Αντίδραση επιλεγμένων μετοχών…

Διάθεση υπάρχει, αλλά η οικονομία δεν βοηθάει. Όπως φάνηκε και στις τελευταίες συνεδριάσεις σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη διάθεση για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι υπάρχει, ακόμη και για ένα μίνι θερινό ράλι, ωστόσο υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές παραμέτρους για να διαμορφωθεί ένα μακροπρόθεσμο θετικό περιβάλλον, που να επικεντρώνεται σε κλάδους και όχι μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διάθεση υπάρχει, αλλά η οικονομία δεν βοηθάει. Από ότι φάνηκε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, υπάρχει διάθεση και για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι και για το ”στήσιμο” του παραδοσιακού θερινού μίνι – ράλι.

Υπάρχουν όμως ουσιώδη προβλήματα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές παραμέτρους για να διαμορφωθεί ένα μακροπρόθεσμο θετικότερο περιβάλλον. Πλην όμως το ξεκίνημα στην Ευρώπη κάτι δείχνει… και εάν υποθέσουμε ότι, κάποιες από τις αμερικανικές εταιρίες, θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα βελτίωση των μεγεθών τους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια πρώτη σε διεθνές επίπεδο προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Στα καθ’ ημάς το πρόβλημα παραμένει βέβαια στις τράπεζες, όπου μετά τη διάσπαση των 3.400 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον ”αστάθειας”, καθώς η επόμενη στήριξη είναι αρκετά χαμηλότερα. Πλην όμως οι επισημάνσεις ξένων και ελληνικών οίκων προϊδεάζουν για εξελίξεις εντός τρέχοντος έτους, στον κλάδο, ικανών να συμβάλλουν στην ισχυροποίησή του μεσοπρόθεσμα.

Από πλευράς μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έχουμε ανεπιφύλακτα σταθεί στο πλευρό της, καθώς τεχνικά και ουσιαστικά, είναι απόλυτα δικαιολογημένη τόσο η σταθερότερη συμπεριφορά της, όσο και η σταδιακή αύξηση των συναλλαγών σε μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Ένας πρόχειρος συγκριτικός έλεγχος μεταξύ των τριών δεικτών FTSE, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η αγορά κινείται με βάση, συγκεκριμένα αποτελέσματα, μετοχές, όχι κλάδους, και κυρίως με τίτλους εταιριών, τα αποτελέσματα των οποίων θα επιβεβαιώσουν την καλή τους (και) χρηματιστηριακή πορεία.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα και των 2.100 μονάδων, με τον FTSE 20 να πιέζεται προς το ”χαμηλό” του 1998, αλλά εδώ και δύο – τρεις συνεδριάσεις ορισμένοι βασικοί μεσοπρόθεσμοι δείκτες, προδιαγράφουν αντίδραση και άνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v