Πού ψάχνει για στηρίγματα το Χρηματιστήριο

Καταλύτες που θα βοηθήσουν τον Γενικό Δείκτη να «ξεκολλήσει» αναζητούν οι επενδυτές. Νέα δεδομένα για τις τράπεζες μετά τις απώλειες 40,3% το πρώτο εξάμηνο. Η θερινή «ραστώνη» και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας τους ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους, που δεν αποκλείεται να συρρικνωθούν έτι περαιτέρω, λόγω εποχικότητας και "θερινής ραστώνης".

Ηδη στις περισσότερες ΑΧΕ άρχισε να δίνεται μέρος των καλοκαιρινών αδειών.Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αφού ''έκλεισε'' το πιο σημαντικό κεφάλαιο που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ψάχνει το βηματισμό για τη συνέχεια. Με την είσοδο των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Αττικής, κλείνει ουσιαστικά ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου των Ελληνικών Τραπεζών.

Ήδη ξεκίνησαν την διαπραγμάτευση τους τα συμβόλαια επί μετοχών για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσουν και τα Σ.Μ.Ε. της Πειραιώς. Για αλλαγή του κλίματος επί το θετικότερον, θα χρειαστούν ισχυρότατοι εσωτερικοί καταλύτες, είτε αυτοί προέλθουν από τον τραπεζικό κλάδο, είτε από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του data room για την πώληση της Proton Bank από το ΤΧΣ και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο μόνος, σοβαρός ενδιαφερόμενος μέχρι στιγμής είναι η Eurobank. Τυπικά η διαδικασία του data room κλείνει στις 9 Ιουλίου και μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα θα πρέπει να υπάρξει κατ΄ αρχήν συμφωνία με την Eurobank ή ο διαγωνισμός να αποβεί άκαρπος.

Ερώτημα είναι αν υπάρξει άρδην αλλαγή των δεδομένων και εκδηλωθεί εμβόλιμο ενδιαφέρον από άλλη εγχώρια Τράπεζα ή fund που θα κριθεί αξιόπιστο. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του "νέου" Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η διαδικασία θα παραμένει ανοικτή καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το χρονοδιάγραμμα της πώλησης είναι ιδιαίτερα "σφιχτό", με δεδομένο ότι το «νέο ΤΤ» πρέπει να αλλάξει χέρια αυτό το μήνα. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να συνεχίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού και μία θετική εξέλιξη μπορεί να δώσει τα "καύσιμα" για βραχύβια ανοδική συνέχεια.

Πεσμένος ο τζίρος

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου και για τους λάτρεις των στατιστικών τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε έσπασε το πτωτικό σερί, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 2,12%. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης επέμεινε στο "κόκκινο" και σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 9,93%.

Ο Ιούνιος διέκοψε το ανοδικό σερί των Απριλίου και Μαϊου και έκλεισε με μηνιαίες απώλειες 16,46% για τον Γενικό Δείκτη. Σαφώς πολλαπλάσιες οι μηνιαίες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη που έφθασαν το 42,63%.

Η ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει, από την αρχή του έτους, απώλειες 6,65% και τον Τραπεζικό απώλειες 40,13%.

Μετοχή του εξαμήνου ο Περσεύς με εξαμηνιαία κέρδη 303,3%, ενώ στον αντίποδα τις περισσότερες απώλειες μετρούν οι Τεχνικές Εκδόσεις (-98,27%, ενώ βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης από 3/6 λόγω μη έγκαιρης δημοσίευσης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου) και η Alsinco (-96,22%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 18 ολόκληρες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, το οποίο από σημαντική, μέχρι πρότινος, στήριξη, δείχνει να μετατρέπεται σε δυσκολοκατάβλητη αντίσταση, ιδιαίτερα αν διατηρηθούν οι τόσο χαμηλοί τζίροι.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανάσχεση του πτωτικού κλίματος μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές και την είσοδο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, σταθεροποίησε κάπως την Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς κλείνει αρνητικά για τον Γενικό Δείκτη όπως και για το 51% των εισηγμένων μετοχών όταν μόλις 40 ημέρες νωρίτερα οι θετικές αποδόσεις από την αρχή του έτους είχαν εκτοξευθεί ακόμα και σε τριψήφια ποσοστά. Η ταχύτατη διολίσθηση των τιμών των μετοχών είναι προϊόν της "ιδιαιτερότητας" της Ελληνικής Αγοράς που κινείται σχεδόν μονομερώς σε επίπεδο τίτλων, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, ακυρώνοντας επιμέρους στοιχεία ρίσκου ή ελκυστικότητας.

Παρόλα αυτά η περίοδος αυτή είχε δυνατές συγκινήσεις καθώς ο Γενικός Δείκτης διέσπασε 13 φορές (ανοδικά και καθοδικά) την περιοχή των 1.000 μονάδων, έδωσε υψηλότατες αποδόσεις σε όσους τοποθετήθηκαν μετά την Κυπριακή κρίση, ενώ με την ίδια ταχύτητα αφαίρεσε αξία μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον Κυβερνητικό συνασπισμό.

Το "δεύτερο ημίχρονο" της χρονιάς αναμένεται αρκετά συναρπαστικό καθώς πλέον η Αγορά δεν θα έχει μπροστά της τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών οι οποίες αφαίρεσαν σημαντική ρευστότητα από το σύστημα ενώ από την άλλη πλευρά η ανάγκη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει πιο επιτακτική, γεγονός το οποίο θα έχει έντονες προβολές στην Σοφοκλέους.

Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις η ολοκλήρωση των ενεργειών πώλησης των τραπεζών που έχουν περάσει στο ΤΧΣ, θα δώσουν νέο ενδιαφέρον στον κλάδο καθώς θα προσδιορίσουν νέα κριτήρια αξιολόγησης των αποτιμήσεών τους βασισμένα σε αγοραίες τιμές. Μέχρι τον Νοέμβριο η αγορά θα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των αναδυόμενων χαρακτηριστικών της, ολοκληρώνοντας την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ των επενδυτών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου ενώ τον Σεπτέμβριο οι Γερμανικές εκλογές θα αποτελέσουν κεντρικό πολιτικό γεγονός που θα δώσει το νέο στίγμα στην Ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και...  ζορίστηκε πολύ μετά την είσοδο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, τελικώς δεν "πλήρωσε" τιμές σε επίπεδα νέων ετήσιων χαμηλών και η ανάκαμψη του βοηθήθηκε κυρίως από Εμποροβιομηχανικούς τίτλους οι οποίοι δείχνουν να έχουν ελεγχόμενη πίεση σε αυτά τα επίπεδα.

Η αγορά παραμένει κάτω από τα κομβικά επίπεδα αλλαγής τάσης του κινητού μέσου των 200 ημερών (905 μονάδες) χωρίς να έχει χάσει τελείως την επαφή της σε επίπεδο απόκλισης ενώ την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές παραμένουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., ο Γενικός Δείκτης "χρωστάει" ακόμα μια αντίδραση που θα εξομαλύνει την εικόνα πίεσης που επικράτησε στην Αγορά όλο σχεδόν τον Ιούνιο, σενάριο που αν και δεν επαληθεύτηκε με την δυναμική που αναμενόταν την εβδομάδα που έληξε, εντούτοις εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο την προσεχή εβδομάδα.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής

Ερχόμενοι στα δικά μας και ξεκινώντας από τα τυπικά, την Παρασκευή οι μετοχές του ΟΠΑΠ διαπραγματεύτηκαν χωρίς το μέρισμα χρήσης 2012 μικτού ποσού 0,57 ευρώ και καθαρού ποσού 0,4275 ευρώ.

Επίσης εισήλθαν προς διαπραγμάτευση τα 10.305.079 δικαιώματα (ΒΑΡΝΗΔ) της Βαρβαρέσος με τιμή εκκίνησης 0,001 ευρώ και θα είναι διαπραγματεύσιμα από 28/6/2013 έως και 8/7/2013. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 28/6/2013 έως και 12/7/2013. Να σημειωθεί ότι το ΒΑΡΝΗΔ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές.

Το Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "Μηχανική" από σήμερα 28 Ιουνίου 2013, καθόσον η εταιρεία προέβη στη σύνταξη και δημοσίευση της οικονομικής κατάστασης της περιόδου 1.1-31.3.2013 και πλέον εκλείπει ο λόγος θέσης των μετοχών της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Ο τίτλος έκλεισε στα 0,1380 ευρώ (-12,10%) διακινώντας 37400 τεμ.

Μένοντας στον ΟΠΑΠ αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος μπορεί να κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως ολοκλήρωσε σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας και μάλλον επιτυχώς, αφού απέκοψε μέρισμα 0,57 ευρώ και οι ημερήσιες απώλειες περιορίστηκαν στα 0,11 ευρώ. Θετική επίδραση στην ψυχολογία των αγοραστών μπορεί να είχε και η ανακοίνωση της Emma Delta με την οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι 'δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να επέμβει στις νόμιμες ισχύουσες ή μελλοντικές συμφωνίες του ΟΠΑΠ ή στην επιχειρηματική του συμπεριφορά" τονίζει ότι "η μόνη ανησυχία της Emma Delta είναι να εξασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο που ισχύει για κάθε συμφωνία που αφορά τον ΟΠΑΠ, μεταξύ των οποίων και η κατάλληλη εταιρική διακυβέρνηση, γίνεται πλήρως σεβαστό και τηρείται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη".

"Η επιλογή του αγωγού TAP, που θα περνά από την Ελλάδα, για τη μεταφορά του Αζέρικου φυσικού αερίου,θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τη Χώρα", εκτιμά η Exotix. Η χρηματιστηριακή εταιρεία, πιθανολογεί ότι ο TAP θα μπορούσε να αποδειχθεί "game changer" για την Ελλάδα.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Frigoglass, Folli Foillie Group, ενώ ο σχετικός "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων επέτρεψε να κλείσουν στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Intralot, Jumbo, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Συνεχίστηκε ο υψηλός συγκεντρωτισμός στο τζίρο, με πέντε τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕΤΠ, να "απασχολούν" το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7150 ευρώ (-3,38%), διακινώντας 2183121 τεμ. και το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,32 ευρώ με απώλειες 4,35% και συνολικό όγκο 3775462 τεμ.

Δύο οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Motor Oil (-1,75%) και ΟΠΑΠ (-1,68%).

Στην πλευρά των ημερήσιων κερδισμένων, με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων οι ΟΤΕ και Intralot και των τεσσάρων οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Μέτκα και Τιτάν. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 847,57 μονάδες με κέρδη 2,51%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 58 εκατ. από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΕΤΚ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα (ζητούμενο η συνέπεια και η συνέχεια) με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Μένοντας στις μετοχές του FTSE25, ο ΟΤΕ συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, πιθανότατα "επιχορηγούμενος" και από την απόφαση αγοράς ιδίων μετοχών. Πρώτη τεχνική αντίσταση στα 6,26 ευρώ, ενώ η έξοδος από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 6,93 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, συμπληρώνοντας και αυτός δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η υπέρβαση της ζώνης 6,32 - 6,34 ευρώ, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε ανοδικό βηματισμό.

Και ο τίτλος της ΔΕΗ κινήθηκε σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο, μετρώντας και αυτός, δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Θέλει κατ΄ αρχήν να υπερβεί την τεχνική αντίσταση στα 7,54 ευρώ, ενώ ο δρόμος για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική είναι μακρύς και θα επιτευχθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 8,52 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς τις εντυπώσεις κέρδισε ο τίτλος της Τρ. Αττικής (+24,63%) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε και στο υψηλό ημέρας. Σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών άνω του 93% θα επιτύχει, όπως όλα δείχνουν, η Τράπεζα, καθώς λίγο πριν την εκπνοή της διαδικασίας διάθεσης αδιάθετων ομολογιών έχει συγκεντρώσει πάνω από 370 εκατ. ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για να κριθεί επιτυχής η ανακεφαλαιοποίησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν το τελικό ποσό να προσεγγίσει τα 399 εκατ. ευρώ καθώς εκκρεμούσαν ακόμη κάποιες συναντήσεις με επενδυτές που ενδιαφέρονται να καλύψουν αδιάθετες ομολογίες.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η κίνηση "ασανσέρ" για την Eurobank, εκ νέου εντυπωσιακός ο ΟΛΘ, ενώ αξιοπρόσεκτα κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών συνδύασαν οι Προοδευτική, Άβαξ, Δρομέας και Πλ. Θράκης.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 847,57 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2,12%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 1,43% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,47%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (14,17%) και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειες (9,63%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-9,93%) και Ακίνητης Περιουσίας (-2,54%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Προοδευτική (62,16%), Sato (33,33%), Medicon (31,83%), Μοτοδυναμική (31%), Ελγέκα (28,92%), Attica Bank (28,79%), Παίρης Πλαστικά (27,98%), Q&R (27,62%), Πήγασος (26,67%) και Κτήμα Λαζαρίδη (23,99%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Σελόντα (-41,95%), Γιουρομπρόκερς (-35%), CPI (-30%), ΓΕ Δημητρίου (-28,99%), Eurobank (-25%), Τηλέτυπος (-24,44%) Εθνική Τράπεζα (-23,08%), Χαιδεμένος (-22,66%), Αθηνα (-21,23%) και Λεβεντέρης (-20,13%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v