Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Εθνική συνεισφορά και το πολιτικό ρίσκο

Αμφίσημα μηνύματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο. Ο πολιτικός κίνδυνος και η θετική συνεισφορά της Εθνικής. Γιατί αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα στο ΧA. Το "μάζεμα" από τα ισχυρά χέρια και ο "μπαλαντέρ" της στάσης των ξένων.

Τέλος καλό, όλα...καλά; Το «κλείσιμο» του διημέρου ήταν το καλύτερο δυνατό, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 919,11 μονάδες, ο Ftse Large Cap στις 309,97 και ο Ft Mid στις 1.107 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα, περί τα 52,8 εκατ. ευρώ με 67,6 εκατ. τεμάχια στη συνεδρίαση της 14/6- ενδεικτική της επιφυλακτικότητας μεγάλης μερίδας (κυρίως) βραχυπρόθεσμων παικτών αλλά και της «ρηχότητας» του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Δικαιολογώντας απόλυτα και την υποβάθμιση της αγοράς μας από τον MSCI.

Κατά την εκτίμηση μας το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας δεν ήταν ούτε η κυβερνητική κρίση- με αφορμή τη ΕΡΤ- ούτε η εξέλιξη στον...διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, αλλά η υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.

Η Εθνική πέτυχε αυτό, που - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό θέμα του euro2day- φάνταζε ακατόρθωτο. Βέβαια αυτό, που ενδιαφέρει την αγορά, την πραγματική οικονομία και την οικονομία είναι η το ταχύτερο δυνατόν επαναχρηματοδότηση, η επαναλειτουργία των τραπεζών ως χρηματοδοτικών πυλώνων της χώρας. Αυτό, εάν κρίνουμε από τις επιφυλάξεις και της Fitch, θα μας πάρει χρόνο... Θα δούμε.

Η εβδομάδα δεν πήγε καλά μέχρι και τις χαμηλές τιμές της Πέμπτης. Προηγήθηκαν κινήσεις, που «έριξαν» το Χρηματιστήριο. Οι υπεύθυνοι του ΧΑ δεν φρόντισαν να αφαιρέσουν εγκαίρως τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου από τους δείκτες με αποτέλεσμα η αναγκαστική έξοδός της να οδηγήσει σε πτώση την αγορά. Ακολούθησαν οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ και η κυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ (στη συνεδρίαση της Τρίτης). Το παζλ ολοκληρώθηκε με την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στις αναδυόμενες αγορές από τον MSCI.

Μάλιστα στη συνεδρίαση της Τετάρτης υπήρξαν ενδείξεις «μαζικών πωλήσεων» (sell off) και μικροπανικού μετά την καθοδική διάσπαση του εκθετικού Κινητού Μέσου Όρου των 200 ημερών στις 910 μονάδες και του απλού ΚΜΟ των 200 ημερών στις 891 μονάδες, ενεργοποίησε πωλήσεις από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η βραχυπρόθεσμη τάση από τη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου είχε γυρίσει πτωτική, ενώ για τον Γενικό Δείκτη μέχρι και τα χαμηλά της 13/6 εξανεμίστηκαν όλα τα κέρδη του 2013. Είναι ενδεικτικό, πως στις πρώτες οκτώ συνεδριάσεις του Ιουνίου, ο Γενικός Δείκτης μέτρησε απώλειες 14,53% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης 27% μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Παρ όλα αυτά το ΧΑ έπρεπε να υποχωρήσει έως τα χαμηλά της Πέμπτης για να αντιδράσει με συντονισμένο «μάζεμα» συγκεκριμένων «ισχυρών χεριών». Από τα επίπεδα των 285 μονάδων για τον Ftse Large Cap (σημαντική περιοχή στήριξης για τους αναλυτές) ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς με αφορμή την είδηση, πως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα συναντιούνταν στις αμέσως επόμενες ημέρες (σ.σ. απόγευμα Δευτέρας).

Σε μία βραχυπρόθεσμη κίνηση προεξόφλησης πολιτικής διεξόδου, το ΧΑ αντέδρασε ανοδικά μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής. Πάνω από τις 910 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υψηλότερα των 305 ο Ftse Large Cap, με αιχμή τις τράπεζες και αφορμή την υπερκάλυψη του στόχου από την Εθνική και την αναθεώρηση του πήχη για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως η αλλαγή στάσης αρκετών ξένων (που εμφανίζονται και πάλι επιφυλακτικοί) προοιωνίζεται συνέχεια των πωλήσεων, της μείωσης της θέσης ξένων παικτών. Το αν και πως θα τοποθετηθούν διαχειριστές και κεφάλαια που επενδύουν σε «αναδυόμενες αγορές» θα εξαρτηθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, από το αν το οικονομικό επιτελείο προχωρήσει το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων, που υπέστη καίριο πλήγμα με την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Gazprom. (*)

Μετά την ανοδική αντίδραση της 13-14/6 για τον Ftse Large Cap η υπέρβαση των 310 μονάδων επανενεργοποιεί τη βραχυπρόθεσμη κίνηση επαναφοράς προς τις 340 μονάδες. Το euro2day από τις δύσκολες συνεδριάσεις της εβδομάδας, με έμφαση στη συνεδρίαση της 13/6 αλλά και της επομένης προσπάθησε να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους του (βραχυπρόθεσμου) παιχνιδιού.

(*) Εν τέλει καλύτερα- κατά την εκτίμηση μας πάντα- που εξελίχθηκε έτσι ο...διαγωνισμός με τη ΔΕΠΑ γιατί ειδάλλως...

Πάντως με αφορμή τη ΔΕΠΑ επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Αλεξάντερ Μεντβέντεφ πως η ρώσικη εταιρεία πουλούσε (και πουλά) έως 30% ακριβότερα στην ελληνική αγορά (απ΄ ότι στις άλλες ευρωπαϊκές) με προφανή την επιβάρυνση κόστους για τις ελληνικές εταιρείες/βιομηχανίες έναντι των ευρωπαϊκών.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα γιατί ο (τότε) αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση (βεβαίως) υπέγραψαν μία τόσο «λεόντειο» σύμβαση, εάν και ποια επιχειρηματικά συμφέροντα ενδεχομένως να ευνοήθηκαν κ.λπ .

Οι Ρώσοι με την...ακύρωση του διαγωνισμού εξασφάλισαν πωλήσεις -μέχρι το 2016- σε τιμές 30% ακριβότερα,

Ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε τα χειρότερα -είναι δυνατόν να σχεδιάζεις το ενεργειακό χωρίς να έχεις εξασφαλίσει την έγκριση ή τουλάχιστον την ανοχή της Ουάσιγκτον; - ενώ οι Βρυξέλλες συναίνεσαν στην χορήγηση «χρόνου ανοχής» για το μείζον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 919,11 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 6,79%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 7,55% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,53%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντα (5,48%) και Κατασκευές-Υλικά (1,93%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-11%), Τρόφιμα και Ποτά (-9,21%) και Τηλεπικοινωνίες (-7,46%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Δούρος (106,25%), Εριουργία 3Άλφα (43,14%), Βιοτέρ (33,60%), Παίρης Πλαστικών (33,33%), Μπουτάρης (ΚΑ) (26,53%), ΝΕΛ (24,39%), Revoil (21,54%), Κλ. Ναυπάκτου (19,09%), Εριουργία 3Άλφα (ΠΟ) (16,97%) και Unibios (15,56%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Eurobank (-52,55%), Τηλέτυπος (-33,07%), Compucon (-32,86%), Αθηνα (-32,60%), Spider (-27,50%), CPI (-23,44%), Αττι-Κατ (-22,22%), Μάρακ (-20%), Περσεύς (-19,81%) και Μπουτάρης (ΠΑ) (-19,44%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v