Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 900 μονάδες κινείται η Σοφοκλέους

Αιφνίδιο γύρισμα του ΧΑ, με έντονες πιέσεις μετά τις 12.00. Σημαντικές οι απώλειες για βασικούς δείκτες, με τον Γενικό χαμηλότερα των 900 και τον FT-25 να χάνει (ενδοσυνεδριακά) το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων.

Κάτω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και χρηματιστηριακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν... αιφνίδια τη διόρθωση καθώς τόσο το αυριανό triple witching, η έξοδος της μετοχής της Εθνικής από τους δείκτες MSCI όσο και η... αργία της Δευτέρας και γνωστά είναι και σε μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφληθεί.

Όσον αφορά τη λήξη των τριών σειρών παραγώγων -στην οποία έχει αναφερθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες το euro2day-, οι μέχρι τώρα θέσεις των παικτών στο ΧΠΑ δεν δικαιολογούν την έκταση της διόρθωσης του δείκτη FTSE L.C.

Περισσότερο επιδρά αρνητικά η βύθιση της μετοχής της Εθνικής, καθώς γίνεται με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Πωλήσεις από την αρχή της συνεδρίασης με την τιμή να πιέζεται έως και 12,50% χαμηλότερα. Διόρθωση που αποδίδεται σε ρευστοποιήσεις της τελευταίας στιγμής, συνεκτιμώντας την αργία της 24ης της Ιουνίου.

Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την πίεση στον τίτλο της ΕΤΕ και την υποχώρηση των δεικτών κυρίως σε εγγενή ζητήματα της αγοράς και ελάχιστα στις πολιτικές εξελίξεις, εν όψει και της νέας απογευματινής συνάντησης των τριών αρχηγών.
Εγγενής καθώς η διόρθωση των ευρωχρηματιστηρίων, μετά τις αποφάσεις της διοίκησης της Fed, δεν έχει διευρυνθεί την τελευταία μία ώρα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η σημαντική υποχώρηση του Χ.Α. λαμβάνει χώρα με χαμηλότατο τζίρο, καθώς ενδεικτικός θεωρείται ο τζίρος των μόλις 16,8 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 12.55.

Αναλογικά, ο υψηλότερος τζίρος γίνεται στη μετοχή της Εθνικής, που ταλαιπωρείται σε χαμηλά επίπεδα επιστρέφοντας στα ελάχιστα των αρχών Μαΐου. Σημειωτέον πως η μετοχή μετρά οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 11-12, καθώς οι ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων αλλά και εγχώριων χαρτοφυλακίων έχουν ξεκινήσει από τις 31 Μαΐου.

Αρχικά λόγω της αύξησης κεφαλαίου και εν συνεχεία εξαιτίας των αλλαγών στους διεθνείς δείκτες. Δεδομένου ότι η μετοχή διορθώνει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, η αγορά δεν περίμενε τόση πίεση σήμερα για κάτι που λογικά έχει προεξοφληθεί και έχει ενσωματωθεί. Συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΕΤΕ έχει υποχωρήσει 16,67% σε διάστημα εβδομάδας και 54,44% σε ορίζοντα μηνός.

Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η αυριανή λήξη της σειράς Ιουνίου (δεύτερη για το 2013), με αρκετές θέσεις να παραμένουν ανοιχτές προς τις 295-290 μονάδες. Θυμίζουμε πως οι 280 θεωρούνται μία πολύ σημαντική περιοχή στήριξης από αρκετούς αναλυτές-παίκτες, ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια. 

Υπολογίζεται πως μερίδα παικτών, βλέποντας το γύρισμα της Wall Street, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις της Fed και έχοντας μπροστά της τη Δευτέρα προτιμά να κάνει ταμείο, μετρώντας έστω και υποαξίες. Η διεθνής παράμετρος θεωρείται αρκετά σημαντική, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για αλλαγή στάσης της Fed που θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στη Wall και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωστόσο, την ώρα που γραφόταν το σχόλιο, ούτε ο DAX στη Φρανκφούρτη ούτε ο Ftse 100 στο Λονδίνο υποχωρούσαν περισσότερο απ΄ ό,τι στις 12.00-12.30.

Από τις μετοχές του 25άρη, η εμφανής αδυναμία του Μυτιληναίου να κινηθεί πάνω από τα 4,65 ευρώ επέτεινε τις πιέσεις με συνέπεια τη διόρθωση προς τα 4,45 ευρώ. Απώλειες και για ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, MIG, ΔΕΗ περισσότερο από 4%, με συγκριτικά μέτριες συναλλαγές, τουλάχιστον λίγο πριν από τις 13.00.

Πτωτικός ο διεθνής περίγυρος, με τις ευρωαγορές να σημειώνουν κάμψη ακολουθώντας την αμερικανική, που λόγω Fed πιέστηκε χαμηλότερα. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,95% προς τις 8.030-8.020 μονάδες. Ανάλογες πιέσεις και εικόνα σε Παρίσι, Λονδίνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον Δείκτη Δραστηριοτήτων ΡΜΙ καθώς ενισχύεται για την ευρωζώνη σε χαμηλά 9μήνου κι υποχωρεί για την κινεζική οικονομία.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, και ελλείψει ουσιαστικών κινήτρων, το Χ.Α. δεν έχει λόγους να... τρέξει και να δοκιμάσει περιοχές πολύ υψηλότερα των 940 και των 320 μονάδων. Άλλωστε όπως αναφέρθηκε στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day, το Χ.Α. με την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης έδειξε να έχει προεξοφλήσει τόσο τη στάση των τριών αρχηγών όσο και τη μη προσφυγή στις κάλπες. Θέμα στο οποίο δώσαμε ιδιαίτερη σημασία και στο σημερινό προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που με απώλειες έως 3,65% βαρύνει ανάλογα στους βασικούς δείκτες. Εάν χαθούν τα 6,60 ευρώ, τότε χαμηλότερος στόχος-στήριξη είναι τα 6,20 ευρώ.

Τη διανομή μερίσματος 0,34/μτχ. ενέκρινε η γ.σ. της Coca Cola με την τιμή της μετοχής να πιέζεται κατά περίπου 0,9%, στα 18,8 ευρώ.

Αντιθέτως, ενδιαφέρουσα ειναι η τεχνική εικόνα για τη μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, καθώς δείχνει πως μπορεί να διασπάσει τα 2,30 προς τα 2,50 ευρώ στη συνέχεια.

Κινήσεις συντήρησης, περισσότερο, σε μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα σε Ιντρακόμ, Φουρλή, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΓΕΚ-Τέρνα αλλά και στην MLS που έχει και ενθαρρυντική επιχειρηματική είδηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v