Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια πτώση και αναμονή στο Χρηματιστήριο

Υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων κατάφερε να κλείσει ο ΓΔ. Πτώση για Coca Cola (1,6%), Πειραιώς (1,3%) ΔΕΗ. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο FF Group, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, Μέτκα. Κέρδη για Εθνική, ΟΤΕ. Τα βλέμματα στο Μαξίμου.

Με έκδηλη την επιφυλακτικότητα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την νέα συρρίκνωση του τζίρου, τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τις μετοχές με αρνητικό πρόσημο να διατηρούν την "πρωτοκαθεδρία" από την αρχή μέχρι τέλους.

Ασφαλώς και τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στου Μαξίμου και στην απογευματινή σύσκεψη των τριών αρχηγών, όμως είναι κοινή αντίληψη πως το Χ.Α. έχει εισέλθει σε ένα μάλλον δύσκολο 10ημερό (εκτενής ανάλυση είχε γίνει στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής), που θα ολοκληρωθεί στις 25/6, όταν και θα μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές και τα warrants της Εθνικής, ενώ την ίδια μέρα ολοκληρώνονται οι ΑΜΚ σε Πειραιώς και Αττικής.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 883,85 μονάδων (-3,84%) και να έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όμως αφ΄ ενός έχασε την επαφή με την πρώτη αντίσταση των 920 μονάδων, από την οποία είχε κλείσει σε απόσταση αναπνοής την Παρασκευή και βέβαια απέχει παρασάγγας προκειμένου να ξαναδώσει σήμα αγορών και αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης, κάτι που απαιτεί κλεισίματα υψηλότερα των 1014 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρώτα 45 λεπτά, όταν και ο Δείκτης "είδε" τα χαμηλό ημέρας, κύριος εκφραστής των πιέσεων ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, με την μετοχή της Alpha Bank να υποχωρεί μέχρι τα 0,4000 ευρώ (-5,88%), της Εθνικής μέχρι τα 3,84 ευρώ (-4,24%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,37 ευρώ (-8,67%) και τον Τραπεζικό δείκτη μέχρι τις 165,6 μονάδες (-4,17%).

Η σχετική ανάκαμψη των Τραπεζικών τίτλων, με την Εθνική να γυρίζει και να κλείνει με θετικό πρόσημο και σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, ασφαλώς και δεν αλλάζει τις αρνητικές εντυπώσεις, καθώς και οι τρεις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, κινούνται χαμηλότερα από τις τιμές των ΑΜΚ.

Από εκεί και πέρα το warrant της Alpha Bank κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στα 0,6800 ευρώ (-4,23%), διακινώντας 5771835 τεμ., το δικαίωμα της Πειραιώς έκλεισε στα 0,0020 ευρώ (-75%) με όγκο 13290835 τεμ. και το δικαίωμα της Αττικής αμετάβλητο στα 0,0020 ευρώ με συναλλαγές 5922216 τεμ.

Και ενώ από την αρχή της συνεδρίασης ήταν εμφανές ότι οι αγοραστές δεν θα έκαναν "ιδιαίτερα αισθητή" την παρουσία τους στο Τραπεζικό ταμπλώ, ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι του μη Τραπεζικού 25αρη, που είχαν διαθέσεις όμοιες με αυτές της Παρασκευής.

Έτσι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι MIG, Frigoglass, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Σωλ. Κορίνθου και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μικρές εκπλήξεις επεφύλαξαν κατά το κλείσιμο οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών στις 17.00 βρισκόταν στα 6,86 ευρώ (-2%) και τελικά έκλεισε στα 7,00 ευρώ, αμετάβλητος (δεν "είδε" θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης), ενώ ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, πριν τις δημοπρασίες βρισκόταν στα 6,20 ευρώ αμετάβλητος και τελικά έκλεισε στα 6,30 ευρώ (+1,61%).

Η απόφαση να μπει λουκέτο στην Κρατική τηλεόραση απειλεί την Κυβερνητική συνοχή και ως εκ τούτου είναι πιστωτικά αρνητική (credit negative), όπως και οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ, τονίζει η Moody's σε έκθεσή της. Παράλληλα, σημειώνει ότι το πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να θέτει ρίσκα ως προς την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και ως προς την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Moody's επισημαίνει ότι το πρόγραμμα έχει τεθεί εκτός στόχων. Χωρίς τις αποκρατικοποιήσεις, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πετύχει το σχετικό στόχο στο πρόγραμμα και πιθανόν να έχει ένα κενό χρηματοδότησης της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ εφέτος, που θα απαιτήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, τονίζει ο οίκος.

Καθησυχαστική ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα εμφανίζεται η Nomura, εκτιμώντας πως σε αυτή τη φάση, δεν συμφέρει κανέναν από τους εμπλεκόμενους. Όπως εκτιμά, θα υπάρξει ένας "τίμιος και πειστικός" συμβιβασμός.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η ρήξη των τελευταίων ημερών έχει πλήξει τις σχέσεις μεταξύ των τριών Κυβερνητικών εταίρων. Όπως αναφέρει, οι τρέχουσες δυσλειτουργίες αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών ακόμη και πριν από "λογικές" αφορμές, όπως οι ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2014 και οι προεδρικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2015 εκτός και αν ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός, που θα συμπεριλάβει νέους πολιτικούς από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, θα μπορούσε να βοηθήσει να μετριαστούν οι εντάσεις των τελευταίων ημερών.

Tι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις και τίποτα άλλο, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Καυκά.

Από εκεί και πέρα, τα θεμελιώδη θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, αν δεν επικρατήσει κάποιο αρνητικό πολιτικό σενάριο.

Όμως ακόμα και αν εκτονωθεί η πολιτική κρίση, οι επενδυτές που κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τοποθετήσεις υψηλότερα των 1000 - 1050 μονάδων.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την επιφυλακτικότητα είναι, πρώτον η έλλειψη ιδιαίτερα θετικών εσωτερικών καταλυτών, δεύτερον η παραδοσιακά αρνητική εποχικότητα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επαναληφθεί και φέτος) και τρίτον η επιδείνωση του κλίματος στις αναδυόμενες Αγορές, που, θεωρητικά, ανήκει πλέον το Χ.Α.

Συνίσταται αυξημένη επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις τοποθετήσεις σε Τραπεζικές μετοχές, ενώ για τους υπόλοιπους τίτλους, οι επιλεκτικές αγορές απαιτούν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμά ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σημαντικά κέρδη σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επενδυτών "ποντάρουν" ότι η Fed (την Τετάρτη) δεν θα επιφυλάξει κάποια αρνητική έκπληξη στις Αγορές.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Nikkei πέρασε εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 13000 μονάδων, βρίσκοντας στήριξη στην υποχώρηση του γεν που ώθησε τις μετοχές των Επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα.

"Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι πως η Fed θα επαναλάβει πως η ανεργία παραμένει επίμονα υψηλά, πως αρκετοί οικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα και πως η Αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Όλα αυτά πιθανότατα να οδηγήσουν στη διατήρηση του προγράμματος της Fed για αγορά ομολόγων 85 δισ. ευρώ μηνιαίως και την επαναξιολόγηση του ΄στενέματος΄ σε τρεις έως τέσσερις μήνες", σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της IG Markets, Evan Lucas.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη και στην Ευρώπη, έπειτα από την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος και του εργατικού κόστους της Ευρωζώνης.

Από την άλλη, η Bundesbank εκτιμά ότι πως υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της Γερμανικής οικονομίας μέσα στο Καλοκαίρι. "Δεδομένου ότι οι παραγγελίες ήταν και πάλι κάπως αδύναμες τον Απρίλιο, οι προσδοκίες για την παραγωγή για τους επόμενους μήνες έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά τελευταία. Το ίδιο ισχύει για τις προοπτικές των εξαγωγών βραχυπρόθεσμα", αναφέρει στην μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank. Σημειώνει παράλληλα πως η βελτίωση στην Αγορά εργασίας φαίνεται να έχει τελειώσει, προς το παρόν.

Τα τελευταία χρόνια, γράφει ο αναλυτής Matthew Lynn στο MarketWatch, μάθαμε να συζητάμε καθημερινά για το ενδεχόμενο να φύγει από το ευρώ μια Χώρα ή και παραπάνω. Το "Grexit", το "Spexit" και το "Quitaly γράφτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα στο λεξικό των Αγορών. Μπορεί να κάνει την έξοδο κάποια Χώρα - μπορεί και όχι. Θα το μάθουμε μέσα στα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι εξόδου από το ενιαίο νόμισμα. Οι Χώρες μπορούν να παραμένουν, αλλά οι άνθρωποι να φεύγουν. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει, σε δραματικές διαστάσεις. Η Ευρώπη αρχίζει να βιώνει κύματα μετανάστευσης σε βαθμό που αυτό μοιάζει με τις μεγάλες εξόδους του 19ου αιώνα στους νέους κόσμους της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Από ορισμένες απόψεις, αυτό θα διευκολύνει τη λειτουργία του ενιαίου νομίσματος. Θα δημιουργήσει όμως μεγάλες "τρύπες" στην περιφέρεια. Και ενώ ίσως φέρει πολύ φθηνές αποτιμήσεις σε Χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, όταν θα θέλουν να κάνουν αγορές σε οικονομίες που είναι εγκλωβισμένες σε διαρκή διολίσθηση. Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμη κι αν διορθωθεί το ενιαίο νόμισμα, αυτές οι οικονομίες δεν θα ανακάμψουν ποτέ και πρέπει να τις αποφεύγουμε με κάθε κόστος (!)

Θετικά τα νέα από την Αγορά Κατοικίας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πιο συγκεκριμένα, άνοδο σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ κατασκευαστών κατοικιών τον Ιούνιο, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η National Association of Home Builders και έφθασε στις 52 μονάδες, από 44 μονάδες τον Μάιο.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Μόλις τέσσερις οι "πράσινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και MIG και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική (+1%), ΟΤΕ (+1,61%), Eurobank Properties (+1,43%), Motor Oil (+0,13%).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για την Folli Follie Group (-5,24%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Βιοχάλκο, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισα οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25.

Μένοντας στις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ 2,03 και 1,75 ευρώ "ταλαιπωρείται" η μετοχή της Intralot, που ανακοίνωσε ότι η εμμέσως ελεγχόμενη θυγατρική "Intralot Finance Luxembourg S.A." θα προχωρήσει σε έκδοση και προσφορά ομολογιών (α΄ τάξης) ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήξεως το 2018. Οι Ομολογίες θα διατεθούν στην Ελλάδα σε "ειδικούς επενδυτές" και αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Στο "B1" έθεσε την αξιολόγηση για την Intralot ο οίκος Moody's, ενώ δίνει και σταθερό outlook για την αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση που δίνεται για την Ελληνική εταιρεία, στο πλαίσιο και της νέας έκδοσης ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Στην έκθεση, τονίζεται η ηγετική θέση της Intralot στα συστήματα και υπηρεσίες gaming, αλλά και η σημαντική έκθεση της εταιρείας στα ρίσκα των αναδυόμενων Αγορών και το ισχνό της ιστορικό στην παραγωγή ταμειακών ροών, με αρνητικές μετρήσεις την περίοδο 2009-2012, εκτός μιας οριακά θετικής θέσης το 2011.

Αξιολόγηση "Β+" θέτει η Fitch για τη πιστοληπτική ικανότητα της Intralot με σταθερό outlook. Παράλληλα "βαθμολογεί" με "BB-(EXP)/RR3" τη νέα έκδοση ομόλογων της εταιρείας ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η αξιολόγηση "Β+" αντανακλά τις πολύ καλές επιδόσεις στο να κερδίζει και να διατηρεί συμβόλαια στο gaming, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της αλλά και τις προοπτικές για σταθερά EBITDA αναφέρει η Fitch.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 907,47 μονάδες με απώλειες 1,27%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 51 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Χαμηλότερα του 25αρη, επιμένουν οι αγοραστές στον Δρομέα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με λίγες συναλλαγές για τον Μαθιό, κάτι πήγε να κάνει στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά έμεινε από δυνάμεις στο δεύτερο μισό ο Λούλης, ενώ σχετική κινητικότητα επέδειξαν οι ΑΝΕΚ και Forthnet.

----ΧΠΑ

Και νέα αλλαγή σκηνικού, με απόλυτη επικράτηση των πωλητών. Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ περίπου σταθερές έμειναν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.577 συμβόλαια).

Περίπου σε παράλληλη πορεία συμβόλαιο και δείκτης, με το premium να αυξάνεται οριακά στο 0,95%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 25.936 - 15.168 Ιουνίου, 10.022 Ιουλίου, 233 Αυγούστου και 513 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 309,25) κινήθηκαν μεταξύ 299,75 και 311,75 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (316), ΟΤΕ (2.745), MIG (1.065), Μυτιληναίο (956), ΔΕΗ (2.453), Ελλάκτωρα (1.061), ΕΧΑΕ (299), Intralot (393), ΓΕΚ (2.645), Σιδενόρ (167), Τέρνα Ενεργειακή (125), Ελ. Πετρέλαια (271), Eurobank Properties (110), ΟΛΠ (106), Folli Follie Group (331).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια ήταν η ημερήσια κινητικότητα στα δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού διαπραγματεύτηκαν σωρευτικά 837 options (169 δικαιώματα αγοράς και 668 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε αισθητά στο 41%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11.197.157 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 29.985 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v