Άνοδος με... επιφυλάξεις στο Χρηματιστήριο

Αν και κινήθηκε έως τις 935 μονάδες, ο ΓΔ τελικώς έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας, σε μια συνεδρίαση που σηματοδοτήθηκε από σχετικά χαμηλό τζίρο και την αδυναμία των τραπεζικών τίτλων. Πτώση 3,5% για ΟΠΑΠ. Απώλειες για ΠΕΙΡΔ, ΑΤΤΔ.

Σε μία συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας, κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν η συνέχιση των σχετικά χαμηλών τζίρων και η προσπάθεια "ανακατάληψης εδαφών", χωρίς Τραπεζικά "καύσιμα".

Και αν η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό είναι απόλυτα αναμενόμενη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών που τοποθετήθηκε στις Τραπεζικές ΑΜΚ, προχωρά σε ρευστοποιήσεις με σκοπό την επανάκτηση του κεφαλαίου με κέρδος την διακράτηση μέρους των warrants, στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη σημειώθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, που όμως εμφανώς έμεινε από δυνάμεις.

Καθίσταται πασιφανές, ότι αν δεν παρουσιαστεί κάποιος ισχυρότατος εσωτερικός καταλύτης, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα επανακαταλάβει τιμές σημαντικά υψηλότερες από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, ενώ ο επόμενος αστάθμητος παράγοντας που θα παίξει τον ρόλο του, είναι η επερχόμενη "θερινή ραστώνη".

Άλλωστε οι τζίροι όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, επιβεβαιώνουν την επιστροφή της επιφυλακτικότητας και βέβαια με αυτές τις συναλλαγές, το Χ.Α. δεν μπορεί να έχει και ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο (όπως προαναφέρθηκε) και αναρριχήθηκε μέχρι τις 935,72 μονάδες (+3,11%, στις 14.29), τελικά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 918,03 μονάδες με κέρδη 1,16%, που σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά κέρδη "χάθηκαν στον δρόμο"(!)

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Motor Oil, ενώ πριν τις τελικές δημοπρασίες, στο χαμηλό ημέρας είχαν βρεθεί οι Ελ. Πετρέλαια (6,81 ευρώ, -4,08%) και ΟΤΕ (6,30 ευρώ, αμετάβλητος).

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι MIG, EEE, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν, δεν "είδαν" αρνητικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, το τελικό κλείσιμο του Δείκτη και η απώλεια τόσο σημαντικών μονάδων από τα υψηλά ημέρας, μάλλον πικρή γεύση άφησε σε όσους επιχείρησαν την σημερινή ανοδική αντίδραση και αρκετές ανησυχίες σε όσους τοποθετήθηκαν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Υψηλός ο συγκεντρωτισμός, όσον αφορά τον τζίρο, καθώς δέκα τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΦΡΙΓΟ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ και ΕΤΕ, "απασχόλησαν" το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6470 ευρώ (-4,85%) με όγκο 11682351 τεμ., ενώ τέλος εποχής είχαμε σήμερα για τα δικαιώματα της Πειραιώς και Αττικής.

Το ΠΕΙΡΔ έκλεισε στα 0,0010 ευρώ (-50%) διακινώντας 24358972 τεμ., ενώ έμειναν ανεκτέλεστα προς πώληση 11780099 τεμ. και το ΑΤΤΔ έκλεισε στα 0,0010 ευρώ (-50%), με όγκο συναλλαγών 4315081 τεμ. και ανεκτέλεστα προς πώληση 6312490 τεμ.

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι στις 17-6-2013 το "Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων", διέθεσε προς πώληση 2.849.356 δικαιώματα προτίμησης. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε ευρώ 3.644,21.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με ελεγχόμενες απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, απόλυτη επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, πλην Λονδίνου που σημειώνει αξιοπρόσεκτα κέρδη, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street και τις Αγορές να εστιάζουν στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed, την Τετάρτη και τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times o Bernanke βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό πρόβλημα. Οι Αγορές δείχνουν να αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Αμερικανική οικονομία, γεγονός που προδιαθέτει για τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε φορά που τίθεται ζήτημα περιορισμού του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, οι Αγορές αντιδρούν σπασμωδικά καθώς θεωρούν ότι η Fed δε θα στηρίξει περεταίρω την εγχώρια οικονομία. Ο Bernanke σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται έτοιμος να μεταφέρει ένα διπλό μήνυμα στους επενδυτές. Συγκεκριμένα θα υποστηρίξει ότι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας σύντομα θα δικαιολογεί τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ενώ θα καθησυχάσει τους επενδυτές υποσχόμενος ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού.

Από την άλλη, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ο Mario Draghi δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά μέτρα που θα μπορούσε να αναπτύξει η ΕΚΤ εφόσον κριθεί απαραίτητο, λέγοντας ότι η Ευρωτράπεζα "είναι έτοιμη να δράσει".

Το σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα της Κίνας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αποτελεί πια μια "φούσκα" πολύ μεγαλύτερη από την Αμερικανική στεγαστική πίστη ή αυτή του Nikkei, πριν από το σκάσιμό της, το 1990, σύμφωνα με τη Fitch. "Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι", δηλώνει στην "Telegraph" η Charlene Chu, senior director της Fitch στο Πεκίνο. "Τα επίπεδα του δανεισμού στην Κίνα είναι τόσο ακραία, ώστε η Χώρα θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να γλιτώσει από τις επιπτώσεις τους μέσω της ανάπτυξης, όπως έκανε στο παρελθόν. Δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι οι δανειολήπτες, ποιοι είναι οι δανειστές και ποια είναι η ποιότητα του ενεργητικού", τονίζει.

Και αυτό γιατί trasts, funds διαχείρισης πλούτου, offshore χρηματοοικονομικά οχήματα και άλλες μορφές μη παραδοσιακού δανεισμού ευθύνονται για το 1/2 των συνολικών νέων πιστώσεων στην Κίνα. Έτσι, οι συνολικές πιστώσεις έχουν εκτιναχθεί από τα 9 τρισ. δολάρια στα 23 τρισ. δολάρια μετά την κρίση της Lehman. Η αναλογία των πιστώσεων ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες, στο 200%. Ήδη, η Fitch διαπιστώνει ενδείξεις "stress" στο Τραπεζικό Σύστημα, όπως το "default" της Bank Everbright σε δάνειο της διατραπεζικής, πριν από δέκα ημέρες.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε τον Ιούνιο στο 38,5 από 36,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη ενίσχυση στο 38,1. Το ίδιο το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η Γερμανική οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ενώ στο ότι αφορά την Ευρωζώνη κάνει λόγο για "μάλλον αργή" ανάκαμψη.

Στο 10,9% αυξήθηκαν τα "κόκκινα" δάνεια στην Ισπανία, ως ποσοστό της συνολικής πίστης τον Απρίλιο, από 10,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ισπανίας. Η αύξηση έρχεται μετά από την πτώση που σημειώθηκε στο τέλος του έτους και στις αρχές του 2013, καθώς οι Τράπεζες μετέφεραν "τοξικά" στοιχεία ακινήτων στην επονομαζόμενη "bad bank". Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 3,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, και διαμορφώνονται στα 167,1 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις Ιταλικές Τράπεζες αυξήθηκε σε υψηλό δύο ετών, τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ιταλικών Τραπεζών ABI. Όπως μετέδωσε η "WSJ", τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, στα 133,3 δισ. ευρώ.

"Βροχή" θα έρχονται οι χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Wolfang Munchaus, ο οποίος στηλιτεύει την πολιτική που ακολουθούν τόσο οι Κυβερνήσεις όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αλλαγή της πολιτικής της Fed, στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί και το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων για τον δανεισμό των Κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα δει τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται να επηρεάζονται επί τα χείρω, ανοίγοντας μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κυρίως για τα μη βιώσιμα Κράτη. Και αυτά είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Όσο οι Ευρωπαίοι δεν ολοκληρώνουν τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Τραπεζικής ένωσης και ενόσω η ΕΚΤ δεν κάνει πράξη τη δέσμευση για παροχή απεριόριστης ρευστότητας, η Ευρωζώνη θα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 6,8% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 914.000 από 853.000 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών θα αυξηθούν στο επίπεδο των 953.000.

Την ίδια ώρα οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 3,1% τον Μάιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 974.000.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% το Μάιο. Ο δομικός δείκτης, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές στα Τρόφιμα και την Ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,2%. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν αύξηση 0,2% στο δείκτη τιμών καταναλωτή και 0,1% στον δομικό δείκτη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι Αγορές κινούνται σε ακραία επίπεδα απληστίας και εφησυχασμού, αναφέρει ο Πάνος Δάντης.

Oι Χρηματιστηριακές Αγορές παρά την μικρή διόρθωση που είδαμε συνεχίζουν να ξελογιάζουν τους traders, αφού τα ιστορικά υψηλά και τα επίπεδα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι σημαντικές ρευστοποιήσεις μπορούν να υπάρξουν, χάρη στην τεράστιο κατακλυσμό χρήματος της FED και της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής πληθωρισμού. Ουσιαστικά η ευφορία που επικρατεί έχει εξαφανίσει την αντίληψη αλλά και την αίσθηση του κινδύνου. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τις Αγορές εξαιρετικά επικίνδυνες, αφού αποτελεί το ισχυρότερο σημάδι ότι είναι σε ακραία κορυφή. Δεν υπάρχουν απαισιόδοξοι πουθενά και όλοι οι οίκοι δηλώνουν εξαιρετικά "bullish".

Σε μια κανονική ανοδική Αγορά η άνοδος "ανεβαίνει τον τοίχο της ανησυχίας", δηλαδή οι traders και οι αναλυτές είναι συνεχώς ανήσυχοι για κάποιο καταλύτη ο οποίος μπορεί να προκύψει και να προκαλέσει απότομες ρευστοποιήσεις. Αυτό όμως δεν ισχύει σήμερα. Οι Αγορές έχουν τρέξει για τόσο πολύ καιρό χωρίς ίχνος σοβαρών ρευστοποιήσεων που κανείς δεν πιστεύει ότι σημαντικές ρευστοποιήσεις μπορούν να συμβούν.

Αντίθετα, όλοι περιμένουν κάποιο "γύρισμα" για να αγοράσουν εκ νέου, ενώ κάθε πιθανή διόρθωση έχει μπλοκαριστεί αποτελεσματικά από το πρωτοφανείς QE3 , την νομισματοποίηση του χρέους από την FED. Και φυσικά κάθε κακή οικονομική είδηση θεωρείται πως εξαναγκάζει τη Fed να κρατήσει επιθετική στάση, νομισματοποιώντας το χρέος, κίνηση η οποία είναι και πάλι "bullish" για τις μετοχές.

Όμως, σε όλες τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις οι τιμές των μετοχών καθοδηγούνται από τα διαρκώς αντιμαχόμενα συναισθήματα της απληστίας και του φόβου. Η υπερβολική απληστία ακολουθείται από υπερβολικό φόβο, καθώς οι Αγορές πάντα θα αναζητούν ένα σημείο ισορροπίας.

Αυτό θα συμβεί όταν όλοι οι διαθέσιμοι αγοραστές έχουν αγοράσει και οι πωλητές θα αναλάβουν τον έλεγχο προεπιλεγμένα και όχι εξαιτίας κάποιας κρίσης ή κακής ειδησεογραφίας. Μετά οι αρχικές πωλήσεις θα αυτοτροφοδοτηθούν καθώς όσοι αγόρασαν αργά θα σπεύσουν να μειώσουν τις ζημίες τους.

Οι διορθώσεις στις ανοδικές Αγορές ενεργούν σαν βαλβίδες ασφαλείας που δεν επιτρέπουν τις ανοδικές υπερβολές. Όμως τους τελευταίους 6 μήνες οι Αγορές του εξωτερικού και ειδικά των ΗΠΑ δεν έχουν "δει" σοβαρές ρευστοποιήσεις. 

Οι μικρές διορθώσεις έχουν στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού πολλαπλασιάζουν την απληστία και τον εφησυχασμό, καθώς αναλυτές και επενδυτές ξαναρχίζουν τις αγορές πιστεύοντας πως τα Χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, αυτήν της αέναης ανόδου.

Η απληστία αναπτύσσεται αργά και σταδιακά και επιδρά στην άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, ενώ ο φόβος αναπτύσσεται γρήγορα και μετά αναφλέγεται απότομα και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σφυροκοπούνται άγρια.

Στα υπ' όψιν ότι η επόμενη συζήτηση - διαμάχη για την "οροφή" του χρέους στις ΗΠΑ είναι πολύ κοντά και είναι πολύ πιθανόν να προοιωνίζεται πτώση για τις υπερτιμημένες μετοχές και άνοδος για το χρυσό που έχει ξεπουληθεί.
Με τον δείκτη VIX τόσο χαμηλά και το SPX να είναι τόσο υψηλά, ένα τεράστιο σήμα κινδύνου εκπέμπεται.

Ο εφησυχασμός είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα σήμερα, που οι περισσότεροι από τους αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι αναμένουν είτε νέα υψηλά μετά τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις, είτε ρευστοποιήσεις όχι μεγαλύτερες του 3% - 5% πριν να έρθουν νέες αγορές που θα οδηγήσουν τους δείκτες υψηλότερα. Έτσι, όταν οι αναπόφευκτες ρευστοποιήσεις έρθουν και η διόρθωση βρεθεί σε υψηλά νούμερα, άνω του 8 - 10 % οι πάντες θα κατατρομοκρατηθούν και οι ρευστοποιήσεις θα λάβουν την μορφή χιονοστιβάδας.

Δεν ξέρω πόσο θα διορθώσουν οι δείκτες, αλλά θα στοιχημάτιζα, πως η ευφορία που έχουμε δει το 2013 σηματοδοτεί την συμπλήρωση αυτής της κυκλικής ανοδικής Αγοράς. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα από πριν, αν οι ρευστοποιήσεις θα υπερβούν το 20% και θα έχουμε και επισήμως μια νέα κυκλική πτωτική Αγορά, αλλά αυτή είναι η υψηλότερη πιθανότητα με βάση τα ιστορικούς χρηματιστηριακούς κύκλους.

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο και σύμφωνα με την άποψη του CEO της Αlfa Alliance Ltd, η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει πλάγια, ενώ μεσοπρόθεσμα, η πιθανή διόρθωση θα οριοθετήσει και την επόμενη ανοδική κίνηση. Αν δεν μπουν σε δοκιμασία οι 285 μονάδες για τον FTSE25 και οι 844 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, το επόμενο ανοδικό κύμα και αφού η Αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί και νέο "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους, οι δείκτες θα διεκδικήσουν νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ. Η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,02%.

Η Exotix, σημειώνει ότι το Χ.Α. διατηρεί τον ευμετάβλητο χαρακτήρα του και το φαινόμενο των τυχαίων μεταβολών, την ώρα που η αξία των συναλλαγών στερεύει και πάλι. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της δίνουν τέσσερα πιθανά σενάρια για το ΧΑ:

1. Αισιόδοξο σενάριο με διψήφια αύξηση των εταιρικών κερδών (10%) και τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.149 μονάδες.
2. Βασικό σενάριο με αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 4,9% και τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 952 μονάδες.
3. Απαισιόδοξο σενάριο με σταθερή ανάπτυξη στο διηνεκές, με τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 841 μονάδες.
4. Πολύ απαισιόδοξο σενάριο, χωρίς ανάπτυξη και με τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 793 μονάδες.

Η Exotix αναφέρεται στις αβεβαιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μιλώντας και για κίνδυνο απόσυρσης της προσφοράς της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ.

Στα θετικά, οι αναλυτές συγκαταλέγουν την υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη Αγορά από την MSCI, καθώς εκτιμούν ότι η υψηλότερη στάθμιση της Χώρας στους δείκτες των αναδυόμενων Αγορών θα φέρει πολύ περισσότερα funds, από αυτά που θα φύγουν.

"Οι προοπτικές για τις αναδυόμενες Αγορές έχουν πάει απ' το κακό στο χειρότερο τις τελευταίες εβδομάδες (...) όμως φαίνεται πως υπάρχει μία πιθανή όαση στον αναπτυσσόμενο κόσμο των Αγορών: η Ελλάδα" Με αυτή την εισαγωγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου Nasdaq, προβάλει την περίπτωση της Ελλάδας ως επενδυτικής επιλογής, μετά την υποβάθμιση της σε αναδυόμενη Αγορά σημειώνοντας τις προοπτικές που έχει.

"Εάν σας φαίνεται τρελή η ιδέα του να κερδίζεις χρήμα σε μία Χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε διαρκή ύφεση εδώ και πέντε χρόνια και η ανεργία των νέων έχει φθάσει τα δύο τρίτα, σκεφτείτε το ξανά", αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος. Εξάλλου, αναφέρει το Nasdaq, "η Ελλάδα δεν έχει ένα βασικό πρόβλημα που έχουν οι υπόλοιπες αναδυόμενες Αγορές: ένα νόμισμα μικρής συναλλακτικότητας που θα υποχωρούσε δραματικά έναντι του δολαρίου σε μία υποθετική εξέλιξη μετά το τον τερματισμό της ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης της Fed".

Έξι οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Motor Oil. Πιο συγκεκριμένα, με απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank (-1,18%), Εθνική (-0,49%), Πειραιώς (-5,41%), Ελ. Πετρέλαια (-3,66%), ΕΥΔΑΠ (-0,85%) και ΟΠΑΠ (-3,57%).

Στην πλευρά των "πράσινων", κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα, Eurobank Properties, Folli Follie Group, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές έναντι 37 πτωτικών και για 34 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4%.

Στα επιμέρους και ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο τίτλος του ΟΠΑΠ, μετά τις 10.44 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και όπως προαναφέρθηκε έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια", επόμενη δυσκολοκατάβλητη στήριξη στα 5,98 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων. Επόμενη σημαντική στήριξη στα 5,80 ευρώ.

Τρία "πακέτα" συνολικού ύψους 1.800.785 μετοχών ή του 3,55% της Frigoglass πέρασαν μέσω του Χ.Α. στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει τη πρόθεσή της να προβεί στην πώληση μέχρι 1.800.785 ιδίων μετοχών στην ελάχιστη τιμή των €5,00 ανά μετοχή από σήμερα και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. Πρώτη αντίσταση στα 5,16 ευρώ, ενώ αλλάζει την βραχυπρόθεσμη τάση από πτωτική σε ανοδική με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 5,74 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντική κινητικότητα για τον Fourli, που όμως υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,56 ευρώ. Να σημειωθεί ότι μεταβιβάστηκε το 2,23% της Fourlis στην τιμή των 2,45 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω "πακέτου" 1.140.000 τεμαχίων. Στο 20,562% ήτοι στις 10.485.116 μετοχές, ανήλθε το ποσοστό της Δάφνης Φουρλή στην εταιρεία Fourlis στις 18 Ιουνίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου.

Ακόμα χαμηλότερα, επέστρεψε ο μόνιμος (κατά εποχές) αγοραστής στον ΟΛΘ, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Forthnet, με "ανοιχτές" εντολές αγορών και το "bid" των αγοραστών χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, έκλεισε με σημαντικά κέρδη ο Παπουτσάνης, ενώ διάθεση κινητικότητας επέδειξαν οι Χαλκόρ, Υγεία, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛ και Revoil, όμως όλοι οι τίτλοι υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Ίσως αξίζει δεύτερης υποσημείωσης η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,5280 ευρώ (κλείσιμο 11/6) για την μετοχή της Revoil, με ζητούμενο οι αγοραστές να επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια.

----ΧΠΑ

Με την τάση να αλλάζει σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, σειρά είχαν εκ νέου οι αγοραστές, σε μία συνεδρίαση όπου οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικότατα τις συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.187 συμβόλαια).

Με υποδεέστερη απόδοση το συμβόλαιο, μείωσε το premium στο 0,70%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 42.843 - 20.603 Ιουνίου, 20.349 Ιουλίου, 129 Αυγούστου και 1.762 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 313,5) κινήθηκαν μεταξύ 299,75 και 311,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.400 ΕΧΑΕ, 21.000 ΔΕΗ, 13.100 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (741), ΟΤΕ (6.702), MIG (5.593), Μυτιληναίο (1.915), ΔΕΗ (3.771), Ελλάκτωρα (1.335), ΕΧΑΕ (896), Intralot (1.306), ΓΕΚ (5.157), Σιδενόρ (493), Τέρνα Ενεργειακή (1.255), Ελ. Πετρέλαια (505), Eurobank Properties (100), ΟΛΠ (336), Βιοχάλκο (152), Μέτκα (359), Motor Oil (293), Frigoglass (104).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 42% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 854 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (440 δικαιώματα αγοράς και 414 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (11.197.157 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 21.419 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v