Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

Το ΧΑ έχει στραμμένη την προσοχή στο Μαξίμου, αλλά και οι πολιτικοί θα πρέπει να ακούσουν την αγορά. Εναλλαγές προσήμων στις 915-925 μονάδες για τον ΓΔ με ισχνό τζίρο. Στήριξη βραχυπρόθεσμα για FT Large Cap οι 305 μονάδες.

Οι τόνοι στον πολιτικό στίβο μπορεί να έχουν ανέβει εν όψει της απογευματινής συνάντησης των τριών, όμως στο Χ.Α. η τάση και οι συναλλαγές παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εύλογη η προσοχή (και) των παικτών προς το Μαξίμου (όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα του euro2day- Τρεις στον...αέρα για την ΕΡΤ), με τη στάση επιφυλακτικότητας και αναμονής να αποτυπώνεται στις συναλλαγές (μόλις 29 εκατ. ευρώ στις 16.20), ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα προς τις 915 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη.

Σε ανάλογο ρυθμό και ο Ftse Large Cap που κρατά τις 305-310 μονάδες, παρά τις απώλειες των μετοχών της CCHBC και του ΟΤΕ. Ούτως ή άλλως και οι συναλλαγές (σε τεμάχια) παραμένουν μέτριες, οριακά στα 10 εκατ. κομμάτια (στις 13.00), με τα περισσότερα στη μετοχή της Alpha Bank.

Το Χ.Α., η αγορά κι οι επιχειρηματίες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις, το παρασκήνιο και τις αντιπαραθέσεις εκφράζοντας ανοιχτά τη θέση τους. Ενδεικτική η έκκληση προς τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τον πλέον απελπισμένο τόνο, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις εκλογές.

Μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε φόβους ότι τυχόν εκλογές θα ανατρέψουν τη διαδικασία εξόδου από την κρίση. Όλοι μπορούν να βάλουν νερό στο κρασί τους ώστε να αποφευχθεί με κάθε κόστος ένα ατύχημα, είπε ο ίδιος. Δεδομένου ότι και κατά την εκτίμησή μας ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και νουνεχής είναι και διορατικός παίκτης της αγοράς, σηματωρός εξελίξεων στον κλάδο του, η έκκλησή του (όπως και άλλων που θα έχουν απευθυνθεί στον κ. Σαμαρά) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Από τις μετοχές του Ftse Large Cap της CCHBC υποχωρεί έως 1,25%, ενώ όπως αναφέρεται σχετικά «...μετά και την ολοκλήρωση του squeeze out της Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως, η Coca Cola ΗΒC ξεκινά διαπραγμάτευση στην αγορά του Λονδίνου από την Τετάρτη. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, εισάγονται προς διαπραγμάτευση 11.467.206 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 6,7 ελβετικών φράγκων στο London Stock Exchange με κωδικό CCH».

Νωρίτερα, η Coca Cola 3Ε ανακοίνωσε ότι η Coca Cola HBC AG απέκτησε, δυνάμει της άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς, τα 11.544.493 μετοχές της εταιρίας που δεν είχε αποκτήσει στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας. Κατόπιν τούτου, η εταιρία κατέστη 100% θυγατρική της Coca Cola HBC.

Πτωτικά γύρισε η μετοχή της Εθνικής προς τα 3,9 ευρώ, χαμηλότερα της Alpha Bank στο 0,40, ενώ της Πειραιώς στο 1,39 ευρώ. Για την Πειραιώς σημειώνεται: «..Ιδιωτικά κεφάλαια 1,1 δισ. ευρώ, ήτοι 15% της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 7,33 δισ. ευρώ, προσελκύει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Η ζήτηση, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, από επενδυτές του εξωτερικού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ενώ έντονη εμφανίζεται η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών όπως και των μικρομετόχων της τράπεζας. Η άσκηση των δικαιωμάτων θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη, οπότε θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Στο επιτελείο της τράπεζας επικρατεί μεν αισιοδοξία, ωστόσο σχολιάζουν ότι "πρέπει να περιμένουμε έως την τελευταία στιγμή"». Στη μετοχή της Πειραιώς είχαν γίνει συναλλαγές 850 εκατ. τεμαχίων - αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.

Με ικανοποιητική συναλλακτικότητα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων «πατάει» προς τα 6,95 ευρώ παρά τη μείωση στα 6,5 ευρώ από 8 πριν της τιμής-στόχου από τη UBS. O διεθνής οίκος θέτει σύσταση neutral για τη μετοχή της εταιρείας.

Και άλλα καναδικά κεφάλαια στη Eurobank Properties, αλλά με τη μετοχή να υποχωρεί έως 4,65% στα 6,40 ευρώ. «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους Καναδούς της Fairfax. Επενδύουν επιπλέον 164 εκατ. στη Eurobank Properties μέσω αύξησης κεφαλαίου συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ» όπως αναφέρεται στο euro2day.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η μετοχή της J&P Άβαξ υποχωρεί οριακά στο 1,50 ευρώ με λίγες συναλλαγές. Η εταιρεία γνωστοποιεί ότι στις 18.6.2013 υπέγραψε με τον ΔΕΣΦΑ σύμβαση αξίας 98 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή της 3ης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου πάνω στη νήσο Ρεβυθούσα.

Πάντως από τον δείκτη συνεχίζει στα 2,01 ευρώ (29%) η μετοχή της Eurobank, ενώ ενισχύεται η αντίδραση των Φουρλή, ΣΙΔΕΝΟΡ, Attica Bank, MLS και Ιντρακόμ.

Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ενώ πτώση σημειώνει ο ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v