Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NBG Sec: Ποιες μετοχές αναμένεται να ωφεληθούν

Μετά από περισσότερο από μία δεκαετία η ελληνική αγορά επιστρέφει εκεί όπου βρισκόταν πολύ καιρό, σχολιάζει η NBG Securities, η οποία θεωρεί αναμενόμενη την υποβάθμιση από τον MSCI. Τα θετικά και τα αρνητικά της υποβάθμισης και οι επιπτώσεις για τις μετοχές.

NBG Sec: Ποιες μετοχές αναμένεται να ωφεληθούν
Αναμενόμενη χαρακτηρίζει η NBG Securities την απόφαση του MSCI να υποβαθμίσει την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Coca Cola Hellenic να μεταφέρει το primary listing της στον LSE.

Τα θετικά της υποβάθμισης

Η έκθεση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές ήταν οριακή, και την αντιπροσώπευαν στον MSCI Global μόνο δύο μετοχές, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Η υποβάθμιση μπορεί να αυξήσει τις εισροές από ξένους θεσμικούς επενδυτές βραχυπρόθεσμα. Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, η Ελλάδα αντιπροσώπευε λιγότερο από 0,02% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων στις ανεπτυγμένες αγορές (ή το 0,1% στο σύνολο της ανεπτυγμένης Ευρώπης). Στις αναδυόμενες αγορές η Ελλάδα πιθανότατα θα μπει σε παρόμοια κατάταξη με τις αγορές CE3 (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία), αν και χαμηλότερα από την Πολωνία, και αυτό σημαίνει ότι θα αντιστοιχεί περίπου στο 2% των υπό διαχείριση κεφαλαίων της αναδυόμενης Ευρώπης και περίπου 0,30% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος της Ελλάδας θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί στο νέο της περιβάλλον. Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας έχει ανταγωνιστεί μεγάλες επιχειρήσεις των ανεπτυγμένων αγορών, γεγονός που της δίνει προβάδισμα στο νέο περιβάλλον.

Τα αρνητικά της υποβάθμισης

Η υποβάθμιση σημαίνει μεγαλύτερη μεταβλητότητα για την αγορά, γεγονός που είναι ήδη εμφανές. Ο μέσος όρος μεταβλητότητας ενός έτους στις μετοχές που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή ανέρχεται σε 55%, έναντι 17% για τον EuroStoxx 50. Το μέγεθος των κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές με βάση την εκτίμηση της NBG Securities ανέρχεται σε περίπου 15% των κεφαλαίων των ανεπτυγμένων αγορών, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα θα μειωθεί. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης και οι προοπτικές ανάπτυξής της δεν είναι ευνοϊκές σε σύγκριση με τις άλλες αναδυόμενες χώρες.

Οι επιπτώσεις για τις ελληνικές μετοχές

Κατά τη χρηματιστηριακή, με βάση τους κανόνες του MSCI σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των εταιρειών, το free float και τη ρευστότητα, εκτιμάται ότι οι υποψήφιες για συμμετοχή στον δείκτη θα είναι οι εξής εταιρείες: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, FF Group και Τιτάν. Θεωρεί επίσης πως πιθανότητες να συμπεριληφθούν στον δείκτη έχουν επίσης ο Μυτιληναίος και η ΜΕΤΚΑ. Τα κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NBG Securities, είναι κατά περισσότερο από δύο τρίτα επικεντρωμένα σε κλάδους και ως εκ τούτου η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει λιγότερη σημασία στο νέο περιβάλλον.

Ένας νέος «παλαιός» κόσμος

Η Ελλάδα επέστρεψε μετά από περισσότερο από 10 χρόνια εκεί όπου βρισκόταν ως αγορά για πολύ καιρό. Η υποβάθμιση οδηγεί σε ευνοϊκή σύγκριση ορισμένες ελληνικές μετοχές έναντι των αντίστοιχων των αναδυόμενων αγορών. Με βάση τις εκτιμήσεις της Factset, φαίνεται πως αυτό ισχύει για τις ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Jumbo και ΟΤΕ. Ωστόσο, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ θα μπορούσαν να έχουν βραχυπρόθεσμα καθαρές εκροές από την εξαίρεσή τους από τους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών. Επιπλέον, το ελληνικό σενάριο που η NBG Securities προτιμά μεσοπρόθεσμα θα γίνει πιο σχετικό εάν ακολουθηθεί από μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη. Η πρόσφατη αδυναμία της αγοράς, κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής, έχει να κάνει περισσότερο με τη ρευστότητα και όχι τόσο με τις εξελίξεις από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, με βάση τους υπολογισμούς της χρηματιστηριακής, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του free float. Ο όποιες πιθανές εισροές από την υποβάθμιση λογικά θα βοηθήσουν, εκτιμά η NBG Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v