Κατά παράδοση, η εβδομάδα που συνοδεύεται από την τριπλή λήξη των συμβολαίων στις Αγορές Παραγώγων, θεωρείται "ειδικών συνθηκών" και χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα, κάτι που δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί και την εβδομάδα που έρχεται, έστω και αν στο Χ.Π.Α., έχει σταματήσει η διαπραγμάτευση Παραγώγων προϊόντων που έχουν σχέση με Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.
Όμως οι επόμενες συνεδριάσεις, δεν εμπεριέχουν μόνο το triple witching Ιουνίου, που λήγει την επόμενη Παρασκευή 21/6.
Τα "ζόρια" για την Αγορά ξεκινούν από την Δευτέρα, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας έχει αποφασιστεί η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, τα κόμματα των οποίων στηρίζουν την Κυβέρνηση και έτσι η τάση στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από τις διαρροές που θα έρχονται από το πολιτικό ρεπορτάζ.
Επίσης για το απόγευμα της Δευτέρας μετατέθηκε η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Κων/νου Μενουδάκου για το πάγωμα ή μη της απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ακολούθως την Τρίτη 18/6 θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος για Πειραιώς και Αττικής.
Την Παρασκευή 21/6 δεν αποκλείεται να σημειωθούν οι "καθυστερημένες" πωλήσεις για τον τίτλο της Εθνικής, καθώς στις 24/6 (ημέρα αργία για το Χ.Α.) εξέρχεται από τον δείκτη Stoxx 600 και να συμπέσουν με το triple witching Ιουνίου.
Για να έλθει η Τρίτη 25/6, όπου αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές και τα warrants της Εθνικής, ενώ την ίδια μέρα ολοκληρώνονται και οι ΑΜΚ για Πειραιώς και Αττικής.
Με αυτά τα δεδομένα, ευνόητο είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον τίτλο της Εθνικής, που μετά τις νέες αλλαγές στις αποτιμήσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, έχει και την μεγαλύτερη βαρύτητα στον Δείκτη (10,19%), ενώ ακολουθούν ΕΕΕ (9,68%), ΟΠΑΠ (9.57%), ΟΤΕ (8,93%) και Πειραιώς (6,09%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες απώλειες.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, όπως αναμενόταν, η "ευφορία" στο Τραπεζικό ταμπλό κράτησε μισή συνεδρίαση και μισή ώρα, καθώς σήμερα και μετά τις 11.03 ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας και το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη ανέλαβε να το διασφαλίσει ο μη Τραπεζικός 25αρης. Αρκεί, βεβαίως, το σημερινό αντίβαρο στις Τραπεζικές πιέσεις, να μην αποδειχθεί "fake", όπως έχει γίνει στις περισσότερες από τις προηγούμενες φορές.
Να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo, Frigoglass και Folli Follie Group.
Επίσης, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Frigoglass και Folli Follie Group.
Μένοντας στις μετοχές του 25αρη και σύμφωνα με την Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, σε ανοδικό βηματισμό διατηρούνται μόνο οι Eurobank Properties (έως τα 5,35 ευρώ), η Σωλ. Κορίνθου (έως τα 1,80 ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (έως τα 5,34 ευρώ) και η Folli Follie Group (έως τα 14,62 ευρώ).
Αντίθετα, για να επιστρέψουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, πρέπει να υπερκεράσουν τα 4,98 ευρώ η Βιοχάλκο, τα 22,66 ευρώ η ΕΕΕ, τα 2,53 ευρώ ο Ελλάκτωρ, τα 7,87 ευρώ τα Ελ. Πετρέλαια, τα 6,82 ευρώ η ΕΧΑΕ, τα 5,79 ευρώ η Frigoglass, τα 7,25 ευρώ ο ΟΤΕ, τα 2,22 ευρώ η Intralot, τα 11,87 ευρώ η Μέτκα, τα 8,57 ευρώ η Motor Oil, τα 5,36 ευρώ ο Μυτιληναίος, τα 7,55 ευρώ ο ΟΠΑΠ, τα 19,35 ευρώ ο ΟΛΠ, τα 3,44 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή και τα 14,48 ευρώ ο Τιτάνας.
Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με απώλειες 6,79%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 11%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης διασώζεται με κέρδη 1,23%, ενώ ο Τραπεζικός σημειώνει απώλειες 23,63%.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
"Πράσινα" ταμπλώ σε Ασία και Ευρώπη, επιφυλακτικά και με μικτά πρόσημα, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τα σημερινά μάκρο.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κίνα δεν πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει κατά τη δημοπρασία ομολόγων της Παρασκευής, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί οιωνό προβλημάτων ρευστότητας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας άντλησε 9,5 δισ. γουάν (1,5 δισ. δολ.) Κρατικών τίτλων έναντι στόχου για έσοδα 15 δισ. γουάν.
Είναι η πρώτη φορά κατά τα δύο τελευταία χρόνια που το Πεκίνο δεν πετυχαίνει στόχο δημοπρασίας ομολόγων. "Η αποτυχία οφείλεται στην εκτίναξη των επιτοκίων στην Αγορά, που δημιουργήθηκε καθώς η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία παρά τις ενδείξεις προβλημάτων στον Τραπεζικό κλάδο" σχολιάζουν οι Financial Times.
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, μικρή ανάσα, μετά από μια εβδομάδα πιέσεων, πήραν τα spreads της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, εν μέσω φημολογίας πως απομακρύνεται για την ώρα το ενδεχόμενο περιορισμού των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης τόσο από τη Fed όσο και από τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες του Κόσμου. Τα Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα ήταν τα πρώτα που επωφελήθηκαν από τις καλλιεργούμενες προσδοκίες, με το Ισπανικό δεκαετές να μετρά την τρίτη διαδοχική ημέρα κερδών υποβοηθούμενο και από της διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση "BBB-/A-3" για την Ισπανία, με αρνητικό outlook.
Η Eurostat, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων με εργασία στις 17 Χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, υποχώρησε κατά 0,5% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2012 και είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το β΄ τρίμηνο του 2009. Η πτώση αφήνει 145,1 εκατ. ανθρώπους σε απασχόληση, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το δ΄ τρίμηνο του 2005. Τα χειρότερα ποσοστά απασχόλησης βρίσκονται στην Ελλάδα, όπου ο αριθμός των ανθρώπων με εργασία υποχώρησε 2,3% σε τριμηνιαία βάση και στην Πορτογαλία, όπου υποχώρησε κατά 2,2%.
Στην Ισπανία, στην Κύπρο και στην Ιταλία, σημειώθηκε πτώση του αριθμού, μεγαλύτερη του 1%.
Έντονη η νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με "τους αξιωματούχους της Federal Reserve να προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές, τις τελευταίες εβδομάδες, να μην αντιδράσουν υπερβολικά όταν η Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει να περιορίζει το μέγεθος του προγράμματος αγορών ομολόγων", όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Από εκεί και πέρα, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη το Μάιο, όπως ανακοίνωσε η Fed. Οι αναλυτές του Marketwatch περίμεναν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,1%. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Fed, η παραγωγή είχε μειωθεί κατά 0,4% τον Απρίλιο.
Πτώση σημείωσε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan και υποχώρησε στις 82,7 μονάδες από τις 84,5 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 84,5 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Δύο από τους στενούς συνεργάτες της στήλης, αναλαμβάνουν να ανιχνεύσουν τόσο τις διαθέσεις του Χ.Α. (Μάνος Χατζηδάκης), όσο και των διεθνών Αγορών (Απόστολος Μάνθος).
---Μάνος Χατζηδάκης
Οι εταιρικές μεταβολές με είσοδο νέων μετοχών ή την αποκοπή δικαιωμάτων προτίμησης, η αστοχία στην ολοκλήρωση της δεύτερης σημαντικότερης αποκρατικοποίησης του 2013 (ΔΕΠΑ), η υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη Αγορά και το κλίμα ανησυχίας για την συνοχή της Κυβέρνησης ήταν οι βασικότερες αιτίες που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη στην τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και περιορισμό των εβδομαδιαίων απωλειών με ικανοποιητικές αποδόσεις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Σε μια "βουβή" από εταιρικά νέα εβδομάδα, η Αγορά έδειξε να βρίσκει τα αντανακλαστικά αντίδρασης όταν οι τιμές απείχαν πλέον σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά τους (25% – 30%). Σε αυτό συνέβαλε και η Τραπεζική πίεση από τις ανακατατάξεις που προήλθαν από την διαγραφή της Τράπεζας Κύπρου από τον Δείκτη, την είσοδο των νέων μετοχών της Alpha Bank, την αποκοπή των δικαιωμάτων της Τράπεζας Πειραιώς και Αττικής και την ολοκλήρωση της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης της Εθνικής Τράπεζας.
Γεγονός πάντως είναι ότι η "φτήνια" πάντα αποτελεί ένα καλό λόγο ανόδου και αρκούν μικρά νέα ώστε να πυροδοτηθεί μια γρήγορη κίνηση.
Επίσης πλην της ΔΕΠΑ δεν έχει αλλάξει κάτι επί του πρακτέου ώστε να δικαιολογείται μιας τέτοιας έκτασης πτώση, την στιγμή που ήταν μάλλον αναμενόμενη μια υποτονική περίοδος ολοκλήρωσης των αυξήσεων κεφαλαίου των Τραπεζών.
Ως εκ τούτου και καθώς τα κυριότερα μέτωπα δεν παρουσιάζουν κάποια δυσμενέστερη εξέλιξη η βύθιση της Αγοράς μάλλον έχει περισσότερο συστημικές ρίζες και άρα θα πρέπει να θεωρείται ευκαιρία εισόδου παρά αποτελεί προάγγελο αρνητικών νέων που θα έδιναν ισχυρούς λόγους επέκτασης προς νεώτερα χαμηλά έτους.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις στους συμμετέχοντες, αφού αρχικά διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών μένοντας μία ημέρα κάτω από την κρίσιμη ζώνη των 900 μονάδων και εν συνεχεία σε δύο χρόνους ανέκαμψε ανοδικά επανακτώντας την μακροπρόθεσμα ανοδική τάση. Οι ταλαντωτές έρχονται από υπερπουλημένες ζώνες τιμών και σε συνδυασμό με το ανοδικό σήμα της Αγοράς δημιουργούν καλές προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής κίνησης έστω και χωρίς την συνδρομή ισχυρών συναλλακτικών όγκων.
Η αύξηση ωστόσο των συναλλαγών θα πρέπει να θεωρείται αναγκαία συνθήκη, για την υπέρβαση των 940 μονάδων επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η συσσώρευση που οδήγησε σε νέα υψηλά έτους. Καθοριστικής σημασίας σε αυτή την ανοδική αντίδραση θα είναι η συμπεριφορά των Τραπεζικών τίτλων λόγω των διαφορετικών πλέον σταθμίσεων που έχουν σε επίπεδο βαρύτητας, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
----Απόστολος Μάνθος
Έντονη αναμέτρηση με το χρόνο πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500, καθώς η διαγραμματική οντότητα του λογαριθμικού καναλιού δείχνει να βαίνει προς το τέλος της, μετά από σχεδόν επτά μήνες πιστής εφαρμογή των οριζόμενων από αυτό περιοχών στηρίξεων και αντιστάσεων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Επειδή τώρα ο δείκτης λαμβάνει τιμές στη κάτω πλευρά (1607 μονάδες) του εν λόγω καναλιού θεωρούμε ως πρωτεύον να αναφερθούμε στη πιθανή δημιουργία καθοδικής διάτρησης, όπου θα οδηγήσει βιαίως το δείκτη προς το πρώτο σημείο στήριξης των 1538 μονάδων. Πρώτη σημαντική ένδειξη της επερχόμενης πτώσης θα λάβουμε από τη τμήση του 55άρι απλού κινητού μέσου όρου (1607 μονάδες) σε επίπεδο κλεισίματος για δύο τουλάχιστον συνεδριάσεις. Καθυστέρηση στο εν λόγω σενάριο θα προκληθεί μόνο με την ανοδική διαφυγή του δείκτη πάνω από τις 1650 μονάδες και γρήγορη κίνησή του προς το όριο των 1680 μονάδων.
Ο Γερμανικός δείκτης DAX 30 κινείται διαγραμματικά κάτω από την "επικίνδυνη" ζώνη (8565 – 8255) πρόκλησης νέων ιστορικών υψηλών, λαμβάνοντας τιμές λίγο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο στήριξης των 8000 μονάδων και από τον απλό κινητό μέσο των 55 ημερών (8035 μονάδες).
Πιθανή άρνηση του δείκτη στις επόμενες συνεδριάσεις να επανέλθει με αυξημένες τεχνικές ενδείξεις πάνω από τις 8255 με 8305 μονάδες θα μας προϊδεάσει για την πρόκληση μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης προς το κάτω όριο του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού στις 7680. Εδώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο "μαξιλάρι" στήριξης των 7568 με 7455 μονάδων, όπου εάν διαπεραστεί καθοδικά θα αλλάξει το υπάρχον μεσοπρόθεσμο ανοδικό σκηνικό, εκτιμά ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Γυρίζοντας στα δικά μας, η πολιτική και κοινωνική αντίδραση στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο αναφέρει η Morgan Stanley σε σχετική έκθεση. Το ενδεχόμενο εκλογών μάλλον θα αποφευχθεί αλλά η ειδησεογραφία είναι αρνητική. Αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις τότε μια νέα παρέμβαση για "κούρεμα" χρέους (OSI) μπορεί να συμβεί το 2014, σημειώνει. Η Morgan Stanley επαναλαμβάνει το βασικό της σενάριο ότι το καλάθι (strip) των Ελληνικών ομολόγων θα πιάσει τιμή 52,5 σεντς στο τέλος του έτους.
Μόνο με την ανάκαμψη της Αγοράς ομολόγων θα ξεκίνησει η θετική πορεία της Ελλάδος, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία βλέπει θετικά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Αμερικανικής Τράπεζας, η Ελλάδα έχει μεγάλες πιθανότητες να αναβαθμιστεί το επόμενο διάστημα από τη Moody's, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί θα δώσει κάποια ώθηση στην Αγορά ομολόγων. Έτσι, ίσως τώρα που η πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει κάποια διόρθωση στα Ελληνικά ομόλογα, είναι η κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθούν οι επενδυτές, αναφέρει η Citigroup.
Η εικόνα για την Ελλάδα γίνεται και πάλι ζοφερή, σύμφωνα με την Exotix,. Όπως επισημαίνει, το ότι Ελλάδα είναι πλέον αναδυόμενη Αγορά, το "σοκ και δέος" του κλεισίματος της ΕΡΤ και ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, δεν "εμπνέουν εμπιστοσύνη". Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Με δεδομένη τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αποκρατικοποιήσεις, ο στόχος της επιστροφής στις Αγορές ομολόγων το 2014 είναι άπιαστος, λένε οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές. "Η Ελλάδα ήταν τυχερή γιατί κεφαλαιοποίησε το θετικό κλίμα στην Ευρώπη. Εάν αυτό τελειώσει, το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα είναι πολλαπλασιαστικά αρνητικό", λέει η Swiss Investment Managers.
Από εκεί και πέρα, τo Euro Working Group ενέκρινε την εκταμίευση των 3,3 δισ. προς την Ελλάδα δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών. H τελική απόφαση θα ληφθεί από το προσεχές Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου.
Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού ενός (1) δισεκατομμυρίου Ευρώ, λήξεως 20 Σεπτεμβρίου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
Όσον αφορά το Χ.Α., από σήμερα και σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ., οι μετοχές της εταιρείας «ΖΑΜΠΑ Α.Ε.» διεγράφησαν οριστικά.
Επίσης από σήμερα, οι Τίτλοι Παραστατικοί Δικαιωμάτων προς Κτήση μετοχών (Warrants) της Alpha Bank είναι διαπραγματεύσιμοι με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±50%, το οποίο επεκτείνεται κάτω από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην ισχύουσα απόφαση 22 του Δ.Σ. του Χ.Α.
Μία πρώτη επαφή με fund managers, είχε ο συνεργάτης της στήλης Δημήτρης Τζάνας (σύμβουλος επενδύσεων TecGroup). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μεγάλων ξένων brokers οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στο Χ. Α θα είναι το λιγότερο 500 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω εκτίμηση διενεργείται με το συντηρητικότερο υπολογισμό καθώς ως δεξαμενή κεφαλαίων λαμβάνονται μόνο τα Ευρωπαϊκά emerging funds ( συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό 594 δισ. ευρώ) και ειδικότερα τα παθητικής διαχείρισης που έχουν υπό διαχείριση ενεργητικό της τάξης των 136 δισ. ευρώ.Προσοχή, καθώς η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι θα αρχίσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι άμεσα (!)
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και την τεχνική του εικόνα, θε μπορούσε να θεωρηθεί θετικό το κλείσιμο υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (900 μονάδες), όμως δεν επετεύχθη κλείσιμο υψηλότερα των 920 μονάδων που είναι η αμέσως επόμενη αντίσταση. Για να μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή τάσης, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1014 μονάδων.
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7100 ευρώ (-8,97%), με όγκο 7297188 τεμ., το δικαίωμα της Πειραιώς στα 0,0080 ευρώ (-20%) με 22201314 τεμ. και το δικαίωμα της Αττικής στα 0,0020 ευρώ με 7685584 τεμ. και απώλειες 33,33%.
Μόλις τρεις οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (-2,75%), Εθνική (-7,18%) και Πειραιώς (-1,32%).
Στην πλευρά των "πράσινων" τα μεγαλύτερα κέρδη για την Folli Follie Group (+8,14%). Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Βιοχάλκο και Jumbo, του 6% για Ελ. Πετρέλαια, του 5% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ίσα ή μεγαλύτερα του 4% για Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 924,76 μονάδες (16.44) και έκλεισε στις 919,11 με κέρδη 2,5% ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 52,8 εκατ. από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 113 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών, ενώ 12 μετοχές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά όχι πειστικές συναλλαγές.
Στα επιμέρους, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η σημερινή εικόνα της Jumbo που ισοφάρισε το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους και απειλεί υψηλά 43 μηνών (!) Κλεισίματα υψηλότερα των 8,20 ευρώ, βάζουν σαν minimum στόχο τα 8,70 ευρώ.
Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Λούλη και Revoil (με λίγες συναλλαγές), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Δρομέας, ενώ κινητικότητα επέδειξαν Κρι Κρι, Πλ. Θράκης και Παρνασσός.
----ΧΠΑ
Με καθαρά ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.733 συμβόλαια).
Αντίθετα, οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, που αύξησε και το υφιστάμενο premium στο 0,80%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17.100 - 10.465 Ιουνίου, 5.972 Ιουλίου, 112 Αυγούστου και 551 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 312,5) κινήθηκαν μεταξύ 304,5 και 314,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.500 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (642), ΟΤΕ (3.309), MIG (3.906), Μυτιληναίο (566), ΔΕΗ (2.258), Ελλάκτωρα (443), ΕΧΑΕ (290), Intralot (252), ΓΕΚ (513), Βιοχάλκο (150), Motor Oil (116), Σιδενόρ (377), Τέρνα Ενεργειακή (136), Ελ. Πετρέλαια (313), Jumbo (124), Eurobank Properties (106).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 55% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 479 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (163 δικαιώματα αγοράς και 316 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.072.452 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 33.051 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.