Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο πριν από το ραντεβού στο Μαξίμου

Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 910-920 μονάδων. Παραμένει χαμηλός ο τζίρος. Υπεραποδίδει (έως 29%) η μετοχή της Eurobank. «Παλεύει» τα 4 ευρώ η Εθνική. Απώλειες για ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΕΥΠΡΟ.

Στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων το Χ.Α., σε μία μέτριων συναλλαγών συνεδρίαση. Μέτριος τζίρος, ήπιες διακυμάνσεις των βασικών δεικτών και μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη να κρατά την περιοχή των 910-920 μονάδων.

Στα 6,8-7 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στα πρώτα 45-50΄της συνεδρίασης, με επίσης μέτρια συναλλακτικότητα, καθώς δεν ξεπερνά τα 5,9-6,1 εκατ. τεμάχια.

Απόλυτα φυσιολογική η στάση των παικτών, αφού στο πολιτικό προσκήνιο (και παρασκήνιο) εντείνονται οι διεργασίες για την άρση του αδιεξόδου. Έστω και προσωρινά θα πείτε, αλλά σε αυτήν τη φάση οποιαδήποτε άλλη τροπή θα επιβάρυνε το κλίμα (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη λογική του... μη χείρον βέλτιστον φαίνεται πως κινούνται αρκετοί, που μένουν εντός παιδιάς κυρίως με επιλεκτικές κινήσεις, στοχευμένες αγορές σε συγκεκριμένα χαρτιά. Στο εύρος των 910,24 - 918,64 μονάδων κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης, μεταξύ των 308,13 - 311,09 ο FTSE Large Cap με τον Ft Mid να κάνει τη διαφορά.

Βέβαια το 4,295% του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οφείλεται στην υπεραντίδραση της μετοχής της Eurobank που ενισχύεται προς τα 2 ευρώ (+29%).

Όμως, είτε με τη μετοχή της Eurobank (σήμερα) είτε με μετοχές άλλων εταιρειών ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιβεβαιώνει συχνά-πυκνά τον ρόλο του. Ήδη κινείται στην περιοχή των 1.150 μονάδων παρασύροντας και άλλες μετοχές του. Υψηλότερες τιμές για τους τίτλους των Φουρλή, Attica Bank, MLS.

Λίγο μετά τις 11.25-11.30 οι πωλητές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ενώ το -2,03% της CCHBC τράβηξε χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες. Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονταν περισσότερα για την παρουσία του ομίλου στον FTSE 100. 

Η μετοχή της Εθνικής κινείται στην περιοχή των 3,99 ευρώ με οριακές απώλειες. Η δε μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται προς τα 7,41 ευρώ, ενώ σύμφωνα με έγκυρη πηγή ρευστοποιείται μικρή θέση του λονδρέζικου fund Silchester. Εάν όντως αυτό συμβαίνει, θα πρόκειται για απόλυτα δικαιολογημένη κίνηση, καθώς ο St. Butt έχτισε μεθοδικά θέση στο Μ.Κ. της Επιχείρησης από πολύ χαμηλότερες τιμές. Θυμίζουμε πως πέρυσι περίπου τέτοιες μέρες στις 26/6 η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1,60 ευρώ. Ακριβώς στην ίδια συνεδρίαση η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ ήταν στο 1,75 ευρώ.

Το αναφέρουμε γιατί, όπως εκτιμούσε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας, μετοχές όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κ.ά. έχουν αποφέρει υψηλότατες αποδόσεις στη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων. Στην περίπτωση που το Χ.Α γυρίσει αρνητικά υπάρχουν κερδοφόρες θέσεις όπου πολύ πιθανόν να επιχειρηθεί να κατοχυρωθούν υπεραξίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v