Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θέλει να αποφύγει το μπλακ-άουτ

Αρνητικό το ξεκίνημα στο ΧΑ, που εμφανίζει απώλειες έως 3%, καθώς δοκιμάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις. Αυξημένες οι βραχυπρόθεσμες θέσεις και τα πονταρίσματα, είτε για ανοδική εκτόνωση (340 μονάδες), είτε για διόρθωση (280 μονάδες). Ενδιαφέρον στις τράπεζες.

Τέλος καλό, όλα... καλά; Το κλείσιμο του διημέρου ήταν το καλύτερο δυνατό, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 919,11 μονάδες, ο FTSE Large Cap στις 309,97 και ο FΤMid στις 1.107 μονάδες.

Αυτό αναφερόταν στο σχόλιο της 15ης/6, με το Χ.Α. να επιχειρεί να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τακτική που θα ακολουθηθεί και σήμερα - αύριο εν όψει των πολιτικών εξελίξεων.

Αίφνης, ο... joker που σημειώναμε από τα σχόλια της προηγούμενης εβδομάδας πυροδότησε ανατροπές (που οι παίκτες στην πλειονότητά τους δεν περίμεναν κι ούτε είχαν υπολογίσει στον σχεδιασμό τους).

Δεν θα μας εγκλωβίσουν σε έκτακτες εκλογές, λέει ο Σαμαράς, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day.gr. Καμπανάκι για διακοπή χρηματοδότησης αν στηθούν κάλπες, διαβάζουμε. Μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές, απαντά το ΠΑΣΟΚ. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για αναζήτηση λύσης εν όψει Δευτέρας.

Προφανώς, οι πολιτικές σκιαμαχίες έχουν επηρεάσει και την αγορά κι έχουν εντείνει τη νευρικότητα, την επιφυλακτικότητα όμως συνάμα -όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις-, κι έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο και την αδρεναλίνη για στοιχηματισμό.

Αύξηση μεταβλητότητας κι επιθετικότερες κινήσεις (είτε από τους πωλητές είτε από τους αγοραστές...), με τα 52-53 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια στη συνεδρίαση της Παρασκευής να θεωρούνται μάλλον μέτριος τζίρος.

Οι ενθαρρυντικές ειδήσεις από το μέτωπο της Εθνικής, τα νεότερα από το «νέο ΤΤ» κ.λπ. περνούν -έστω για λίγο- σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν βραχυπρόθεσμα το παιχνίδι. Είτε εκρηκτικά ανοδικά, είτε βίαια πτωτικά.

Ο τζίρος της 14ης/6 κι η επιφυλακτικότητα κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών παραπέμπουν σε άμεση... λύση της τάσης είτε προς τις 340 μονάδες και ψηλότερα είτε σε νέα δοκιμασία των 280, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικής εκποίησης θέσεων (εάν οδηγηθούμε σε εκλογές...).

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως σήμερα το απόγευμα (στις 19.30) έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των τριών, ενώ αύριο το πρωί εξετάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή των συνδικαλιστικών ενώσεων της ΕΡΤ (η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσχημα για τη λήψη της μιας ή της άλλης απόφασης από τον Αντ. Σαμαρά).

Υπό άλλες συνθήκες, η είδηση της ημέρας θα ήταν αναμφίβολα η υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Εθνικής. Το μήνυμα ότι η Εθνική θα είναι παρούσα σε οποιαδήποτε διαδικασία συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα έστειλε στα στελέχη του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του δικτύου του ομίλου ο κ. Τουρκολιάς, αφού τα συνεχάρη για τη μεγάλη προσπάθεια, ζήτησε η προσπάθεια να εστιάσει στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση της τράπεζας και στην ενίσχυση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.«Όταν η Εθνική πεισμώνει μπορεί να τα καταφέρει όλα», φέρεται να δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η μετοχή έκλεισε με σημαντικές απώλειες, οριακά πάνω από τα 4 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές. Επίσης χαμηλότερα στη συνεδρίαση της 14ης/6 η Alpha Bank και η Πειραιώς.

Η μη τραπεζική τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ήταν αυτή που υπεραντέδρασε (έως 5,69%) και προσέλκυσε αυξημένες συναλλαγές κι ενδιαφέρον και αυτό πρακτικά σημαίνει πως παραμένει ενεργή, εντός παιδιάς. Ωστόσο και αυτών των τριών μετοχών η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών, κυρίως όμως από το πώς θα (δια)χειριστεί την κατάσταση ο Αντ. Σαμαράς. Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Jumbo, Folli Follie Group, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.ά. υπεραντέδρασαν ακολουθώντας τον ρυθμό των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δηλώνοντας «παρών» σε ακόμη μία ανοδική αφορμή, σε πολλοστή προσπάθεια μόχλευσης.

Από τεχνική πλευρά, είναι από τις φορές που η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη στάση λ.χ. του Φ. Κουβέλη, ή από την τακτική του Ευ. Βενιζέλου και λιγότερο από τα οικονομικά αποτελέσματα ή από επιχειρηματικές εξελίξεις. Ωστόσο δύο όρια φαίνεται πως παραμένουν ενεργά προς τα πάνω, οι 340 (στην περίπτωση που οι πολιτικές διεργασίες...αρέσουν στην αγορά) και προς τα κάτω οι 280 μονάδες, περιοχή σημαντικής στήριξης, που δοκιμάστηκε κι επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Καλή εβδομάδα και... γερό στομάχι!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v