Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια ανάταξης με ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΔΕΗ

Σε θετικό έδαφος μετοχές με βαρύτητα, περιορίζουν τις απώλειες για τον ΓΔ που υποχωρούσε νωρίτερα έως 3,85%. Οι πολιτικές εξελίξεις ρυθμιστής της τάσης (και) στο ΧΑ, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Στην... κινούμενη άμμο των πολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας βουλιάζει (και) το Χ.Α. 

Έως 3,85% διόρθωναν  -από το πρώτο κιόλας λεπτό της συνεδρίασης- βασικοί δείκτες, με τους πωλητές να έχουν ενεργοποιήσει από τις 10.29 εντολές ρευστοποιήσεων για την πλειονότητα των μετοχών του FTSE Large Cap, του  Ft Mid και του Τραπεζικού.

Τα τελευταία λεπτά καταγράφεται απόπειρα περιορισμού των απωλειών, με τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ και Εθνικής να περνούν σε θετικό έδαφος. 

Ο Γενικός Δείκτης γύριζε νωρίτερα προς τις 885-880 μονάδες μετά τη διήμερη ανοδική αντίδραση (στις 13-14/6). Ο Ftse Large Cap χάνει γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις τις 305 μονάδες, με σημαντικότερη περιοχή στήριξης να παραμένουν χαμηλότερα οι 280, ζώνη που δοκιμάστηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Προφανώς σε αυτήν τη φάση (και) της αγοράς οι παράμετροι και συνθήκες είναι διαφορετικές απ' ό,τι στην τελευταία υποχώρηση που εξαντλήθηκε έως τις 285 μονάδες. Μόνο ίσως στοιχείο, που μέχρι τώρα αφήνει μία μικρή... χαραμάδα αισιοδοξίας, είναι οι μετρημένες συναλλαγές των 23 εκατ. ευρώ (στις 13.00).

Το ότι στα πρώτα 25-35΄ δεν επικράτησε πανικός και δεν ενεργοποιήθηκαν προγράμματα αναγκαστικών πωλήσεων είναι κάτι, αλλά η συνεδρίαση έχει δρόμο και η ημέρα θα είναι μακρά σε διάρκεια μέχρι τη συνάντηση των τριών αρχηγών, αλλά και μετά ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Δύο στοιχεία συνεκτιμώνται ήδη: το ένα αφορά τις εξελίξεις με αφορμή την ΕΡΤ και σχετίζεται με την απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να ληφθεί αύριο(;). Το δεύτερο όμως ήταν προγραμματισμένο, που λένε, καθώς αφορά την αγορά Παραγώγων. Τη Παρασκευή έχουμε triple witching (του Ιουνίου) το δεύτερο για το 2013, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, αυτή η «λήξη» έχει την ιδιαιτερότητα πως η αμέσως επόμενη συνεδρίαση (της Δευτέρας 24/6) είναι αργία, λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Όπως σημείωνε νουνεχής χρηματιστηριακός παράγοντας, η κατάσταση, που αφορά τον... joker (μας έχει προκύψει από την προηγούμενη εβδομάδα) θα έχει αποσαφηνισθεί μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το πώς είναι άλλη υπόθεση, αλλά με τα βασικά σενάρια να είναι μόλις δύο: ή οδηγούμεθα σε εκλογές και... βυθίζεται το Χ.Α. ή οι εξελίξεις είναι αρεστές στην αγορά και στους δανειστές και ακολουθεί αφορμή εκρηκτικής ανοδικής αντίδρασης.

Μέχρι τώρα η παρακολούθηση της συνεδρίασης δεν φαίνεται να μεταβάλλει τον έκτακτο σχεδιασμό στον οποίο έχει αναφερθεί το euro2day. Εξελίξεις που δεν αρέσουν στην αγορά, το Χ.Α. «φεύγει» σε άμεση δοκιμασία των 280 μονάδων. Και βλέπουμε... Εξελίξεις που αρέσουν στην αγορά, το Χ.Α. αντιδρά έντονα. Σε κλίμακα 25άρη, τα όρια είναι πολύ ξεκάθαρα, με χαμηλό-περιοχή στήριξης στις 280 και υψηλό-περιοχή αντίστασης στις 340 μονάδες. 

Αναπόφευκτη η αυξημένη μεταβλητότητα με πολλές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να διορθώνουν έως 8% (Πειραιώς), με τη μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να έχουν προσφορά, πιέσεις, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει τις συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες έως 4,65% έναντι περίπου 3,5% των δύο Οργανισμών.

Δεδομένης της κατάστασης, η στάση των εν δυνάμει αγοραστών θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη, αλλά με τους πωλητές να προσέχουν τις εντολές τους. Αυτό τουλάχιστον μέχρι τις 11.10 όπου η σχέση προσφοράς- ζήτησης παρέμενε σε σχετικά λογικό πλαίσιο.

Το μείον για τους βραχυπρόθεσμους είναι πως η όποια απόφαση των πολιτικών αρχηγών θα ληφθεί αργά το απόγευμα και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Πιθανόν οι πωλήσεις και οι όποιες αγορές γίνουν σήμερα να έχουν πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (και με την προϋπόθεση πως οι τρεις θα λάβουν κάποια συγκεκριμένη απόφαση....), να φτάνουν δηλαδή μέχρι την αυριανή, το πολύ, τη μεθαυριανή συνεδρίαση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v