Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οριακές μεταβολές με χαμηλό τζίρο

Mικρός τζίρος και μάχη για τις 970-975 μονάδες στο ΧΑ, χαμηλότερα των 1.150 ο FT Mid. Απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank. Πτώση και για ΕΤΕ, στο 0,04 ευρώ προσγειώθηκε το δικαίωμα. ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ διασώζονται από τον 25άρη.

Προσπάθεια συμμαζέματος επιχειρείται σταδιακά μετά τις 13.45-14.14 στο ΧΑ.

Ούτως ή άλλως σε μία “ρηχή” αγορά όπως η ελληνική, σε μία τόσο χαμηλών συναλλαγών συνεδρίαση η... κατεύθυνση βασικών δεικτών και μετοχών δεν είναι ιδιαίτερα δυσχερής.

Λίγο μετά τις 15.00 αγοραστές σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως CCH/HBC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και επί μέρους κινήσεις σε τίτλους σηματωρούς ανέστρεψαν την καθοδική φορά των δεικτών.

Ετσι ο μεν Γενικός Δείκτης αντιδρούσε νωρίτερα στην περιοχή των 975 μονάδων ξεκινώντας από τις 965,22 που ήταν το χαμηλό ημέρας. Σε ανάλογη διαδρομή επανάκαμψης και ο FtseLarge Cap που από τις 327,31 ενισχύθηκε προς τις 332 μονάδες.

Κίνηση μέτριων συναλλαγών και κόστους, αφού στις 15.15 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ (με 37,8 εκατ. τεμάχια). Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές είχαν γίνει στη μετοχή της Εθνικής, όπου από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης παρατηρείτο υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ρευστοποιήσεις και πιέσεις σε μετοχή και δικαίωμα (καθότι τελευταία συνεδρίαση σήμερα για το ΕΤΕΔ).

Σημειωτέον, πως ακόμη ένα πακέτο (111.714 τμχ στα 7,64 ευρώ) άλλαζε χέρια νωρίτερα στη μετοχή της Motor Oil. Πακέτο είχαμε και στη μετοχή των ΕΧΑΕ (141.400 στα 6,15 ευρώ), ενώ χρήζει προσοχής το πακέτο 400.000 (στα 3,00 ευρώ) που άλλαξε χέρια στην Αεροπορία Αιγαίου.

Χρήζει πάντως αναφοράς η συνεχιζόμενη πίεση στη μετοχή της Εθνικής, η νέα υποχώρηση της τιμής έως τα 4,27 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα της τιμής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Έστω και κατά 0,02 χαμηλότερα, όμως δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που επισήμαναν αυτήν την... λεπτομέρεια.

Αυτό και λόγω της επικείμενης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και των warrants της Alpha Bank από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης (11/6).

Αξίζει να αναφερθεί πως το δικαίωμα της Εθνικής στη σημερινή τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής του υποχωρεί 70,6%, στο 0,04 ευρώ. Στις 31/5 είχε κλείσει στο 0,80 και στις 3/6 στο 0,53 ευρώ.

Σημειωτέον πως η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι το 0,508 ευρώ, πρακτικά 0,068 πάνω από την τιμή της ΑΜΚ. Για το θέμα των warrants ο επενδυτής-μέτοχος θα πρέπει να γνωρίζει πως τα «συμβόλαια» που έχει αποκτήσει ήδη (από την ΑΜΚ) λογίζονται στην πρωτογενή αγορά, ενώ αυτά που θα μπορεί να αγοράζει και να πουλά (από τις 11/6) στη δευτερογενή, όπου ισχύουν διαφορετικοί κανόνες συναλλαγών. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει πως δεδομένου του σύνθετου χαρακτήρα αυτών των «συμβολαίων» θα πρέπει να έχει τη δέουσα «αξιολόγηση συμβατότητας» (από τον χρηματιστή και την ΑΕΠΕΥ του).

Ειδικότερα για τα warrants της Alpha Bank, η τιμή εκκίνησης της Τρίτης θα καθοριστεί με βάση το σημερινό κλείσιμο, τα δε «συμβόλαια» που του αναλογούν μέσω της ΑΜΚ θα πιστωθούν στον κωδικό του τη Δευτέρα 10/6. Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής (στο 0,516 ευρώ) η τιμή του warrant της Alpha Bank θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 0,70 - 0,74 ευρώ. Ολα αυτά όμως θα αναφερθούν αναλυτικά στα επόμενα χρηματιστηριακά σχόλια του euro2day.

Η ΕΧΑΕ, ο ΟΛΠ και ο ΟΠΑΠ είναι οι μόνες τρεις μετοχές του 25άρη που κινούνται κόντρα στη διόρθωση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v