Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης κινείται η Σοφοκλέους

Σε κλοιό «εκβιασμών» για τη δόση και ασφυκτικών πιέσεων για νέα μέτρα οικονομία και ΧΑ. Μία καλή είδηση αναζητεί η Αθήνα. Κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης τράπεζες και εξελίξεις στον ΟΠΑΠ. Σε επιφυλακή για τις 280 μ. του 25άρη.

Στηρίγματα ψάχνει η κυβέρνηση αλλά και το Χρηματιστήριο. Σε περίοδο επανάκαμψης της νευρικότητας και της επιφυλακτικότητας σε διεθνές επίπεδο η Αθήνα φοβάται "εμπλοκές" εν όψει της έλευσης των κλιμακίων της Τρόικας.

Στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ανοιχτά μέτωπα του ΟΠΑΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και των εμπλεκόμενων αναφέρεται ο Γιώργος Παπανικολάου αποτυπώνοντας τον διάχυτο προβληματισμό που δεν λέει να κοπάσει στην αγορά για την πολυδιαφημισμένη "μεγάλη αποκρατικοποίηση" της κυβέρνησης.

Το ότι εν μέσω όλων αυτών των τελευταίων εξελίξεων το ΧΑ δεν έχει χάσει την επαφή με την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, το γεγονός πως ο FTSE Large Cap κρατά ακόμη τις 280 μονάδες, με τον Ft Mid στις 1.156 θα πρέπει να θεωρείται ευτύχημα.

Προφανώς η συμπεριφορά του ΧΑ, όλων των ενεργών παικτών παραπέμπει σε τακτικές αυτοσυντήρησης της ίδιας της αγοράς. Από τη στιγμή μάλιστα που στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, οι δείκτες αντέδρασαν, το ΧΑ έδειξε σημάδια αφύπνισης κατά 2,51%. Μπορεί ο τζίρος των 51,3 εκατ. ευρώ να θεωρείται μάλλον μέτριος, μπορεί οι τράπεζες να μην έχουν βρει ακόμη τα σημεία αναφοράς-στήριξης τους ωστόσο η αγορά κινείται, παραμένει ενεργή.

Σε σχετικά θέματα των Θ. Σταυρόπουλου και Γ. Σαββάκη αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία για την τεχνική προσέγγιση του χρηματιστηρίου, στατιστικά, στηρίξεις -αντιστάσεις δεικτών & μετοχών. Χρήσιμα όλα αυτά για την βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση της αγοράς καθώς βασικοί δείκτες, μετοχές βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία, σε σημαντικές τεχνικές περιοχές.

Είναι προφανές, πως το ΧΑ δεν έχει- προσώρας- τα κίνητρα για να κάνει την υπέρβαση, να επανεργοποιηθεί η φορά επαναπαροσέγγισης των 1.120-1.150 μονάδων που αποτελεί και τον στόχο αρκετών παικτών. Αναδεικνύει ωστόσο, μέχρι τώρα αντανακλαστικά και... φρένα για να μην υποχωρήσει χαμηλότερα σημαντικότατων στηρίξεων για να αποφευχθεί η περαιτέρω διολίσθηση του 25άρη ακόμη χαμηλότερα προς τις 250 μονάδες, που "δείχνει" η τρέχουσα μέτρηση.

Στις τράπεζες το παιχνίδι φαίνεται να περνά στην επόμενη φάση, μετά την πολύ καθοριστική διαδικασία της ολοκλήρωσης των α.μ.κ με τα λίγο ως πολύ γνωστά αποτελέσματα και πιέσεις στο...ταμπλώ, για παλιούς και νεότερους μετόχους.

Το θέμα της διεκδίκησης του "νέου ΤΤ" άνοιξε και τυπικά, με το ΤΧΣ να προωθεί την προβλεπόμενη διαδικασία. Τρεις οι μέχρι τώρα υποψήφιοι, ενδιαφερόμενοι, με την Αν. Παπαϊωάννου να καταγράφει την πρόθεση της Alpha Bank να μπει δυνατά στην διεκδίκηση του νέου ΤΤ.

Εκτός από τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο δεν είναι λίγοι στην αγορά αυτοί, που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα της σύνθεσης του νέου δ.σ. της Eurobank. Αναμφίβολα μεγάλα, πολύ μεγάλα τα ονόματα των Γ. Δαυίδ, Χρ. Μεγάλου, Μ. Κολακίδη, Γ. Γόντικα, Δημ. Παπαλεξόπουλου και Τ. Αράπογλου για να προοιωνίζονται μόνον μία τυπική διαδικασία και όχι κάτι ποιό σύνθετο, ισχυρό. Θα δείξει αν και η προσωπική εκτίμησης μας είναι, πως στην Eurobank στήνονται οι βάσεις για ένα σχήμα που θα μας απασχολήσει στην "επόμενη ημέρα".

Ωστόσο από τον κλάδο δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Attica Bank, όπου θυμίζουμε ως μη συστημική ήταν υποχρεωμένη να αντλήσει άμεσα το σύνολο των κεφαλαίων που χρειάζονταν.

Επίσης δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το, ότι ο κλάδος αναπόφευκτα οδηγείται σε δραστικό "μαχαίρι" δικτύων, καταστημάτων και βεβαίως ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι, που θα κληθούν να διαχειρισθούν σε εύθετο χρόνο οι διοικήσεις των τραπεζών.

Πρακτικά ο κλάδος δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει ακόμη τις μακροχρόνιες στηρίξεις του, δεν είναι ακόμη έτοιμος για επαναφορά πάνω από τις 250 μονάδες (για τον κλαδικό δείκτη). Με τις τράπεζες ακόμη εκτός παιδιάς, το βάρος πέφτει στην 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά με ανοιχτό το μέτωπο στον ΟΠΑΠ και τη μετοχή του Οργανισμού υπό φυσιολογική πίεση. Σε κρίσιμες περιοχές και οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΔΕΗ

Για την Επιχείρηση σε σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη αναφέρεται, πως δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση ανατιμήσεις από την απελευθέρωση των τιμολογίων (από σήμερα Δευτέρα) σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Αρ. Ζερβό. Βέβαια για την αγορά και τις επιχειρήσεις ζητούμενη είναι η προοπτική ελάφρυνσης της υψηλής τιμολόγησης-κόστους παραγωγής.

Θυμίζουμε τιμές τραπεζικών τίτλων με την Alpha Bank στα 0,43 ευρώ (4,88% στη συνεδρίαση της Παρασκευής) και το ΑΛΦΑτπ στα 0,715 με -3,38%. Τη μετοχή της ΕΤΕ στα 2,50(4,60%) και το ΕΤΕ τπ στα 1,32 κατά 4,35% χαμηλότερα. Στα 1,23 η μετοχή της Πειραιώς ((1,65%). Ενδιαφέρουσα η κίνηση για Attica Bank στα 0,425 ευρώ (24.6% με 208.547 τμχ) και Eurobank κατά 8,33% στα 1,95 ευρώ. Σημειωτέον, πως από τον Ft Mid, θυμίζουμε στις 1.156 μονάδες, αντέδρασαν σηματωροί όπως ΓΕΚ/Τέρνα, ΣΙΔΕΝΟΡ, Χαλκόρ, Φουρλής, Πλαστικά Θράκης. Ξεχωριστή αναφορά για ΟΛΘ στα 24,36 (6,28%) με 8.787 τεμάχια. Επίσης τα πακέτα σε ΟΠΑΠ (των 49.174 και 47.269 τμχ στα 6,43 ευρώ) και σε ΜΕΤΚΑ των 26.342 στα 9,85 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v