Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ρηχή" πτώση στο Χρηματιστήριο

Πιέζεται χαμηλότερα των 4,5 η Εθνική, επιχειρείται να αντιδράσει από το 0,55 ευρώ η Alpha Bank. Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank, ΕΛΠΕ. Κέρδη για ΟΤΕ, στασιμότητα στην Coca Cola. Πτώση έως 9% για το δικαίωμα της ΕΤΕ. Μέτρια η αξία των συναλλαγών.

Με νέες δοκιμές στα επίπεδα των 980 μονάδων συνεχίζεται η φάση διολίσθησης-προσαρμογής του Χ.Α. στις εξελίξεις. Με τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 978 - 987 μον., τον Ftse Large Cap από τις 332-335, με τις τράπεζες να επιχειρούν να αντιδράσουν αλλά και τον Ft Mid λίγο ψηλότερα στις 1.150-1.155 μονάδες.

Στις μέτριες συναλλαγές (9 εκατ. ευρώ με 7,7 εκατ. τεμάχια) αποτυπώνεται η εικόνα της αγοράς, του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, της επιφυλακτικής στάσης της πλειονότητας των παικτών (κυρίως των βραχυπρόθεσμων) και εν τέλει η απουσία κινήτρων για τη δημιουργία προϋποθέσεων μόχλευσης.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως μετά από μία ώρα συνεδρίασης σε μόλις τρεις μετοχές (Εθνική, Alpha Bank και Motor Oil) είχαν γίνει συναλλαγές πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες στην Εθνική (με 2,6-2,7 εκατ. ευρώ), ενώ στη ΜΟΗ αφορούσαν ένα πακέτο 138.652 τεμαχίων στα 7,84 ευρώ συνολικής αξίας 1.087.032 ευρώ.

Για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank θυμίζουμε στον Ftse Large Cap) βίοι αντίθετοι, καθώς η τιμή του τίτλου της ΕΤΕ πιέζεται έως και 4,2% χαμηλότερα, ενώ της Alpha Bank αντιδρά από τη γνωστή μας περιοχή του 0,55 ευρώ.

Ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα πρέπει να δίνουν επιπλέον προσοχή σε όλες τις καθημερινές και πρακτικές λεπτομέρειες που αφορούν αυτές τις τράπεζες (και την Attica Bank από τον Ft Mid).

Κρίσιμο το διήμερο για την ΕΤΕ με πιο ενδιαφέρουσα την αυριανή συνεδρίαση, όπου και θα μετρηθούν τελικά οι δυνάμεις του ομίλου.

Για την Alpha Bank θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επικείμενη είσοδος νέων μετοχών, τα warrants κ.ά. που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διακύμανση της μετοχής της.

Για τον κλάδο σημειώνουμε: "...Τη σύσταση Equalweight διατηρεί για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες η Euroxx σε σχετική ανάλυση με τίτλο "The Beginning of new era for the core Greek Banks". Η Εuroxx αναφέρει ότι προτιμώμενη μετοχή από τον τραπεζικό κλάδο είναι η Alpha Bank που διαθέτει δείκτη κύριων εποπτικών κεφαλαίων στο 13,9%, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλότερα του 9% για την περίοδο 2103 - 2015".

Από την τραπεζική 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ επίσης λίγα πράγματα. Μέτριος τζίρος, αίφνης αισθητά λιγότερο ενδιαφέρον ακόμη και από ξένους παίκτες, οι οποίοι μέχρι τα μέσα Μαΐου ωθούσαν ανοδικά ζήτηση και τιμές. Συγκριτικά η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει καλύτερη εικόνα με υψηλό ημέρας στα 7,82 ευρώ έναντι υψηλού έτους 8,49 ευρώ από τις 16 Μαΐου.

Μέτρια η κίνηση και σε μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ο λόγος για Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.). Είναι ενδεικτικό πως στις 11.40 στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής είχαν αλλάξει χέρια μόλις 4.504 μετοχές και στα ΕΛΠΕ μόλις 7.276.

Με την Εθνική χαμηλότερα και του κρίσιμου 4,50 ευρώ, η συνέχεια μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v