Χρηματιστήριο: Πώς έκαναν το come back οι αγοραστές

Οι προσδοκίες εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης αλλά και οι εξελίξεις με την ΑΜΚ της Εθνικής πίσω από το ανοδικό "γύρισμα". Επιστροφή ΓΔ πέριξ των 900 μονάδων. Ισχυρά κέρδη για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς αλλά και για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η σημερινή, που ξεκίνησε με αδύναμο αγοραστικό ενδιαφέρον, πολύ γρήγορα τα ηνία της Αγοράς τα πήραν οι πωλητές, όμως μετά τις 12.20 και αφού ο Γενικός Δείκτης είχε "δει" το χαμηλό ημέρας των 844,3 μονάδων (-2,63%), ξεκίνησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση για κάλυψη του 11% (τουλάχιστον) της ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας.

Αν υπολογιστεί ότι στα χαμηλά ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι τα 0,3900 ευρώ (-3,7%), της Εθνικής μέχρι τα 3,9800 ευρώ (-3,63%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,4200 ευρώ (-2,63%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 167,76 μονάδες (-2,68%), εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι traders που δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλό και τοποθετήθηκαν κοντά στα χαμηλά ημέρας έβγαλαν ένα καλό "μεροκάματο" (!)

Η σημερινή αντίδραση ήταν περίπου επιβεβλημένη και γι αυτό ξεκίνησε πριν ακόμα κάνουν τον γύρο της Αγοράς οι πληροφορίες για την Εθνική (η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο αναμένονται ανακοινώσεις, αφού προηγηθεί η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου), καθώς η τεχνική εικόνα του Χ.Α. είχε επιβαρυνθεί σημαντικότατα, σε πολλές ΑΧΕ είχαν ξεκινήσει να ενεργοποιούνται τα "margin calls" και δεν ήθελε πολύ η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο, σε συνδυασμό με το επιβαρυνόμενο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και το σημερινό ανοδικό διάλειμμα, θα χρειαστεί πολλά περισσότερα προκειμένου να αναστρέψει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση και να δώσει σήμα αγορών για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών.

Έτσι, με πρώτη αντίσταση στις 920 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης εξέρχεται από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι με κλεισίματα υψηλότερα των 1014 μονάδων, ενώ ο FTSE25, με πρώτη αντίσταση στις 314 μονάδες, ξαναδίνει σήμα αγορών με κίνηση υψηλότερα των 346 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, ο "πόλεμος" των εκτιμήσεων για την "επόμενη μέρα" στο Χ.Α. μετά την αναμενόμενη υποβάθμιση από τον MSCI, καλά κρατεί, έστω και αν οι τελικές αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2013.

Έτσι, ο Mark Mobius αναζητά ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο βετεράνος των επενδύσεων σε αναδυόμενες Αγορές, στα fund του οποίου περιλαμβάνεται και το Templeton Emerging Market Investment Trust, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι δεν έχει αγοράσει μετοχές στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι "το εξετάζουμε".

Στην αντίθετη πλευρά η "Κασσάνδρα" "WSJ" που συνήθως επιβεβαιώνονται τα περισσότερα άρθρα της που έχουν σχέση με την Ελλάδα. "Οι επενδυτές των αναδυόμενων Αγορών αναζητούν Χώρες με ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, χαμηλό χρέος και πολλά υποσχόμενο μέλλον" αναφέρει η Wall Street Journal και συμπληρώνει: "Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων στις αναδυόμενες Αγορές δηλώνουν ότι δεν βιάζονται να προσθέσουν την Ελλάδα στο χαρτοφυλάκιό τους". Στο άρθρο φιλοξενείται δήλωση του Brian Jacobsen, της Wells Fargo Funds Management ο οποίος αναφέρει:

"Όταν μιλά κανείς για αναδυόμενες Αγορές, η Ελλάδα δεν έρχεται στο μυαλό του". "Εκτός από τα πιστωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα, κανείς από τους αναλυτές δεν πιστεύει ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και ότι η παρουσία της στην Ευρωζώνη είναι εξασφαλισμένη". Ο Jacobsen, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια ύψους 225 δισ. δολαρίων, επισημαίνει ότι μετά από πολλαπλά πακέτα διάσωσης η Ελλάδα συνεχίζει να υπολείπεται Αγορών όπως αυτών της Κίνας, του Μεξικό και της Ν. Κορέας.

"Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι Χώρες που κατατάσσονται στις αναδυόμενες Αγορές θα αναπτυχθούν φέτος σε μέσο όρο κατά 4,9%. Στον αντίποδα, το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση 4,2%" αναφέρει η "WSJ| και συμπληρώνει: "Τον προηγούμενο χρόνο, οι αναδυόμενες είχαν μέσο επίπεδο χρέους στο 35% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα άγγιξε το 159% του ΑΕΠ".

O Jay Malikowski, της Boston Company Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια 40 δισ. δολ., δηλώνει ότι η ταμπέλα των αναδυόμενων Αγορών μπορεί να φέρει στο Χ.Α. 800 εκατ. δολ. Μάλιστα σε ερώτηση εάν θα ενέτασσε την Ελλάδα στο χαρτοφυλάκιό του, η απάντηση που δίνει είναι "μάλλον όχι". Προσθέτει μάλιστα ότι θα περιμένει να δει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη Χώρα για να αποφασίσει να μπει στο Χρηματιστήριό της.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές οι εκτιμήσεις θα απασχολήσουν για πολύ καιρό της εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά. Έτσι σαν πιο βραχυπρόθεσμος παράγοντας που αναμένεται να απασχολήσει το Χ.Α. τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι η αναμενόμενη έξοδος της Εθνικής από τον δείκτη Stoxx 600 που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουνίου. Και επειδή στις 24 τρέχοντος είναι αργία (του Αγ. Πνεύματος), δεν αποκλείεται να υπάρξει "front running" πωλήσεων την Παρασκευή 21/6. Και επειδή την ίδια ημερομηνία είναι και το triple witching Ιουνίου, δεν αποκλείεται η ερχόμενη εβδομάδα να έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την πολύ υψηλή μεταβλητότητα (!)
Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αναδυόμενες Αγορές δεν διέρχονται και τις καλύτερες μέρες τους (!)

Το πρόγραμμα ομολόγων της Fed παρείχε μια σταθερή ροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες Αγορές από τους επενδυτές που κυνηγούν τις υψηλότερες αποδόσεις. Ωστόσο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει τα κίνητρα, οι επενδυτές επανεξετάζουν τις θέσεις τους, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες ήταν αυτές που ήταν πίσω από το ράλι μετοχών, παντού στον Κόσμο, και βέβαια και στις αναδυόμενες Αγορές.

Όλα οδηγούνται από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και όχι από τα θεμελιώδη, τονίζει ο Hans Goetti, επικεφαλής επενδύσεων στην Finaport.

Οι αποτιμήσεις σε μια σειρά από assets είναι απλώς ανεπαρκείς για την αποζημίωση των επενδυτών για το ρίσκο. Τα μακροοικονομικά θεμελιώδη - ανάπτυξη, κερδοφορία, εξωτερικές θέσεις, πιστωτική αγορά, μόχλευση και πληθωρισμός έχουν επιδεινωθεί σε αρκετές αναδυόμενες Αγορές.

"Το ζεστό χρήμα μπήκε πριν μήνες επιθετικά, και τώρα πλέον αποχωρεί, το ίδιο επιθετικά", τονίζει ο Sani Hamid, επικεφαλής Οικονομίας & Στρατηγικής Αγοράς της Financial Alliance.

Οι επενδυτές απέσυραν 1,5 δισ. δολάρια από τα ομόλογα των αναδυόμενων Αγορών την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με το EPFR, ενώ από τις μετοχές αποσύρθηκαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια –η μεγαλύτερη εκροή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Robert Pro-Wandesforde, αναλυτής της Credit Suisse λέει ότι οι φόβοι για το τέλος της τόνωσης της Fed είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω από το "sell off" στις αναδυόμενες Αγορές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε δεύτερη ανάγνωση των εξελίξεων, το σενάριο των πρόωρων εκλογών δείχνει εξαιρετικά αδύναμο, ενώ δεν αποκλείεται οι εξελίξεις στην ΕΡΤ να λειτουργήσουν συσπειρωτικά για την τρικομματική Κυβέρνηση, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Η υποβάθμιση του Χ.Α. από τον MSCI και η κατάταξή του στις αναδυόμενες Αγορές, δημιουργεί συγκρατημένη μακροπρόθεσμη αισιοδοξία, για εισροές κεφαλαίων και τοποθετήσεις σε επιλεγμένους τίτλους.

Εν τω μεταξύ θα έχει προηγηθεί η αποχώρηση των funds που δραστηριοποιούνται στις αναπτυγμένες Αγορές, κίνηση που θα δημιουργήσει αναταράξεις στο κοντινό μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισροές νέων κεφαλαίων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα πρέπει να συνοδευτούν από πειστικές αποτυπώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων της Χώρας.

Το τελευταίο, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα για την πραγματική οικονομία και τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του διατηρούμενου σε "εχθρική κατεύθυνση" επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ελεγχόμενο το "κόκκινο" στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που προσπαθούν να ανακάμψουν από τα χαμηλά ημέρας, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Ιαπωνικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες για έκτη φορά στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις καθώς η ενίσχυση του γεν έναντι των βασικών ανταγωνιστών πλήττει τις εξαγωγές. Οι απώλειες ακολούθησαν την υποχώρηση του δολαρίου κάτω από το επίπεδο των 95 γεν. Για τον Nikkei, οι απώλειες από τα υψηλά της 22ας Μαΐου έφθασαν το 20% και ο ιαπωνικός δείκτης έχει εισέλθει και πάλι σε πτωτική τάση.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την διεθνή οικονομία προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνοντας μάλιστα ότι ξεκινά μία περίοδος με "νέο οικονομικό μοντέλο". Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2013 αναθεωρείται στο 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,4%. Για το 2014 προβλέπεται διεθνής ανάπτυξη κατά 3% και για το 2015 κατά 3,3%. Μέρος αυτού του "νέου μοντέλου" είναι και η βραδύτερη ανάπτυξη σε Χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα καθώς μετριάζονται οι τιμές των εμπορευμάτων και εξισορροπούνται οι οικονομίες, εξηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ποσό που φτάνει τα 60 δισ. ευρώ θα διαθέσει ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Dow Jones. Επικαλούμενο Ευρωπαίους με γνώση του θέματος, το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι το θέμα θα απασχολήσει το Euroworking Group που διεξάγεται σήμερα και αύριο και οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup στις 20 Ιουνίου. Η απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση θα λαμβάνεται για κάθε Τράπεζα ξεχωριστά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 12.000, την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 334.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 346.000 αιτήσεις μετά τις 346.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, από το Υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% τον μήνα Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,4%. Τον Απρίλιο οι πωλήσεις του Αμερικανικού Λιανεμπορίου είχαν αυξηθεί μόλις 0,1%.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Επιστρέφοντας στα περισσότερο Ελληνικού ενδιαφέροντος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.595.921 άτομα και των ανέργων σε 1.355.237. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 27,4%, έναντι 26% του προηγούμενου τριμήνου και 22,6% του αντίστοιχου τριμήνου του 2012.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 21,0% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

To "λουκέτο" που μπήκε στην ΕΡΤ και η συνακόλουθη κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΝΔ μας υπενθυμίζει ότι η Κυβερνητική συνοχή παραμένει πολύ εύθραυστη αναφέρει η Citigroup. Ωστόσο η τρικομματική Κυβέρνηση κράτησε περισσότερο από όσο περίμενε κανείς, συμπληρώνει ο οίκος. Παράλληλα αναφέρει ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ERT προκλήθηκε από την ανάγκη να υπάρξουν 2.000 απολύσεις, λόγω της Ελληνικής δέσμευσης απέναντι στην τρόικα.

Οι Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές πιέσεις σε ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορία, που όμως αναμένεται να μετριαστούν από το 2014, τονίζει η Fitch. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις από καλύτερη θέση μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αλλά και τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης.

O οίκος εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα προβληματικά δάνεια εντός του 2013, αλλά με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με το 2012. Στα τέλη του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 20-30% του συνόλου, αλλά υπήρξαν ενδείξεις για μικρότερο ρυθμό αύξησης από το δ' τρίμηνο του 2012. Η Fitch εκτιμά ότι η κερδοφορία των Τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη με υψηλές επισφάλειες και πιεσμένα έσοδα, σε μια οικονομία που αναμένεται να εμφανίσει ύφεση 4,3% το 2013.

Ωστόσο, οι πιέσεις σε κερδοφορία και κεφάλαια αναμένεται να περιοριστούν το 2014, καθώς η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο σημείο της, στο 28,5% στα τέλη του 2013 και εκτιμάται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αν και με αναιμικό ρυθμό μόλις 0,3%.

Στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 149.300 νέες μετοχές της εταιρείας «ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ.» που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 418.000.

Επίσης από σήμερα έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση των 552.948.427 μετοχών της Τράπεζας «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.», ονομαστικής αξίας εκάστης € 2,22 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 55.294.843 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 22,1999998795548 στα πλαίσια του Reverse Split.

Από 19/6/2013, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 55.294.843 νέες μετοχές που προέκυψαν από το Reverse Split καθώς και οι 3.789.317.358 νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ιδίας Τράπεζας, με ανάληψη του συνόλου αυτών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 1,54091078902977.

Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.844.612.201, με τελική νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 -μετά την μείωση του Μ.Κ- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 1,55.

Δύσπιστοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, παρά την αξιοπρόσεκτη σημερινή ανοδική αντίδραση, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη σημαντικότατη συμπίεση των αποτιμήσεων ενεργοποίησε τα "αντανακλαστικά" της Αγοράς, αλλά και λίγα χαρτοφυλάκια που επέλεξαν να τοποθετηθούν κοντά στα χαμηλά ημέρας, προσδοκώντας σε αξιόλογα βραχυπρόθεσμα κέρδη, γνωρίζοντας ότι το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, είναι αυτό της ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας.

Από εκεί και πέρα, το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7800 ευρώ με κέρδη 26,62%, διακινώντας 7397200 τεμ., το δικαίωμα της Πειραιώς στα 0,0100 ευρώ (-16,67%) διακινώντας 26703282 τεμ. και το δικαίωμα της Αττικής στα 0,0030 (-50%) με συναλλαγές 6265091 τεμ.

Από το ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του Τιτάνα, μόλις δύο οι "κόκκινοι" τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (-2,19%) και Folli Follie Group (-1,48%).

Στην πλευρά των κερδισμένων ημέρας τα μεγαλύτερα κέρδη για την ΕΧΑΕ (+8,29%). Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Alpha Bank, MIG, Intralot και Ελ. Πετρέλαια, του 6% για την Σωλ. Κορίνθου και ίσα ή μεγαλύτερα του 5% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 52 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 844,3 (12.20) και έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 896,68 μονάδων με κέρδη 3,41%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 85 εκατ. από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ).

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Intralot, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου και ΕΕΕ. Η τελευταία βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 17,51 ευρώ (-4,89%), στις 17.00 βρέθηκε στα 18,24 ευρώ (-0,92%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 18,65 ευρώ (+1,3%).

Έστω και αν διαμορφώθηκε προς το τέλος, ικανοποιητική κρίνεται η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών, ενώ για 15 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

Στους ημερήσιους διακριθέντες και οι Δρομέας, ΚΛΜ, ΕΒΖ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Νηρέας κ.λ.π.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που όχι μόνο δεν συνοδεύτηκε με αύξηση των συναλλαγών, αλλά οι τελευταίες παρουσίασαν και σημαντική καθίζηση, μεγαλύτερη στα συμβόλαια του δείκτη και σαφώς μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.325 συμβόλαια).

Πιο επιθετικοί οι αγοραστές στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα, το γύρισαν σε υπερτίμηση 0,50%.
Σε ρόλο θεατή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.308 - 8.452 Ιουνίου, 3.545 Ιουλίου, 162 Αυγούστου και 59 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 304,5) κινήθηκαν μεταξύ 283,75 και 306,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (1.061), ΟΤΕ (5.087), MIG (2.582), Μυτιληναίο (2.248), ΔΕΗ (3.375), Ελλάκτωρα (2.416), ΕΧΑΕ (1.363), Intralot (687), Ελ. Πετρέλαια (505), ΓΕΚ (1.655), Βιοχάλκο (217), Motor Oil (187), Σιδενόρ (102), Τέρνα Ενεργειακή (166), Μέτκα (246), ΟΛΠ (132), Frigoglass (106).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια ήταν η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς καταγράφηκαν 997 δικαιώματα (621 calls και 376 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money options διατηρήθηκε στο 47%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.072.452 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 34.546 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v