Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται κίνητρο για υψηλότερα

Χωρίς "καταλύτες" η Σοφοκλέους κινδυνεύει να διολισθήσει χαμηλότερα. Μετρά ήδη 11 πτωτικές στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις, με τις τράπεζες οριακά χαμηλότερα των κρίσιμων 200 μονάδων. "Προβληματίζουν" οι χαμηλοί τζίροι. Τελευταία ημέρα για τη διαπραγμάτευση του ΕΤΕΔ.

Σε αναζήτηση κινήτρου βρίσκεται το Χ.Α., με την αγορά να μετρά εχθές την ενδέκατη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες δεκατέσσερις, δηλαδή από την ημέρα της καταγραφής των «τοπικών κορυφών» στις 1.159,97 μονάδες.

Με τον Γενικό Δείκτη πλέον στις 976,95 μονάδες, με τον FTSE Large Cap στην περιοχή των 331,19 μονάδων, με τις τράπεζες σε αναμενόμενη διόρθωση και με το Χ.Α. να επιστρέφει στα επίπεδα εκκίνησης στις αρχές Μαΐου, και συγκεκριμένα στις συνεδριάσεις της 2ας και της 8ης Μαΐου (περίοδος Πάσχα).

Έκδηλη η επιφυλακτικότητα, εμφανής η απουσία δέλεαρ για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, γεγονός που αποτυπώνεται τελευταία και στη θεαματική μείωση των συναλλαγών ακόμη και των ημερήσιων ή των Τ+3 πράξεων που έχουν συρρικνωθεί αισθητά.

Η δικαιολογία πως η αγορά πιέζεται λόγω των παράλληλων ΑΜΚ λογική εν μέρει, δεν συνάδει ωστόσο με τους ημερήσιους τζίρους των 45 και 50 εκατ. ευρώ. Εκτίμησή μας ήταν -και την είχαμε εκφράσει αρκετά νωρίς (και από τις σελίδες του Μετόχου"- πως η αγορά θα ανέβαινε όσο οι ξένοι ήθελαν κι εξυπηρετούνταν να βλέπουν την ελληνική οικονομία βελτιούμενη και το... ποτήρι μισογεμάτο, που λένε.

Τάση που επιχείρησε να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά και το Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως φευ η κατάσταση δεν είναι ακριβώς τόσο... βελτιούμενη όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν, που μακάρι να ήταν.

Στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων αποτυπώθηκε η κρισιμότατη κατάσταση ακόμη και υγιών-παραδοσιακών ομίλων, κι οι προειδοποιήσεις των Παπαλεξόπουλου, Κεφάλα και άλλων νουνεχών δεν ξέρουμε εάν και κατά πόσον εισακούσθηκαν από τους κυβερνώντες.

Συν τω χρόνω το Χ.Α. βάλτωσε και στη διαδικασία των παράλληλων ΑΜΚ των τραπεζών, κι η στήλη θεωρεί ζητούμενη τη μετά την ανακεφαλαιοποίηση δυνατότητα επαναχρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Γιατί καλώς να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις, να στηθεί το σύστημα στα πόδια του, ΑΛΛΑ εάν μέσα σε ένα-δύο τέρμινα δεν επανενεργοποιηθούν οι γραμμές χρηματοδότησης, σε έβδομο χρόνο ύφεσης η οικονομία κι η κοινωνία δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Επιφυλασσόμασταν επίσης για το πραγματικό βάθος των κόκκινων δανείων, εκτιμώντας πως κινδυνεύει να αποτελέσει βραδυφλεγή βόμβα για το ίδιο το σύστημα. Διαβάζουμε σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου πως βόμβα στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας και των τραπεζών αποτελεί η επιδείνωση των επισφαλειών, ο ρυθμός αύξησης των οποίων συγκρατείται λόγω όχι της πραγματικής αλλαγής στην πιστοληπτική ικανότητα των δανειζόμενων αλλά των απανωτών ρυθμίσεων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τέλος του Ιουνίου (πρώτο εξάμηνο) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να διαμορφωθούν στο 28% του συνόλου των 228 δισ. ευρώ, δηλαδή χορηγήσεις περίπου 64 δισ. ευρώ δεν θα εξυπηρετούνται μερικά ή ολικά. Και παρεμπιπτόντως πόσες είπαμε ότι είναι οι καταθέσεις τον Απρίλιο-Μάιο; Μάλιστα!

Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να προσμετράται και η παράμετρος Finansbank, δεδομένης της ρευστότητας στην Τουρκία αλλά και της εικόνας κατάρρευσης του ISE 100 ,που μετρά απώλειες 20% σε διάστημα 20 ημερών από τα τελευταία υψηλά των 93.000 μονάδων.

Όσον αφορά το χρηματιστηριακό θέμα της εβδομάδας, του διήμερου Roadshow στη Νέα Υόρκη, αν και ακόμη είναι νωρίς, πολύ νωρίς, θα πρέπει να δούμε και στο... ταμπλό όλο αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της τόσο πετυχημένης διημερίδας κ.λπ.

Πολύ νωρίς, το επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγούμεθα, αλλά εχθές για παράδειγμα έγιναν με το ζόρι 2-3 πακέτα. Στη ΜΟΗ ένα των 138.652 τεμαχίων στα 7,84 ευρώ, ένα των 60.219 στον ΟΠΑΠ στα 6,783 ευρώ και ένα 10χίλιαρο της Alpha Bank στο 0,60 ευρώ. Αστεία μεγέθη.

Η χθεσινή υπεραντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ (στα 6,68 ευρώ με 4,05%) και δευτερευόντως το 0,13% στα 7,79 ευρώ της ΔΕΗ μπορεί να έσωσαν τα προσχήματα, αλλά τίποτε περισσότερο.

Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη προσεγγίζονται λόγοι και αφορμές που η αγορά «έκατσε» στις 975 μονάδες. Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις για τον Γ.Δ. και τον 25άρη (αν και η κλίση του FT Mid παραμένει πτωτική προς τις 1.120-1.100 μονάδες), να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία με τις τράπεζες, συνεκτιμώντας πως από την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και των warrants της Alpha Bank και του δικαιώματος της Πειραιώς.

Μεμονωμένες κινήσεις σε επιλεκτικές μετοχές-εισηγμένες πολύ δύσκολα μπορούν να αναστρέψουν την τάση εάν δεν υπάρξει κίνητρο για συνολικότερη μόχλευση.

Τουλάχιστον προσώρας «αντέχουν» οι 320 μονάδες (ως περιοχή) για τον FTSE Large Cap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v