Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φοβάται τα... ατυχήματα

Το ΧΑ «παρακολουθεί» εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία των τραπεζικών ΑΜΚ. Επιφυλακτικοί οι παίκτες μπροστά στη ρευστότητα. Στροφή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στην...τρίτη ταχύτητα του FTSE Large Cap.

Σύννεφα νέων μέτρων πάνω από την Αθήνα, τρεις στον... αέρα για τη νέα ΕΡΤ και στο... βάθος οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικοί τίτλοι θεμάτων επικαιρότητας που «τρέχουν», επηρεάζοντας ανάλογα (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η χθεσινή έκλαμψη θεωρήθηκε αντίδραση καθαρά τεχνικής μορφής, με αρκετούς (κυρίως) βραχυπρόθεσμους παίκτες να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεων που απέκτησαν από τα χαμηλά του διημέρου 13-14/6. Μέτρια τελικά η αξία συναλλαγών κι η εμπορευσιμότητα στα 53 - 55 εκατ. ευρώ/τεμάχια, που παραπέμπει σε μία μάλλον χαμηλού κόστους προσπάθεια βραχύβιας μόχλευσης. Συνάμα επιβεβαιώθηκε -για ακόμη μία φορά- η ανθεκτικότητα της ευρύτερης περιοχής των 280 μονάδων, που μένει να αποδειχτεί ισχυρή και στα δυσκολότερα, εάν και εφόσον προκύψουν.

Στο σχετικό θέμα του euro2day καταγράφεται το... χαμηλότατο βαρομετρικό καθώς οι τρύπες στα Ταμεία φέρνουν νέα μέτρα. Τα αντέχει η κυβέρνηση με τη σημερινή μορφή, τη σύνθεσή της και τις ισχνές αντοχές της; Δύσκολα, πολύ δύσκολα. Τρεις στον...αέρα για την ΕΡΤ και το κυβερνητικό σχήμα έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα και αυτό είναι εμφανές ακόμη για όσους δεν το παραδέχονται. Είναι προφανές πως από τούδε και στο εξής τίποτε δεν θα είναι όπως την περίοδο όπου το Μαξίμου επιχειρούσε να μεταδώσει το σενάριο του success story. Sorry, αλλά αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου μας τελείωσε, καθώς ακόμα και οι όμορφες προβλέψεις όμορφα...διαψεύδονται. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του Εκηβόλου στις 10/6, λίγες μέρες δηλαδή πριν ξεσπάσει η καταιγίδα με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Πλέον το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο σε όλα τα μέτωπα (από τις 10/6), ακόμη και το πολυδιαφημισμένο Roadshow της Νέας Υόρκης βούλιαξε στη διόρθωση του Χ.Α., στην υποβάθμιση του χρηματιστηρίου και στα αλλεπάλληλα προβλήματα στις αποκρατικοποιήσεις.

Πώς θα πορευτεί το Χ.Α., που ως καθαρός προεξοφλητικός μηχανισμός αποτυπώνει κι αφομοιώνει όλα όσα διαδραματίζονται κι ενσωματώνει -μέσω των κινήσεων των insiders- τα επερχόμενα.

Μέχρι τώρα οι 280 μονάδες αποδεικνύονται ανθεκτικές για τον FTSE Large Cap, οι ρευστοποιήσεις ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα προκειμένου να μην διαταραχθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Οσονούπω ολοκληρώνεται η διαδικασία των ΑΜΚ των τραπεζών και τα νεότερα από το μέτωπο τόσο της Πειραιώς όσο και της Attica Bank είναι ενθαρρυντικά. Τουλάχιστον, ο κλάδος πρόλαβε να πραγματοποιήσει ένα από τα συνθετότερα εγχειρήματα (στη σύγχρονη Ιστορία του...) και να κλείσει ένα μέτωπο, έστω.

Ωστόσο, τα νεότερα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων δεν βοηθούν. Η μετοχή του ΟΠΑΠ πιέστηκε εχθές κατά 3,57% στα 6,75 ευρώ προφανώς ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις. Και σκεφτείτε πως ο ΟΠΑΠ ήταν η σχετικά ευκολότερη εκχώρηση «πακέτου» του Δημοσίου, σε καλές τιμές και με κάποιο ενδιαφέρον (από επενδυτές).

Αντέδρασε η μετοχή της ΔΕΗ στα 7,40 ευρώ, οι γνώστες όμως ξέρουν πολύ καλά πως αυτή η κυβέρνηση (στην τωρινή μορφή της) δεν έχει τις αντοχές να κάνει ούτε... μισό βήμα προς την «αποκρατικοποίηση» της Επιχείρησης.

Στα 6,36 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ και θα υπενθυμίσουμε το πρόσφατο άρθρο του Χρ. Κίτσιου για το «μαξιλάρι» ανάγκης που μπορεί να προσφέρει ο Οργανισμός εάν χρειαστεί. Δεδομένης της κατάστασης, το ενδεχόμενο που ανέφερε ο Χρ. Κίτσιος φαίνεται να κερδίζει πόντους στο Μαξίμου και στο επιτελείο της πλατείας Συντάγματος.

Μη τραπεζικές μετοχές και πέραν της γνωστής τριάδας (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) συντηρούνται ακόμη με την επίμονη συνδρομή των ίδιων των μετόχων τους, των χαρτοφυλακίων που υποστηρίζουν, με τη βοήθεια «ισχυρών χεριών», που ακόμη δίνουν τη μάχη τους.

Αυτό αποτυπώθηκε λ.χ. στη χθεσινή συνεδρίαση στην ανοδική αντίδραση της μετοχής της Ελλάκτωρ, των Folli Follie Group, Marfin Investment Group, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακής, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Τιτάν κ.ά. αλλά και ορισμένων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Αντέδρασαν ΓΕΚ-Τέρνα, Φουρλής, Υγεία, Πλαστικά Θράκης, Χαλκόρ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ιντρακόμ κ.ά. και αυτό είναι μία από τις λιγοστές ενθαρρυντικές ενδείξεις των ημερών. Να συνεκτιμηθεί, δε, πως ο δείκτης σημείωσε εχθές τη μεγαλύτερη απόδοση (σε κλείσιμο) και μάλιστα 14 μονάδες ψηλότερα της ζώνης των 1.100 μονάδων. Για ακόμη μία φορά ο δείκτης των μεσαίων επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως σηματωρού ενός μέρους του ταμπλό.

Από τεχνική πλευρά, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τη χθεσινή και την προχθεσινή προσέγγιση, με τη μέτρηση να παραμένει ενεργή. Χαμηλό όριο οι 280 μονάδες, υψηλό οι 310 (στις 311,34 το χθεσινό κλείσιμο) και η ευρύτερη ζώνη τιμών προς τις 340 μονάδες.

Από τα μέχρι τώρα «στοιχήματα» η πλειονότητα των παικτών αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικού... ατυχήματος δεν δείχνει να ποντάρει στο εκλογικό σενάριο. Βέβαια σε αυτόν τον τόπο ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Ίσως το ισχυρότερο εχέγγυο για όσους δεν βλέπουν... ανατροπές να είναι η στάση των Βρυξελλών κυρίως όμως του Βερολίνου, με τους Γερμανούς να μην θέλουν ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους απορρύθμιση του «ελληνικού προβλήματος» πριν από τις εκλογές τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v