Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει η Σοφοκλέους μετά τις αρχικές απώλειες. Θετικό πρόσημο για Alpha, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola. Ρευστοποιήσεις και πιέσεις σε Πειραιώς, Ιntralot, ΔΕΗ. Συνεχίζει ανοδικά η Attica Bank, αντιδρούν MOH, Folli Follie. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ανοδικά "γυρνούν" βασικοί δείκτες, μετοχές, λίγο μετά τις 15:30 – 15:35. Ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει και πάλι προς τις 850 μονάδες, έχοντας για χαμηλό ημέρας τις 834,74 μονάδες που σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12:20.

Στις 286 μονάδες κυμαίνεται ο FTSE large cap, με χαμηλό ημέρας 279,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περνά τα 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία 7,3 εκατ. στην Alhpa Bank, περίπου 5 εκατ. στην Εθνική και σε ΟΤΕ 2,2 εκατ. και 1,2 εκατ. ευρώ σε ΟΠΑΠ.

Το μικρό γύρισμα της αγοράς αποδίδεται κυρίως στην αντίδραση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και την περαιτέρω ενίσχυση της μετοχή της Coca Cola.

H μετοχή του ΟΤΕ στα 10,6 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 5,90, του ΟΠΑΠ στα 6,48 με χαμηλό ημέρας τα 6,33, ενώ της CCH ενισχύεται κατά 3,47% στα 18,20 ευρώ. Κέρδη καταγράφουν μεταξύ άλλων οι τίτλοι των Alpha, Εθνικής, 

Δύο πακέτα μετοχών έχουν πραγματοποιηθεί, το ένα στον Τιτάνα (141.530) στα 13 ευρώ και 1.023.470 ευρώ ΑTΠ στα 0,25 ευρώ.

Η νέα επιβάρυνση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς αναδεικνύει εύγλωττα την επαναφορά της επιφυλακτικότητας και της ανησυχίας σε αρκετούς, τη στιγμή που ο πορτογαλικός κρατικός τίτλος είναι 5 ολόκληρες μονάδες «φθηνότερος». Συγκριτικό στοιχείο για τους μέχρι πρόσφατα διαπρύσιους κήρυκες του... Grecovery.

Αναφοράς χρήζει η στάση της Japonica Partners, που αυξάνει τη δημόσια πρόταση για αγορά ελληνικών ομολόγων στα 4 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ μέχρι πρότινος. Η αμερικανική επενδυτική εταιρία με νέα ανακοίνωσή της γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι προτίθεται να αγοράσει ελληνικούς κρατικούς τίτλους ονομαστικής αξίας έως 4 δισ. ευρώ.

Η Japonica δεσμεύεται να αγοράσει τα ομόλογα σε ελάχιστη τιμή 40% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ στους αρχικούς όρους της πρότασης η τιμή ήταν στο 45% της ονομαστικής τους αξίας. Σημειωτέον, πως η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μεταφέρεται στην 1η Αυγούστου.

Από τον κλάδο την υψηλότερη απόδοση εξακολουθεί να σημειώνει πάντως η μετοχή της Attica Bank (στο 0,55 ευρώ με 29,4%), ωθώντας παράλληλα και τον δείκτη FT Mid σε ανοδική τροχιά. Σημειωτέον, πως ο εν λόγω δείκτης κινείται στις 1.170-1.175 μονάδες, δηλαδή αρκετά πάνω από τις 1.108 μονάδες που θεωρούνται σημαντική ζώνη στήριξης και σημείο stop loss.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση συγκριτικά αυξημένος τζίρος έχει γίνει και στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αποδεικνύεται από τις σταθερές του δείκτη με θετική απόδοση 11,8% από την αρχή του έτους και 38,75% στο τρίμηνο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v