Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένει… σήμα από τις 900 μονάδες

Σε... αναμμένα κάρβουνα (και) το ΧΑ. Με απώλειες η Σοφοκλέους, αλλά πάνω από τις 900 ο ΓΔ και τις 300 ο Ftse Large Cap. Μετριάστηκε η αρχικά μεγαλύτερη πτώση. Δραστηριοποιούνται "ισχυρά χέρια". Οι πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο.

Όλα ανοιχτά, με το Χ.Α. να συνεχίζει στην προσπάθεια προεξόφλησης των δύο κυριότερων σεναρίων.

Οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες μαζεύτηκαν, ένδειξη πως το παιχνίδι παραμένει στα λεγόμενα ισχυρά χέρια καθώς σταδιακά μετά τις 11.30-11.45 βασικοί δείκτες έδειξαν να ισορροπούν κοντά στις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους.

Έτσι ενδεικτικά ο Ftse Large Cap πριν από λίγο υποχωρούσε στην περιοχή των 305 μονάδων (-1,85%) αφού νωρίτερα είχε διορθώσει έως 3,5% προς τα χαμηλά ημέρας των 298 μονάδων. Ανάλογη διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη με τις απώλειές του να έχουν μετριασθεί (-1,64%) στην περιοχή των 900-905 μονάδων.

Η αξία των συναλλαγών μάλλον μέτρια, αλλά υψηλότερη από το μέσον της προηγούμενης εβδομάδας. Τζίρος στα 28-30 εκατ. ευρώ ως τις 14:00 με συγκριτικά υψηλό στις συνήθεις μετοχές. Και στις τραπεζικές και στη μη τραπεζική 3άδα (που έχει επανακτήσει μέρος των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος) και σε τίτλους-σηματωρούς της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Απόλυτα φυσιολογική η στάση της πλειονότητας των παικτών, κυρίως των βραχυπρόθεσμων, αφού στην αρχή επιχείρησαν να κατοχυρώσουν θέσεις ή μέρος των θέσεων που είχαν «χτισθεί» στα χαμηλά της 12ης/6 και ενισχύθηκαν στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης στο διήμερο 13-14/6. Εκτίμηση που εξηγεί την έκταση της διόρθωσης, αλλά με χαμηλούς τζίρους στα πρώτα 25-45΄ της συνεδρίασης. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί (και να συνεκτιμηθεί) πως τα πονταρίσματα στα δύο κύρια ενδεχόμενα δεν είναι ανάλογα της σοβαρότητας της συγκυρίας. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως περίμεναν αυξημένες συναλλαγές (είτε πωλήσεις, είτε αγορές), εντονότερες κινήσεις που θα επιχειρούν να προεξοφλήσουν το καλό ή το κακό σενάριο για την αγορά.

Πάντως το Χ.Α. εύλογα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο με άλλους να βλέπουν πολιτική διέξοδο και άλλους εμπλοκή με πιθανή εκλογική αναμέτρηση. Διαλέγουμε και παίρνουμε, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μας έχουν συνηθίσει για τη σταθερότητα των λόγων τους, απεναντίας θα λέγαμε.

Υπερισχύουν οι πωλητές στις τραπεζικές μετοχές με προσφορά σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank αλλά με τη μετοχή της ΕΤΕ να κρατά τα 4 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές και για τις άλλες δύο του κλάδου. Μαζεύτηκε η αρχικά μεγαλύτερη προσφορά και υποχώρηση στη μετοχή της ΔΕΗ, με τιμές πέριξ των 7,20-7,25 ευρώ, ενώ στα 6,15 ευρώ ισορροπεί λίγο χαμηλότερα η μετοχή του ΟΤΕ και στα 6,80-6,5 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Σχετική κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, σημαντικές απώλειες έως και 5,50% για τη μετοχή του FFG.

Πέριξ των βραχυπρόθεσμων στηρίξεών τους υποχωρούν οι μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της ΜΕΤΚΑ, της ΤΙΤΑΝ, της Ελλάκτωρ κ.ά. Πρακτικά αυτές οι στηρίξεις θα αποτελέσουν ή σημείο αναφοράς και εκκίνησης στην περίπτωση του «καλού/ανοδικού» ενδεχομένου ή αντίσταση/οροφή στο ενδεχόμενο του «κακού/καθοδικού».

Προσώρας, και με βάση την εικόνα της αγοράς, τα δύο όρια που έχουν τεθεί από το σχόλιο της 14ης/6 μένουν ενεργά. Προς τις 340 μονάδες ανοδικά για τον Ftse Large Cap, έως τις 280 μονάδες καθοδικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v