Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο τράπεζες δίνουν τον τόνο

Οι εξελίξεις με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αναμένεται να καθορίσουν και την τάση στο χρηματιστήριο. Ενθαρρυντικές οι αντοχές των τεχνικών στηρίξεων, απογοητευτική η συρρίκνωση του τζίρου. Οι κρίσιμες στηρίξεις. Τα στατιστικά.

Εβδομάδα «ταλαιπωρίας» αυτή που έκλεισε με τους βασικούς δείκτες πέριξ ή και χαμηλότερα σημαντικών τεχνικών περιοχών. Με μέτριους τζίρους, υποτονικό ενδιαφέρον, ισχνές αποδόσεις, αλλά εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την είδηση της κάλυψης του 10% της α.μ.κ της Εθνικής.

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη συνέχεια, θεωρούσε η πλειονότητα των ενεργών παικτών, την επίτευξη του ελάχιστου στόχου της ιδιωτικής συμμετοχής προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η ΕΤΕ κάλυψε το 10%, στοχεύει το 12% μέχρι τις 13 του μήνα που ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Έτσι μετά τις Alpha Bank, Πειραιώς, και η Εθνική έρχεται να ολοκληρώσει την απαραίτητη αυτή διαδικασία.

Ο καθένας μπορεί να έχει- και δικαιoλογημένα- τις αντιρρήσεις του, τις ενστάσεις του, όμως ποιoς εχέφρων παίκτης, επενδυτής δεν προσδοκούσε ευόδωση της προσπάθειας της Εθνικής.

Ωστόσο μία εξίσου κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά από την Δευτέρα, οπότε και θα πιστωθούν στους κωδικούς των επενδυτών νέοι τίτλοι, warrants με τον...μαραθώνιο να αρχίζει από την συνεδρίαση της Τρίτης.

Εκατοντάδες επενδυτές- μέτοχοι πλέον καλούνται να εξοικειωθούν με μία νέα «αγορά» χωρίς την απαραίτητη-επαρκή ενημέρωση/πληροφόρηση για το πως ακριβώς θα λειτουργήσει αυτή η «αγορά» των ειδικών προϊόντων-συμβολαίων.

Και λέμε... μαραθώνιος καθώς από την επόμενη εβδομάδα κιόλας τράπεζες και μέτοχοι θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου αντοχής με στόχο την επαναγορά (από το ΤΧΣ) του 88% των μετοχικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών.

Η πτώση του τζίρου και οι στηρίξεις

Η εβδομάδα είναι αλήθεια, πως δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις, υπεραξίες δεν βγήκαν, οι συναλλαγές υποχώρησαν δραματικά στα 50 εκατ. ευρώ και χαμηλότερα και μάλιστα, για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις (6-7/6) στηρίξεις πολλών μετοχών διασπάστηκαν καθοδικά.

Το γεγονός, πως για τον Γενικό Δείκτη, τον Ft Mid δεν χάθηκαν τελικά σε κλείσιμο οι 980 και οι 1.150 μονάδες αντίστοιχα είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη. Όμως με τζίρους κάτω και από τα 50 εκατ. ευρώ, με τη μεταβλητότητα εμπορεύσιμων μετοχών, οι βασικοί δείκτες θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν χαμηλότερα.

Για τον ΓΔ οι 950 μονάδες και το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης ήταν ένα θέμα, που συζητήθηκε στην αγορά. Όπως ο... μηδενισμός του δικαιώματος της ΕΤΕ, οι εξελίξεις στην Τουρκία, ο κίνδυνος να υποχωρήσει η μετοχή της Alpha Bank χαμηλότερα της τιμής συμμετοχής στην α.μ.κ (κάτι που δεν αποφεύχθηκε ενδοσυνεδριακά για τη μετοχή της ΕΤΕ) καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα συγκεκριμένων εταιρειών.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως στη συνεδρίαση της 7/6 ακόμη και όταν η πλειονότητα των μετοχών του Ftse Large Cap αντιδρούσε ανοδικά, όταν στα τελευταία 30-45 της συνεδρίασης οι αγοραστές είχαν τον πλήρη έλεγχο, τόσο ο τίτλος της ΕΤΕ όσο της Alpha Bank εξακολουθούσαν να υποχωρούν.

Το θετικό είναι, πως μετά από 3-5 συνεδριάσεις εκδηλώθηκε εκ νέου ενδιαφέρον για μετοχές της μη τραπεζικής 3άδας (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), πραγματοποιήθηκαν 3-5 πακέτα σε μετοχές επενδυτικού ενδιαφέροντος (Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Alpha Bank) κάτι φάνηκε να κινείται και σε τίτλους των Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ, Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και Τέρνα Ενεργειακής, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο ΟΛΠ.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα απαιτήσει- και αυτή- «γερό στομάχι» αυξημένη προσοχή και...κίνητρο.

Από τεχνική πλευρά η επιβεβαίωση- έστω και μετά βίας- των 980 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη ενδέχεται να αποτελέσει πρόκριμα για κάτι καλύτερο, δεδομένου ότι η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών ναι μεν έχει ενισχυθεί πλην όμως «βαρύτητα» έχουν αποκτήσει πλέον και μη τραπεζικά χαρτιά.

Για τον Ftse Large Cap οι 320 μονάδες, περιοχή που είχε τεθεί και από την στήλη ως σημείο αναφοράς δεν «κινδύνευσαν» ούτε στη συνεδρίαση της Πέμπτης (6/6) γεγονός που ενίσχυσε την εκτίμηση μας πως μπορεί να κινηθεί προς τις 350 μονάδες, σε πρώτη φάση.

Κυρίως όμως η επαναφορά του Ft Mid πάνω από τις 1.150 μονάδες με ανοδική φορά μας έκανε λίγο πιο αισιόδοξους.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 983,64 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,81%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 3,10% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,98%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ταξίδια – Αναψυχή (7,84%), Τεχνολογία (3,70%) και Πρώτες Ύλες (3,22%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-17,79%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-8,08%) και Υγεία (-7,11%) .

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Περσεύς (103,85%), Εριουργία 3Άλφα (91,25%), CPI (68,42%), Medicon (31,87%), Μπήτρος (25,40%), Δρομέας (21,10%), Σίδμα (19,45%), Μουζάκης (18,35%), ΒΙΣ (17,74%) και Βαράγκης (17,48%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τζιρακιάν (-49,54%), Spider (-41,18%), Μπουτάρης (-39,51%), Φιερατέξ (-32,50%), Βιοτέρ (-30,94%), Dionic (-30,28%), ΝΕΛ (-28,07%), Καθημερινή (-27,84%), Νάκας (-27,43%) και Παίρης Πλαστικά (-27,30%).

Καλό Σαββατοκύριακο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v