Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Η διαφαινόμενη αποφυγή των εκλογών ωθεί προς τις 930 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. Ισχυρή αντίδραση από Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Σωληνουργεία Κορίνθου. Κέρδη για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank. Απώλειες για τον ΟΠΑΠ.

Με εντολές αγοράς ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 920 μονάδες, τον FTSE Large Cap να πατά από τα πρώτα 5 λεπτά τις 310 μονάδες και τον Ft Mid να επανακάμπτει προς τις 1.100 μονάδες. Εθνική, CC HBC, ΔΕΗ, ΟΤΕ άνοιξαν από 1,5%-2% και πάνω δίνοντας το στίγμα των πρώτων λεπτών.

Η αξία των συναλλαγών στα πρώτα 25-35΄της συνεδρίασης στα περίπου 10 εκατ. ευρώ. μάλλον αυξημένη σε σχέση με τη χθεσινή (που ξεκίνησε υπό... ιδιάζουσες συνθήκες), κι η προσοχή και το ενδιαφέρον των παικτών στραμμένο στους τραπεζικούς τίτλους και στις συνήθεις 4-8 επιλογές των τελευταίων εβδομάδων. Είναι ενδεικτικό πως πριν ανοίξουν οι δείκτες είχαν ήδη περαστεί στο σύστημα συναλλαγές πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ.

Από τις πρώτες κιόλας κινήσεις φάνηκε πως κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα επιδίωκαν να κατοχυρώσουν μικρό μέρος των θέσεων που άνοιξαν προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης από μάλλον χαμηλές τιμές. Είναι ενδεικτική η κινητικότητα σε Εθνική, Alpha Bank και δευτερευόντως στην Πειραιώς (τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ΠΕΙΡΔ) αλλά και η εικόνα της μη τραπεζικής τριάδας, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Σχετικό ενδιαφέρον και σε Μυτιληναίο (αποτιμάται στα 508 εκατ. ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (2,17 δισ. ευρώ), ΜΟΗ (836, 4 εκατ. ευρώ), ΕΧΑΕ (385 εκατ. ευρώ) αλλά και σε Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie. Ειδικότερα για τα FFG η Πέννυ Κούτρα αναφέρεται στα σχέδια επέκτασης του ομίλου σε Κίνα - Ιαπωνία.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες, ήδη για το Γ.Δ. οι μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση οριακές απώλειες (από την αρχή του έτους) ξαναγυρνούν σε μικρά κέρδη. Για τον FTSE Large Cap το μέχρι εχθές -1,08% γίνεται εκ νέου 0,50%, ενώ για τον Ft Mid οι απώλειες (-5,20%) περιορίζονται σε 4,52% από την αρχή του έτους.

Το... μορατόριουμ των τριών πολιτικών αρχηγών-κυβερνητικών εταίρων δείχνει τα ούτως ή άλλως εμφανή προβλήματα της συγκυβέρνησης, την περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος στο Μαξίμου αλλά και στις σχέσεις των τριών κι επιτείνει την αναβλητικότητα σε ζητήματα κρίσιμα όπως λ.χ. οι «αποκρατικοποιήσεις» που ενδιαφέρουν πρωτίστως το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Συν τοις άλλοις, η αποδοχή από τον Αντ. Σαμαρά του όρου του Ευ. Βενιζέλου για ανασχηματισμό εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αναβλητικά σε τομείς και μέτωπα που ούτως ή άλλως χώλαιναν.

Όπως εύστοχα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας: «...Το ναυάγιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, οι καθυστερήσεις στην έγκριση των συμβάσεων πώλησης του ΟΠΑΠ και εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων και το σχετικά χαμηλό τίμημα που προσφέρουν οι Αζέροι της Socar για τον ΔΕΣΦΑ έχουν εκτροχιάσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ετσι, χθες, κατά τη συνάντηση με την τρόικα, η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) είπε πως έχει ακόμα μία ελπίδα για να αυξήσει τα έσοδα του 2013, τα οποία με βάση το μνημόνιο έπρεπε να φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ: θα επιχειρήσει το φθινόπωρο να προχωρήσει σε τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από αξιοποίηση - παραχώρηση ακινήτων, με στόχο να αντλήσει περί το 1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί μάχη μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να επιταχυνθούν διαγωνισμοί (κάποιοι από τους οποίους ήδη καθυστερούν...) όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης άλλων εταιρειών όπως της ΕΥΔΑΠ».

Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς, που έχει περισσότερο τεχνικά χαρακτηριστικά, η ουσία είναι πως μ.Ε. (μετά ΕΡΤ) η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, πολύπλοκη και αργή. Και εάν όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς η Αθήνα έχει την ανοχή του Βερολίνου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (δηλαδή τις γερμανικές εκλογές) τότε η βραχυμεσοπρόθεσμη προοπτική (και) για το Χ.Α. απαιτεί ακόμη περισσότερο προσοχή κι εγρήγορση.

Στα σχόλια των τελευταίων ημερών γίνεται εκτενής αναφορά στην επικείμενη λήξη της σειράς «τριών προϊόντων» στην αγορά παραγώγων και στην αργία που ακολουθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Στο προσυνεδριακό σχόλιο (της 17ης/6) σημειωνόταν: «Από τεχνική πλευρά, είναι από τις φορές που η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη στάση λ.χ. του Φ. Κουβέλη, ή από την τακτική του Ευ. Βενιζέλου και λιγότερο από τα οικονομικά αποτελέσματα ή από επιχειρηματικές εξελίξεις. Ωστόσο, δύο όρια φαίνεται πως παραμένουν ενεργά προς τα πάνω, οι 340 (στην περίπτωση όπου οι πολιτικές διεργασίες... αρέσουν στην αγορά) και προς τα κάτω οι 280 μονάδες, περιοχή σημαντικής στήριξης, που δοκιμάστηκε κι επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες συνεδριάσεις».

Από τη χθεσινή συνεδρίαση και τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς η προσέγγιση αυτή δεν έχει λόγο να μεταβληθεί και να αναθεωρηθεί.

Περίπου την ίδια ώρα, μικτές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη στις 8.178 μονάδες (-0,48%), δηλαδή σταθερά στην ευρύτερη περιοχή των ιστορικών υψηλών του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v