Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αποτιμά το "μορατόριουμ" των αρχηγών

Θετικό σημάδι η επιβεβαίωση των 280 μονάδων για τον FTSE 25. H προσοχή στις πολιτικές εξελίξεις. Τα «ισχυρά χέρια» που ελέγχουν το παιχνίδι θα ήθελαν υψηλότερα το XA. Στο επίκεντρο τράπεζες και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Αλλάζει πλοκή το πολιτικό θρίλερ της ΕΡΤ σύμφωνα με το πρωινό κύριο θέμα του euro2day, ωστόσο η ουσία πίσω από τα ψιλά γράμματα της απόφασης του ΣτΕ αναλύεται εύγλωττα από τον Στέφανο Κοτζαμάνη. Η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να προχωρήσουν πέρα και παρά τις πολιτικές και (μικρο)πολιτικές σκιαμαχίες.

Το Χ.Α. ευτυχώς αντέδρασε περισσότερο ψύχραιμα απ΄ ό,τι περίμεναν αρκετοί, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 907,47 μονάδες με χαμηλό ημέρας τις 883,85, τον FTSE Large Cap στις 306,34 με χαμηλό ημέρας τις 298,71 μονάδες. Ο δε FΤ Mid σε κλείσιμο διαμορφώθηκε αρκετά πάνω από τις 1.050 μονάδες (1.076,58) διατηρώντας μία κοινής αποδοχής τεχνική περιοχή. Οι συναλλαγές στα 51,2 εκατ. ευρώ με 48,4 εκατ. τεμάχια ενισχύουν την εκτίμηση όσων και εχθές υποστήριζαν πως τα «ισχυρά χέρια» ελέγχουν -ακόμη- το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Από τεχνική πλευρά, η επιβεβαίωση για ακόμη μία φορά της σημασίας των 280 μονάδων για τον FTSE Large Cap μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό καθώς οι χθεσινές χαμηλές τιμές των δύο βασικών δεικτών θεωρούνται σημεία στήριξης και εκκίνησης για μία πιθανή ανοδική προσπάθεια.

Κατά γενική ομολογία, το... άσπρο στην ΕΡΤ γκριζάρει την εικόνα του Αντ. Σαμαρά αλλά και του Γ. Στουρνάρα, σε μία συγκυρία όπου πολλά ακούγονται για τον ΟΠΑΠ και παραμένει νωπή η εξέλιξη από το μέτωπο της ΔΕΠΑ ή η μάλλον μέτρια προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ.

Εύλογο το ερώτημα αρκετών φίλων της στήλης κυρίως όμως βραχυπρόθεσμων, που τις τελευταίες ημέρες πόνταραν στην προοπτική της μη διενέργειας πρόωρων εκλογών. Τι υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι; Πως η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, με εμφανή την αναγκαστική αναδίπλωση θα επιδιώξει αμέσως 2-3 κινήσεις εντυπωσιασμού. Ικανές ή όχι να παραγάγουν θετικότερο αποτέλεσμα θα φανεί στην πορεία, αλλά στη λογική της επικοινωνιακής τακτικής θα πρέπει να κινηθεί σύντομα.

Το Χ.Α. προσφέρεται για να δελεάσει λίγο την αγορά, μέχρις ότου το Μαξίμου προχωρήσει σε κάποια κίνηση προκειμένου να αναστρέψει την αρνητική για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εικόνα. Συγκεκριμένοι κύκλοι υποστηρίζουν -και το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη- πως ναι, θα επιχειρηθεί μία κίνηση προς τα εμπρός και ένα από τα μέσα θα προσπαθήσουν να είναι και το Χ.Α. Για να δούμε... Συνεκτιμώντας τη λήξη παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή (21/6) και την αργία της Δευτέρας 24/6, πολλά μπορεί να γίνουν.

Αυτό που φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η προσπάθεια αρκετών «ισχυρών χεριών» να κρατήσουν την αγορά, να διαχειριστούν τις εξελίξεις και τις συνέπειες της πολιτικής ρευστότητας. Και σε μεγάλο βαθμό το επέτυχαν. Εάν δούμε πιο προσεκτικά την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, θα διαπιστώσουμε πως έγιναν αρκετές συναλλαγές προς το κλείσιμο σε σχετικά χαμηλές τιμές. Θέσεις που κατά την εκτίμησή μας μπορούν να «τραβήξουν» τον 25άρη άμεσα πάνω από τις 310 μονάδες που παραμένει ο πρώτος στόχος κάθε ανοδικής κίνησης-επαναφοράς από τα χαμηλά των 280 μονάδων.

Ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ κράτησαν δυνάμεις έχοντας μόνο μικρές απώλειες. Για τον ΟΤΕ τα 6,30 ευρώ θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι σημείο στήριξης, όπως τα 7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ (αμφότεροι στα υψηλά ημέρας), ενώ για τη ΔΕΗ ζητούμενη είναι από τεχνική πλευρά η υπέρβαση των 7,35 ευρώ.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η Alpha μαζεύτηκε προς το κλείσιμο κι η Εθνική κράτησε τα 4 ευρώ (4,05) πραγματοποιώντας πολλές συναλλαγές χαμηλότερα των 4 έως τα 3,84 ευρώ. Το warrant της Alpha στο 0,68 ευρώ ενώ για το συγκεκριμένο σύνθετο αυτό προϊόν εξαιρετικά κατατοπιστικό είναι το θέμα του Σέργιου Μελαχροινού (αναλυτή της Solidus Χρηματιστηριακής).

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v