Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απούσες οι τράπεζες από την άνοδο

Σταθερά ανοδικά κινείται η Σοφοκλέους. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ, Coca Cola, MIG, Mυτιληναίο, Βιοχάλκο. Απώλειες για ΟΠΑΠ, Πειραιώς. Άνετα υψηλότερα των 1.100 μονάδων και πάλι ο Ft Mid. Περιορισμένος ο τζίρος των συναλλαγών.

Διατηρείται η μέτριων συναλλαγών ανοδική προσπάθεια στο Χ.Α. Με την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κέρδη από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται προς τις 935 μονάδες, ο Ftse Large Cap προς τις 317, ο δείκτης Ft Mid άνετα πάνω από τις 1.100, ενώ ο τραπεζικός είναι οριακά υψηλότερα στις 172-173 μονάδες.

Μη τραπεζική η αντίδραση γεγονός που αναμενόταν από μερίδα ισχυρών παικτών οι οποίοι τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις απορρόφησαν μεγάλο μέρος της προσφοράς σε μετοχές των Ελλάκτωρ, CC HBC, EXAE, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Marfin Investment Group, FFG, ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Αυτό εξηγεί και τη σύνθεση των συναλλαγών (έχουν γίνει -26,8 εκατ. ευρώ με 30,4 εκατ. τεμάχια).

Αντιθέτως, όπως φαίνεται κυρίως από την υποαπόδοση του κλαδικού τους δείκτη, οι τράπεζες ακολουθούν από... απόσταση την προσπάθεια αντίδρασης μη τραπεζικών μετοχών.

Είναι επίσης άξιον προσοχής πως μέτριοι τζίροι σημειώνονται και στις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Συγκριτικά καλύτερη η μετοχή της ΔΕΗ, που όμως είχε υποχωρήσει περισσότερο στη διάρκεια και της τελευταίας πτώσης της αγοράς.

Αν και ακόμη είναι σχετικά πρώιμο, θα έλεγε κάποιος, από τις δύο κατηγορίες μετοχών (τράπεζες αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ) που ξέραμε μέχρι πρόσφατα από τα ελάχιστα στις αρχές του Ιουνίου 2012 αναδεικνύεται μια τρίτη κατηγορία τίτλων/εισηγμένων.

Πρόκειται για μετοχές που ακόμη και στην τελευταία υποχώρηση παρέμειναν σχετικά κοντά στα υψηλά τους 52 εβδομάδων, δεν μεταβλήθηκε δηλαδή ο σχηματισμός τους (από ανοδικός σε καθοδικό). Τάση που νομίζουμε πως χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης και κατά πάσα βεβαιότητα θα ανεβάσουμε στον αυριανό Εκηβόλο.

Στα της συνεδρίασης, θα πρέπει να σταθούμε στην ήπια αντίδραση των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων, τα οποία όμως έχουν πρόσφατα ενισχυθεί μέχρι νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά για τον DAX η μεταβολή δεν ξεπερνά το 0,35%, αλλά ο δείκτης παραμένει στις 8.220 μονάδες! Εάν μάλιστα συγκρίνουμε τις ευρωαγορές με τη δική μας θα δούμε πως το Χ.Α. έχασε σχεδόν όλη την ιστορική ανοδική κίνηση της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου κ.ά.

Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του Μαξίμου να μετριασθεί ο απόηχος των τελευταίων εξελίξεων το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προχωρούν ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά.

Μία μέρα πριν από τη νέα συνάντηση των τριών  οι εκπρόσωποι τύπου των δύο κομμάτων-(συν)εταίρων της κυβέρνησης γίνονται ακόμη πιο σαφείς ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Ενδιαφέρον το ότι οι δύο "μικροί" (και εκλογικά και δημοσκοπικά) πετυχαίνουν να "εκβιάσουν" (ή όπως αλλιώς θελει να το δει ο καθένας) τη Ν.Δ. και επί της ουσίας να εκθέτουν τόσο την επικοινωνιακή ομάδα του Αντ. Σαμαρά.

Λεπτομέρειες, θα πείτε, που όμως βαρύνουν ήδη και θα βαρύνουν περισσότερο σε κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την αγορά, την οικονομία, το χρηματιστήριο. Ήδη επανασχεδιάζεται -επί της ουσίας- το πρόγραμμα των (πολύπαθων) αποκρατικοποιήσεων, η σκιά της ΔΕΠΑ παραμένει κι η προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ προβληματίζει ακόμη και τους επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε αυτό το βεβαρημένο περιβάλλον, πάλι καλά που ολοκληρώνονται οι ΑΜΚ των τραπεζών και που οι πιέσεις στις μετοχές δεν ήταν πιο έντονες.

Στο 0,424 ευρώ διορθώνει η μετοχή της Alpha Bank, στο 4,06 της Εθνικής, στο 1,44 ευρώ της Πειραιώς που υποχωρεί κατά 2,7%.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι σηματωροί Φουρλής, ΓΕΚ/Τέρνα, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ιντρακόμ, Υγεία κ.ά. ανέλαβαν από την αρχή της συνεδρίασης και συνεχίζουν ανοδικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v