Αλλάζει και πάλι ο χάρτης των επενδύσεων στα ελληνικά assets. Η υποβάθμιση της αγοράς από τον MSCI ξαναμοιράζει την τράπουλα σε όρους απόδοσης και ρίσκου τόσο για τις μετοχές και τα ομόλογα όσο και για τους ποσοτικούς στόχους των αποκρατικοποιήσεων.
Οι δύο όψεις της υποβάθμισης, εκτός από το "παιχνίδι" ανάμεσα στην προσδοκώμενη απόδοση και στον κίνδυνο, κρύβουν και τη διάσταση του χρόνου. Η βραχυπρόθεσμη και αρνητική πλευρά του νομίσματος είναι η υποβάθμιση της ελληνικής προσπάθειας και η εκ νέου αύξηση του κινδύνου των ελληνικών assets, ενώ η πιο λαμπερή και πιο μεσοπρόθεσμη είναι η αυξημένη βαρύτητα των ελληνικών μετοχών στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών.
Οι εισροές σε ελληνικές μετοχές έως τον Νοέμβριο είναι βέβαιες. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι πόσοι από τους παθητικούς διαχειριστές που ακολουθούν πιστά τους δείκτες του MSCI, και οι οποίοι διαχειρίζονται κάτι παραπάνω από 1 τρισ. ευρώ (1,4 τρισ. δολάρια), θα αποφασίσουν ότι η στάθμιση του 0,3% της χώρας μας στον δείκτη είναι στατιστικά σημαντική και θα τους προτρέψει να τοποθετηθούν στις ελληνικές μετοχές.
Η HSBC ωστόσο εκτιμά ότι η στάθμιση της χώρας θα είναι σημαντικά υψηλότερη από το 0,3%, στο 1%. Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό βάρος της Ελλάδας στον δείκτη ΕΜ τον Ιούνιο του 2001 όπου αναβαθμίστηκε η αγορά σε ανεπτυγμένη ήταν 4,6%. Μεσοπρόθεσμα, πάντως, όλοι οι εγχώριοι τίτλοι με κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ θα μπουν στα ραντάρ των ξένων funds.
Στον δείκτη MSCI Emerging Markets Index, πάντως, συμμετέχουν και εταιρείες με αρκετά μικρότερη κεφαλαιοποίηση, της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, οπότε είναι πιθανό η λίστα των ελληνικών μετοχών με ενδιαφέρον να αυξηθεί σημαντικά, ειδικά αν το success story της οικονομίας επιβεβαιωθεί. Να σημειωθεί ότι πέραν του free float και η ρευστότητα παίζει κρίσιμο ρόλο στην επιλογή των μετοχών.
Οι εταιρείες που αποτελούν κατά ένα άτυπο τρόπο το stock picking για την επόμενη μέρα είναι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Folli Follie Group, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ, ενώ οι ανακεφαλαιοποιημένες Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Alpha Bank θα έχουν επίσης αυξημένο ρόλο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο sector allocation του δείκτη MSCI EM Index οι τράπεζες κατέχουν τη μερίδια του λέοντος με 28%, η τεχνολογία 14%, η ενέργεια 12% και τα υλικά και τα καταναλωτικά αγαθά 10%. Μένει βέβαια να διευκρινιστεί εντός των επόμενων μηνών αν ο MSCI διευρύνει τα κριτήρια του free float, κατά τρόπο αντίστοιχο του FTSE, ώστε να μπορούν οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες να μπουν στους δείκτες.
Από τις 21 χώρες που συνθέτουν τον δείκτη, το μεγαλύτερο βάρος το έχουν η Κίνα με 18%, η Ν. Κορέα με 14,5%, η Βραζιλία με 13%, η Ταϊβάν με 11% και η Νότιος Αφρική με 7%, ενώ με 37% συμμετέχουν οι 16 υπόλοιπες χώρες.
Εκτιμήσεις και αποτιμήσεις
Στο β΄ τρίμηνο του έτους, οι μέσοι δείκτες αποτίμησης για τις μετοχές του MSCI EM Index διαμορφώνονται ως εξής: 12,5 φορές το ιστορικό P/E και 10 φορές forward P/E. Το P/BV υπολογίζεται στη 1,6 φορά και η μερισματική απόδοση στο 2,77%. Ο πήχης λοιπόν είναι αρκετά υψηλός για τις ελληνικές μετοχές.
• ΟΤΕ: Παρά την πρόσφατη πτώση, εξακολουθεί να εμφανίζει απόδοση άνω του 15% από τις αρχές του έτους, ενώ είναι ελκυστικά αποτιμημένος. Μπορεί σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας (Ρ/Ε) για το 2013 η μετοχή να είναι σχετικά ακριβή, ωστόσο σε όρους P/BV, μερισματικής απόδοσης και EV/EBITDA η μετοχή είναι αρκετά φθηνότερη. Τα αρχικά outflows εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, αλλά η συνέχεια θα έχει σημαντικές τοποθετήσεις.
• ΟΠΑΠ: Σημειώνει άνοδο 20% το 2013 και οι τοποθετήσεις από το εξωτερικό ήταν εμφανείς. Παρότι τα κέρδη ανά μετοχή του 2013 θα είναι μειωμένα σημαντικά, η αποτίμηση σε όρους P/E είναι περίπου στις 10 φορές. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται σε 4% για το 2013, ενώ το P/BV στη 1,3 φορά. Παράλληλα, στα 60 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα outflows από την αλλαγή, ενώ, όπως και στον ΟΤΕ, οι εισροές θα είναι σημαντικές σε βάθος χρόνου.
• ΕΛΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Υποχωρώντας κατά 10% από τις αρχές του έτους, ο τίτλος δεν δείχνει αρκετά φθηνός σε όρους κερδών, αφού οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2013 μετά το α΄ τρίμηνο διαφοροποιήθηκαν προς το χειρότερο. Ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στη 0,9 φορά. Τα inflows βάσει της εκτίμησης της HSBC θα είναι περίπου 130 εκατ. δολάρια.
• ΔΕΗ: Το Ρ/Ε για το 2013 είναι πάνω από 15 φορές τα καθαρά κέρδη, αλλά σε όρους P/BV και EV/EBITDA είναι αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των εταιρειών του MSCI EM. Η απόδοσή της φέτος είναι +18%.
• F.F. GROUP: Με κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του 2013, αποτελεί μία εκ των κορυφαίων επιλογών Ελλήνων και ξένων. Η εξέλιξη των ισοτιμιών του ευρώ μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα για την εταιρεία στις αγορές της Ασίας. Ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας, της τάξεως των 11 φορών για φέτος. Παρά την υπεραπόδοση, τα discounts για τη μετοχή της Folli Follie είναι ακόμα υψηλά.
• ΤΙΤΑΝ: Με απόδοση -5% κινείται ο κοινός τίτλος, ενώ ούτε φέτος τα κέρδη ανά μετοχή, εκτιμούν οι αναλυτές, θα διαμορφωθούν σε θετικό έδαφος. Οι πολλαπλασιαστές του τίτλου διαμορφώνονται στη 0,65 φορά, σε όρους λογιστικής αξίας στο 0,68, ενώ ο δείκτης Net debt/EBITDA μειώθηκε περαιτέρω στο α΄ τρίμηνο.
• JUMBO: Αξιοπρόσεκτη είναι η πορεία στο ταμπλό και για την Jumbo, αφού κινείται με σαφή υπεραπόδοση έναντι των δεικτών. Η εταιρεία διαθέτει, όπως τα αποτελέσματα δείχνουν, μοναδική ικανότητα προσαρμογής στις δύσκολες συνθήκες και management που «προστατεύει» τους επενδυτές. Οι αναλυτές, ωστόσο, προβλέπουν μικρή αρνητική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας για το 2013. Ταυτόχρονα ο τίτλος της παρουσιάζει πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους καθαρών κερδών στις 11 φορές και λογιστικής αξίας στη 1,6 φορά.
• MOTOR OIL: Η απόδοση του τίτλου έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα αποτελέσματα του τρίμηνου. Με απόδοση -13% ξεπερνά σε απώλειες τους δείκτες. Το εκτιμώμενο P/E για φέτος διαμορφώνεται στις 11 φορές, ενώ η μερισματική απόδοση παραμένει στο 4% όταν το P/BV είναι στη 1,3 φορά.
• ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΤΚΑ: Με απόδοση -2% κινείται ο τίτλος του Μυτιληναίου, αλλά με +6% η ΜΕΤΚΑ το 2013. Οι πολλαπλασιαστές για τον πρώτο τίτλο για το 2013 είναι της τάξεως των 11 φορών, ενώ σε όρους λογιστικής αξίας στη 0,70 φορά το 2012. Το α΄ τρίμηνο ήταν ικανοποιητικό για το Μυτιληναίο παρά την αδυναμία της ΜΕΤΚΑ, η οποία ωστόσο αποτιμάται με P/E 8,5 για το 2013, συνδυασμένο με σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον κλάδο της και με μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο.
• ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι τίτλοι των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank θα αποτελέσουν το μεγάλο στοίχημα, αφού η αυξημένη στάθμισή τους είναι δίκοπο μαχαίρι. Με αφορμή το γεγονός ότι ο MSCI EM είναι τραπεζοκεντρικός, οι ροές προς τις τρεις μετοχές είναι σημαντικό μέγεθος.