Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις των παικτών με τα warrants

Το μεγαλύτερο μέρος της προσφορά φέρεται να αφορούσε σε θέσεις «ισχυρών χεριών» και insiders που είναι σε θέση να γνωρίζουν τη διακύμανση της μετοχής (βάσει της προσφερόμενης ποσότητας).

Οι κινήσεις των παικτών με τα warrants

Πρώτη και... φαρμακερή η χθεσινή συνεδρίαση για τα warrants της Alpha Bank. 

Η πρώτη των warrants της Alpha Bank μπορεί να έκρυβε τη γενναία διόρθωση της τιμής στα 0,56 (από την θεωρητική τιμή εκκίνησης των 1,45 ευρώ) ωστόσο μπορεί να αποδειχτεί διδακτική για το πως θα πρέπει να χειριστούμε αυτό το «σύνθετο προϊόν» που κάνει την εμφάνιση του στο... ταμπλό και στην χρηματιστηριακή μας ζωή.

Κατά γενική εκτίμηση αρκετών παραγόντων και ειδικών της αγοράς η πώληση ενός warrant από έναν μέτοχο-επενδυτή της Alpha Bank, ο οποίος έχει συμμετάσχει στην α.μ.κ. της τράπεζας με ορίζοντα εξάσκησης 4,5 ετών συνιστά μάλλον λαθεμένη κίνηση. Δεδομένου, ότι στην περίπτωση της Alpha Bank εμπεριέχει την ευχέρεια του μετόχου-επενδυτή να ακολουθήσει την διαδικασία επαναγοράς από το ΤΧΣ του 88% της τράπεζας, συμμετέχοντας ανά 6μηνου στην διαδικασία «άσκησης» με γνωστή την τιμή (αλλά άγνωστη την τότε τρέχουσα τιμή της μετοχής).

Η βασική διαφορά του warrant έναντι της μετοχής ή του δικαιώματος είναι ότι το πρώτο ενσωματώνει το δικαίωμα αγοράς 7,4 τίτλων στο μέλλον, κάτι που φαίνεται πως δεν αντελήφθηκαν πολλοί επενδυτές που κινήθηκαν με τη λογική ενός ιδιότυπου arbitrage.

Από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης πωλήθηκαν πολλά τέτοια «σύνθετα προϊόντα» που ακόμη και στην ελάχιστη τιμή ημέρας απέφεραν μικρότερο ή μεγαλύτερο κέρδος στον παίκτη (αλλά όχι στον μέτοχο-επενδυτή). Το μεγαλύτερο μέρος της προσφορά φέρεται να αφορούσε σε θέσεις «ισχυρών χεριών» και insiders που είναι σε θέση να γνωρίζουν τη διακύμανση της μετοχής (βάσει της προσφερόμενης ποσότητας).

Από ότι φαίνεται όμως πολλοί μικρομέτοχοι- μικροεπενδυτές είτε μη έχοντας κατανοήσει ακριβώς την λειτουργία του «σύνθετου προιόντος» είτε φοβούμενοι λόγω της ακραίας υποχώρησης ρευστοποίησαν όσο-όσο. Μικρό το έσοδο, μπροστά στον αρχικό -επενδυτικό- σχεδιασμό τους και με τους βραχυπρόθεσμους γνώστες του παιχνιδιού να βγαίνουν κερδισμένους.

Αυτό γιατί από τα ελάχιστα της χθεσινής συνεδρίασης αγοράστηκαν... καραβιές warrants που μέχρι το κλείσιμο πουλήθηκαν σε καλύτερες τιμές.

Πρακτικά η τιμή εκκίνησης του warrant ήταν 1,45 ευρώ όταν το κόστος συμμετοχής του στην α.μ.κ. ήταν στα 0,44 ευρώ. Δηλαδή με την αρχή της συνεδρίασης ο παίκτης είχε στα χέρια του τη μία μετοχή (0,44) και το ένα warrant (1,45 ευρώ) δηλαδή τρέχουσα αξία 1,855 ευρώ. Θεωρητικά με την αρχή της συνεδρίασης είχε στα χέρια του 1,855 ευρώ έχοντας πληρώσει στην α.μ.κ μόνον 0,44 ευρώ. Βέβαια η τιμή του ΑΛΦΑΤΠ υποχώρησε κάθετα αλλά μέχρι τα επίπεδα των 0,44 ευρώ είχε έστω και ελάχιστο κέρδος. 

Στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Alpha Bank ξεκίνησε από τα 0,40 έως τα 0,409 ευρώ (στα πρώτα 5΄) ενώ το ΑΛΦΑ ΤΠ από τα 0,47 έως τα 0,62 ευρώ. Εστω πως ένας παίκτης πούλησε warrant που είχε από την α.μ.κ (άρα κόστος 0,44 ευρώ) στα 0,62 γράφει υπεραξία 0,18 ευρώ. Το παράδειγμα αφορά σε παίκτη, που εκ των προτέρων δεν σχεδίαζε να ακολουθήσει τις 6μηνιαίες «ασκήσεις» του δικαιώματος του επαναγοράς των 7,4 μετοχών της Alpha Bank που του δίνεται η δυνατότητα.

Σημαντική παράμετρος η τιμή της μετοχής (στην υποκείμενη αγορά), με ενδεικτική την αρχική σήμερα στα 0,412 ευρώ. Από τη μια ζημιά 0,440-0,412= 0,028 ευρώ από την άλλη κέρδος μέσω του warrant.

Πολύ σημαντική παράμετρος η σχέση τιμής μετοχής- τιμή warrant εάν δηλαδή είναι υψηλότερη η πρώτη ή η δεύτερη.
Υψηλότερη τιμή μετοχής- χαμηλοτερη warrant λειτουργεί υπέρ της μετοχής. Το αντίθετο ισχύει- με βάσει τα πρώτα-πρώτα στοιχεία- όταν είναι υψηλότερη του warrant.

Να μην ξεχνάμε, όμως πως κάθε warrant της Alpha Bank εμπεριέχει το δικαίωμα αγοράς 7,4 νέων μετοχών που πρακτικά σημαίνει ότι η αξία της κάθε μετοχής- που θα αποκτηθεί σε ορίζοντα χρόνου- αποτιμάται στις πρώτες δύο συνεδριάσεις 0,076 ευρώ, ενώ η μετοχή στο ΧΑ αποτιμάται (άμεσα) στην τρέχουσα τιμή της συνεδρίασης, που εξελίσσεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v