Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατά δυνάμεις παρά τα ανοικτά μέτωπα

Το ΧΑ που χθες κράτησε άμυνες κόντρα στη ρευστή πολιτική κατάσταση φαίνεται να διασφαλίζει προσώρας τις στηρίξεις των 880-860 μονάδων για τον ΓΔ και των 280 για τον FTSE 25. Σε αποκρατικοποιήσεις και deals εστιάζει σταδιακά το ενδιαφέρον.

Χωρίς εκλογικό σασπένς το σίριαλ της ΕΡΤ, με το ΧΑ. .να μετρά εχθές οριακές διακυμάνσεις στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται:"...Στο... τρίτο ημίχρονο κλειδώνει η συμφωνία της συγκυβέρνησης. Οι οπισθοχωρήσεις που βγάζουν από το αδιέξοδο. Το σχέδιο για τη δημόσια τηλεόραση. Ο ανασχηματισμός, η νέα προγραμματική συμφωνία και τα επόμενα μέτωπα".

Η αγορά φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στα λεγόμενα επόμενα μέτωπα συνεκτιμώντας πως πλέον οι ΔΕΚΟ θα είναι η δεξαμενή για απολύσεις στο Δημόσιο. Εύλογο το ερώτημα εάν αυτή η τρωθείσα κυβέρνηση των τριών εταίρων θα έχει τις αντοχές για να προχωρήσει. Θα δείξει...

Αναμφίβολα η αγορά και το Χ.Α. προεξοφλούν πως πλέον πολλά δεν θα είναι όπως πριν ξεσπάσει η κρίση με αφορμή την ΕΡΤ.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες κι η αγορά στέλνουν τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματά τους στο Μαξίμου (όπως άλλωστε κι οι δανειστές, το Βερολίνο).

Όμως από τη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε πως η αγορά έδινε μόνο θεωρητικές πιθανότητες στο ενδεχόμενο των εκλογών. Διακυμάνσεις ήπιες για τους δείκτες, με τον Γ.Δ. στην περιοχή των 915-920, τον Ftse Large Cap πέριξ των 310 και τον σηματωρό Ft Mid κατά 4,83% υψηλότερα (κυρίως λόγω της Eurobank) στις 1.163 μονάδες.

Όμως και οι συναλλαγές μόλις στα 43,5 εκατ. ευρώ, με 26,7 εκατ. τεμάχια, παρέπεμπαν σε μία ελεγχόμενη συνεδρίαση, σε χαμηλού κόστους διαχείριση μιας επικοινωνιακής και όχι ουσιαστικής κρίσης.

Το Χ.Α. είχε προεξοφλήσει πως οι τρεις θα συμφωνούσαν, με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να οπισθοχωρούν περισσότερο από τον Αντ. Σαμαρά.

Το Χ.Α. προεξοφλεί επίσης πως οι δύο... μικρότεροι μετά και την τελευταία εξέλιξη θα υποχρεωθούν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να επιβιώσουν πολιτικά.

Λίγο ενδιαφέρουν όμως την αγορά οι αμφισημίες του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ. Το Χ.Α. θέλει κλίμα για να κινηθεί κάπως καλύτερα.

Οι εξελίξεις από τον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ έστω και έτσι πιστώνονται στην προσπάθεια του Μαξίμου να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Εχέγγυο πως το Χ.Α. τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν θα κινδυνεύσει να διορθώσει χαμηλότερα των 280 μονάδων (Ftse Large Cap). Το ερώτημα είναι εάν με τα νεότερα και όσα πρόκειται να επιχειρηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες μπορεί η αγορά να κινηθεί προς τις 340 μονάδες και ενδεχομένως ψηλότερα εάν συντρέξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως μέχρι να αποκατασταθεί (όσο αυτό είναι δυνατόν, βέβαια) η εύρυθμη λειτουργία (και) της αγοράς οι κινήσεις των παικτών θα παραμείνουν επιλεκτικές και θα περιοριστούν στα επιμέρους.

Μπορεί για παράδειγμα ο ΔΕΣΦΑ να προκαλέσει "μόχλευση" σε ένα μέρος του κλάδου.

Τουλάχιστον για τη ΔΕΗ, όπως σημειώναμε και εχθές, το λονδρέζικο χαρτοφυλάκιο φαίνεται να κατοχυρώνει ένα μικρό μέρος των επενδυτικών του θέσεων σε πολύ καλές τιμές. Στα 4,57 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου με τη διοίκηση να χαράσσει τη στρατηγική της και να προσβλέπει υψηλή κερδοφορία μέσα σε εχθρικό περιβάλλον.

Στα 2,18 ευρώ η μετοχή της Ελλάκτωρ, με τον όμιλο να αναλαμβάνει τέσσερα νέα έργα (σε Κατάρ, Σερβία και Γερμναία).

Το ενδιαφέρον όμως είναι πως και εταιρείες της λεγόμενης μεσαίας κατηγορίας επιμένουν να συνεχίζουν. Αν μη τι άλλο, το παλεύουν.

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από την πλευρά τόσο της καινοτόμου MLS όσο του Ικτίνου, με την εταιρεία να στοχεύει στην ίδια τη γερμανική πρωτεύουσα, στο Βερολίνο.

Αξιέπαινες και από επιχειρηματική άποψη προσπάθειες που όμως χρειάζονται τουλάχιστον όχι "εχθρικό" κλίμα και πολιτική ρευστότητα, αλλά κυρίως ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις και ενεργότερο συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου. Και το τελευταίο θα πρέπει να είναι η αμεσότατη προτεραιότητα τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του διοικητή της ΤτΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v