπόλοιποι διαγωνισμοί έχουν εμπλακεί στα γρανάζια διαφόρων συμφερόντων οι...όρκοι δεν αρκούν, παρά την διάθεση που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι του Ταμείου.
Αυτά τα γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους η αγορά, το ΧΑ προεξοφλεί ανάλογα και η διολίσθηση δεικτών & μετοχών μετά τα πρώτα 45 της συνεδρίασης αναδεικνύει το έλλειμμα που υπάρχει σε πολλά ζητήματα, από την αξιοπιστία του συστήματος, την πειστικότητα της κυβέρνησης μέχρι την επάρκεια συγκεκριμένων φορέων και διαχειριστών.