Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγόρασε χρόνο χωρίς τραπεζικές βοήθειες

Με τα μη τραπεζικά blue chips η "ανάδυση" του ΓΔ από τα χαμηλά των 965 μονάδων. Εντυπωσιακή συρρίκνωση τζίρου στα 45 εκατ. Νέες απώλειες για ΕΤΕ,Alpha. Τέλος εποχής για ΕΤΕΔ και ΕΕΕΚ. Μειώθηκε το discount στα παράγωγα.

Η ανάδυση του Γενικού Δείκτη και του FTSE25 από τα χαμηλά ημέρας, υπό "την ευγενική χορηγία" των μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, αν μη τι άλλο, έδωσε το δικαίωμα στον Δείκτη του Χ.Α. να αγοράσει χρόνο και να κλείσει υψηλότερα από το επίπεδο - κλειδί των 975 μονάδων, έστω και αν ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί να υποχωρεί σημαντικά χαμηλότερα.

Πιο συγκεκριμένα, το χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης το "είδε" στις 12.41 (965,22 μονάδες, -1,2%), ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε μέχρι τις 327,56 μονάδες (-1,14%), αλλά δεν απείλησε το σημαντικό επίπεδο στήριξης στις 325 μονάδες.

Η επιχείρηση αντεπίθεσης ξεκίνησε στις 13.46 με τον τίτλο του ΟΠΑΠ, ενώ μετά τις 15.26 οι αγοραστές πήραν πρωτοβουλίες και στην μετοχή της ΔΕΗ, για να ακολουθήσουν στην πορεία και οι υπόλοιπες μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές.

Δυστυχώς και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν παρέλειψε να δώσει μία ακόμα συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 30 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/4, 42,16 εκατ.), που περιορίστηκε στα 45,8 εκατ. από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο συναλλαγές της Εθνικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση μικτή αξία συναλλαγών για την χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διαμορφώθηκε στα 59,1 εκατ. μειωμένη κατά 34% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (90,6 εκατ.) ενώ η αμέσως προηγούμενη είχε δώσει μέσο ημερήσιο τζίρο στα 141 εκατ.
"Όσο παραμένει ανοικτό το μέτωπο των ΑΜΚ είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς.

Το θετικό είναι ότι έχει μειωθεί ο τζίρος και αυτό σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να μπουν στο παιχνίδι των επιθετικών πωλήσεων", αναφέρουν οι παράγοντες της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε και η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη αρνητική για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,81%, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη έφθασαν το 17,79%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 8,61% και ο Τραπεζικός απώλειες 14,2%.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, η σχετική μείωση της υπάρχουσας υποτίμησης, στο Χ.Π.Α., για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα και το τέλος εποχής για ΕΕΕΚ και ΕΤΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα και σύμφωνα με την υπ' αριθ. 6/648/28.5.2013 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της εταιρείας «COCA-COLA HBC AG», για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας «COCA-COLA Ε.Ε.Ε. Α.Ε.», έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας εταιρείας στο Χ.Α.

Επίσης, σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής, το οποίο κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 0,0010 ευρώ (-99,25%) και τελικά έκλεισε στα 0,0020 ευρώ με απώλειες 98,5%, διακινώντας 57379136 τεμ. Από την τιμή εκκίνησης των 4,45 ευρώ, οι τελικές απώλειες έφθασαν το 99,96% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αν άλλαξε κάτι την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α., αυτό ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία επέστρεψε στα προ-Πασχαλινά επίπεδα συνεδριάσεων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στην έλλειψη ισχυρών νέων από τα μέτωπα που συγκινούν την Αγορά (Αποκρατικοποιήσεις, εταιρική κερδοφορία, επιχειρηματικές ανακοινώσεις), αφετέρου στην εστίαση του ενδιαφέροντος στις διαδικασίες αύξησης του κεφαλαίου των συστημικών Τραπεζών.
 
Η επικάλυψη των ημερομηνιών των αυξήσεων και η συμπεριφορά των σχετικών δικαιωμάτων και μετοχών στο ταμπλώ, επηρέασαν την επενδυτική ψυχολογία η οποία στην καλύτερη περίπτωση λειτούργησε ανασταλτικά, δημιουργώντας αποστροφή από τις καθημερινές συναλλαγές.
 
Ένα δεύτερο επίπεδο αναστολής ενδεχομένως να συνδέεται και με την στάση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αναμένουν την ετυμηγορία του MSCI για την κατάταξη της Ελληνικής Αγοράς, απόφαση η οποία αναμένεται στις 11 Ιουνίου. Εφόσον τότε υπάρξει ποιοτική αλλαγή της κατάταξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από ώριμη σε αναδυόμενη Αγορά, θα πρέπει να αναμένονται σταδιακά αλλαγές στην παρουσία των αλλοδαπών κεφαλαίων, με θετικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο εισροών μεταξύ παλαιών και νέων επενδυτικών κεφαλαίων καθώς η αυξημένη βαρύτητα της Ελλάδας ανάμεσα στις άλλες αναδυόμενες Αγορές σε σχέση με τις ώριμες, θα αυξήσει το βαθμό έκθεσης των ξένων επενδυτών στο Χ.Α.
 
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε ένα χαμηλό εύρος κίνησης 57 μονάδων, εντός του οποίου η Αγορά περιόρισε αισθητά την συναλλακτική της ένταση, δείγμα ενδεχομένως και της έλλειψης προθυμίας από τους πωλητές να κινηθούν επιθετικότερα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η ζώνη των 970 μονάδων διαφυλάχθηκε αφού ο Γενικός Δείκτης δεν έδωσε κλείσιμο χαμηλότερα χωρίς όμως να βγάλει την μεγάλη αντίδραση αγοραστών.
 
Αν και η πλαγιοκαθοδική πορεία έχει αρχίσει να χάνει σε δυναμική, η φόρα της πτώσης από τα υψηλά των 1.156 μονάδων ενεργοποίησε σήματα πωλήσεων από τον MACD και τους δυο βασικούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί αποφασιστικά από την κομβική ζώνη των σημάτων. Οι τρεις εβδομάδες αθροιστικών απωλειών 20% και η συρρίκνωση των διακυμάνσεων και του τζίρου δείχνουν ότι η Αγορά βρίσκεται πολύ κοντά, χρονικά, στο σημείο αντιστροφής.
 
Αν και η εκτίμηση μας περί ανοδικής αντίδρασης της προηγούμενης εβδομάδας δεν επιβεβαιώθηκε, εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των αγοραστών οι οποίοι σταδιακά
 
απορροφούν την προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα, σε μια οριζόντια κίνηση χαμηλού εύρους, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος τεχνικής ανάλυσης της Beta Sec.  

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με ελεγχόμενες απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, στο υψηλό ημέρας και με σημαντικά κέρδη (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παρασυρόμενα από τα σημαντικά κέρδη με τα οποία ξεκίνησε η Wall Street, μετά τα στοιχεία για την ανεργία, που υποδεικνύουν πως δύσκολα η Fed θα μειώσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Παραδόξως, πιέζεται σημαντικά ο χρυσός.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία της Γερμανικής οικονομίας προχώρησε η Bundesbank τόσο για το 2013 όσο και για το 2014, αν και υποστήριξε ότι τα χειρότερα από την κρίση της Ευρωζώνης έχουν περάσει. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας αναθεώρησε τον στόχο της για την ανάπτυξη του Γερμανικού ΑΕΠ στο 0,3% για το 2013 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,4%. Για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,9%.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο λόγω της ισχυρής δραστηριότητας στον Κατασκευαστικό κλάδο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Απρίλιο για τρίτο διαδοχικό μήνα, σημειώνοντας άνοδο 1,8% από τον Μάρτιο και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητη, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.


Η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε 175.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 7,6% από 7,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της MarketWatch έκαναν λόγο για 173.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Μάιο από 165.000 τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η άνοδος στο ποσοστό ανεργίας οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των πολιτών που εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό. Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας του Απριλίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στις 149.000 από 165.000.


"Η Fed πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην επιβράδυνση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Αlan Greenspan. Σε ερώτηση του CNBC, αν η Fed πρέπει να κινηθεί άμεσα ή με σταδιακά βήματα προς τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Greenspan απάντησε "πρέπει να κινηθούμε γρήγορα". Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Αγορές πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια πολύ πιο απότομη άνοδο των επιτοκίων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Ο Bill Gross της Pimco, δήλωσε στο Bloomberg ότι η Fed δύσκολα θα προχωρήσει σε έναν περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, μετά την αύξηση της ανεργίας.

Αναλυτής της Wells Fargo υποστήριξε στο Bloomberg ότι η ανακοίνωση προσφέρει στους επενδυτές ενδείξεις ότι η Αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά όχι με τέτοιο ρυθμό που να δικαιολογεί έναν περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας των Μάιο στις ΗΠΑ, ενισχύει τις πιθανότητες να συνεχίσει η Fed το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά η Fitch. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, μετά τα σημερινά στοιχεία, τα ερωτήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένουν.

Τα πρόσφατα σημάδια για την ενίσχυση της Αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ είναι θετικά, αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης περιορίζει τις προοπτικές για μια ισχυρή βελτίωση της Αγοράς εργασίας, επισημαίνει η Fitch που υποστηρίζει ότι συνολικά η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης των ΗΠΑ προσφέρει περιορισμένες ενδείξεις για μια δραματική βελτίωση ή επιδείνωση των συνθηκών στην Αγορά εργασίας.

Παράλληλα προσθέτει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 6,5% στο ποσοστό ανεργίας, τον οποίο έχει θέσει η Fed για τη λήξη της νομισματικής χαλάρωσης, θα χρειαστεί μια σταθερή ανάπτυξη των θέσεων εργασίας κατά 200.000 τον μήνα.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα

Γυρίζοντας στα περισσότερο Ελληνικού ενδιαφέροντος, στο 5,6% διαμορφώθηκε η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 5,3%.  Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 8,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 11,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012.
 
Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 13 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
Aντικατάσταση του επικείμενου φόρου υπεραξίας με αύξηση του συντελεστή του σημερινού φόρου επί των πωλήσεων σε 0,30% προτείνουν με επιστολή τους στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα οι επικεφαλής της Ε.Κ. και του Χ.Α. Κ. Μποτόπουλος και Σωκ. Λαζαρίδης. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου, ο φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η/7/2013, μετά από πολλές αναβολές τα τελευταία χρόνια.
 
Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, με τους υπάρχοντες όρους, εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, ενώ συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ προσανατολίζεται σε νέο "κούρεμα" του χρέους, καθώς θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους διασφαλίζεται μόνο με επιπλέον "κούρεμα".
 
Από την άλλη και όπως μετάδωσε η "Deutsche Welle", μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου ο Γερμανός Υπουργός κ. Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" του Ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα Κράτη της Ευρωζώνης.
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό και ενώ έκαναν το γύρο της Αγοράς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη καλυφθεί το απαιτούμενο 10%, στην ΑΜΚ της Εθνικής και στόχος είναι να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό ώστε να μην εκδοθούν CoCos, ίσως αξίζει ανάγνωσης το σημερινό ρεπορτάζ της Αν. Παπαιωάννου, που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος του Ιουνίου (πρώτο εξάμηνο) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις Ελληνικές Τράπεζες, αναμένεται να διαμορφωθούν στο 28% του συνόλου των 228 δισ. ευρώ, δηλαδή χορηγήσεις ύψους περίπου 64 δισ. ευρώ δεν θα εξυπηρετούνται μερικά ή ολικά. Με βάση τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, κάθε τρίμηνο ύφεσης ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται κατά μιάμιση (κατ' ανώτερο) ποσοστιαία μονάδα.
 
Παρά τις ενθαρρυντικές πληροφορίες για την ΑΜΚ της Εθνικής, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας μάλιστα πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.
 
Κοντά στο χαμηλό ημέρας και οριακά χαμηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ (4,29 ευρώ) έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, που αν συνεχίσει να κινείται "νότια", η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 3,70 - 3,60 ευρώ.
 
Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Alpha Bank. Η απώλειες της θεωρητικά σημαντικής στήριξης στα 0,5400 ευρώ, έχει ανοίξει τον δρόμο προς τα 0,4700 ευρώ.
 
Από εκεί και πέρα και μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Folli Follie Group και ΕΕΕ, με την μετοχή της τελευταίας στις 17.00 να βρίσκεται στα 20,64 ευρώ (+1,57%) και μέσω των δημοπρασιών να κλείνει στα 21,00 ευρώ (+3,21%).
 
Πέντε οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha BANK (-3,89%), MIG (-0,98%), Eurobank Properties (-0,16%), Intralot (-0,51%) και Εθνική (-3,39%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου.
 
Στην πλευρά των κερδισμένων, κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Μέτκα, ΟΛΠ (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο) και Folli Follie Group, του 3% για ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρα και Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 986,05 μονάδες με κέρδη 0,93%, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε και η αναλογία ανοδικών (76) - πτωτικών (69) μετοχών. Παρά ταύτα σε 23 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.
 
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, σε ένα σχετικά στενό εύρος μεταξύ 7,02 και 7,80 ευρώ, κινείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος της Jumbo. Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 8,1 από 8,6 ευρώ δίνει η IBG, ενώ υποβαθμίζει και τη σύσταση από "buy" σε "hold". Όπως αναφέρει, η υποβάθμιση της σύστασης αντανακλά μια πιο συντηρητική στάση ως προς την εξέλιξη των ακαθάριστων περιθωρίων κερδοφορίας της εισηγμένης, τις επιπτώσεις από την Κυπριακή κρίση, καθώς και τους "ακριβούς" δείκτες αποτίμησης σε σχέση με ανταγωνιστικές εταιρίες.
 
Λίγα τα ενδιαφέροντα χαμηλότερα του 25αρη.
 
Ο Περσέας συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και με συνολικό όγκο 668 τεμ. καταγράφει αθροιστικά κέρδη 70,97% (!)
 
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για τον Δρομέα, που σήμερα αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές του, καθώς στα 0,4280 - 0,4290 άλλαξαν χέρια πολλές χιλιάδες κομμάτια. Να σημειωθεί ότι η μετοχή υποχώρησε εντυπωσιακά από το υψηλό ημέρας των 0,4650 ευρώ (+10,45%). Υπενθυμίζεται ότι, σύμβαση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 20.153.200 ευρώ, υπεγράφη στις 04/06/13 μεταξύ της Δρομέας και Τραπεζών, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
 
Ειδικότερα, οι Τράπεζες αυτές είναι:
Alpha Bank, Attica Bank, ΑΤΕ, Εθνική, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς. Σημειώνεται ότι διοργανωτές του εν λόγω δανείου είναι οι Τράπεζες Εμπορική, Πειραιώς και Eurobank, ενώ εκπρόσωπος των ομολογιούχων και διαχειριστής πληρωμών ορίστηκε η Εμπορική Τράπεζα.
 
Ασφυκτικές πιέσεις στην μετοχή της Dionic, μετά την ανακοίνωση για ΑΜΚ έως 4 εκατ. με καταβολή μετρητών. Ο  τίτλος επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά του.

----ΧΠΑ

Προσπάθεια αντιστροφής κλίματος με το συμβόλαιο να καταγράφει μεγαλύτερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να μειώνει το discount στο 1,06%.

Εντυπωσιακή η μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ μικρή αύξηση σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.255 συμβόλαια).

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.752 - 5.037 Ιουνίου, 412 Ιουλίου, 298 Αυγούστου και 5 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 331,75) κινήθηκαν μεταξύ 321,25 και 333 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (314), ΟΤΕ (1.377), MIG (1.355), Μυτιληναίο (305), ΔΕΗ (804), Eurobank (1.084), Ελλάκτωρα (174), ΕΧΑΕ (232), Τέρνα Ενεργειακή (206), Intralot (432), Ελ. Πετρέλαια (326) ΓΕΚ (209).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ικανοποιητικό ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 αφού καταγράφηκαν 1.119 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σαφή προτίμηση των συμμετεχόντων στα puts (119 δικαιώματα αγοράς και 1.000 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 53%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6.372.487 τεμ.), Πειραιώς (4.418.660 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v