ΧΑΑ: Παραμένουν ”βαρίδι” οι τράπεζες

Η υποβάθμιση της Alpha Bank από την S&P έδωσε και σήμερα τον αρνητικό τόνο στον τραπεζικό κλάδο (-1,94%) και κατ’ επέκταση στο ΧΑΑ. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές, στο 4/1 η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές.

Μια από τα ίδια και σήμερα στη Σοφοκλέους, αφού οι τράπεζες (-1,94%) αποτέλεσαν ένα πραγματικό ”βάρος” για την αγορά, με επίκεντρο τις Alpha Bank (-3,1%), ETE (-1,8%) και Εμπορική (-2,3%), οι οποίες, μετά την υποβάθμιση της Alpha από τη Standard & Poor’s, βρέθηκαν και πάλι σε φάση sell-off.

Επί του πρακτέου, οι ξένοι θεσμικοί (πρωτίστως) δείχνουν να θέτουν σε πλήρη εφαρμογή τα λεγόμενα τους, καθότι εδώ και ένα μήνα έχουν, με σωρεία εκθέσεων, εκφράσει τις αρνητικές κρίσεις τους για τον εν λόγω κλάδο, κρίσεις οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο πολλών σχολίων.

Επειδή όμως στο ”ταμπλό” οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες, εφιστούμε απλά τη προσοχή στον αυξημένο όγκο short θέσεων σε τίτλους των ΕΤΕ και Alpha μέσω stock-repos, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι και οι δύο τίτλοι βρέθηκαν σήμερα σε νέο χαμηλό έτους, τάση που τείνει να καθιερωθεί.

Στον αντίποδα, σωσίβιο αποτέλεσαν σήμερα οι τηλεπικοινωνίες (0,15%), αφού τόσο ο ΟΤΕ (0,1%) όσο και η Cosmote (1%) αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις που άσκησαν οι τράπεζες στο Γενικό Δείκτη, με συνέπεια η τελική εικόνα, σε επίπεδο Δείκτη να είναι ικανοποιητική για τα δεδομένα της ημέρας, αφού διαμορφώθηκε στα 2.143,21 μονάδες, με απώλειες 0,88%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν άκρως απογοητευτική, αφού πλέον ένας σημαντικός αριθμός τίτλων κινείται σε ελεύθερη πτώση με ελάχιστες πράξεις, ενδεικτικό το ότι ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 61,2 εκ., εκ των οποίων τα 6,5 εκ. ευρώ αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Πάντως, με τη σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 4 προς 1, σίγουρα δεν μπορεί να γίνει λόγος για αφύπνιση της Περιφέρειας, παρά μόνο για απροθυμία της να αφομοιώσει στον ίδιο βαθμό τη πτώση, όπως άλλωστε δεν ήθελε να αφομοιώσει την άνοδο.

Άκρως ανησυχητική η τάση στο ΧΠΑ, όπου οι πωλήσεις επί των ΣΜΕ του FTSE-20 συνεχίστηκαν, δείχνοντας ότι συσσώρευση στις τρέχουσες αποτιμήσεις δεν επιτυγχάνεται ούτε προβλέπεται στο άμεσο μέλλον.

Υψηλό 52 εβδομάδων κατέγραψε η κοινή μετοχή της Χάλυψ Δομικά για την οποία η Ciments Francais έχει υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά στα 9 ευρώ των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 0,23% στα 8,88 ευρώ διακινώντας 1.050 τεμάχια, ενώ στους τελευταίους τρεις μήνες έχει σημειώσει άνοδο 28,32%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων οι μετοχές: Φοίνιξ, Κορδέλλου, Info – Quest, Eμπορική Τράπεζα, Ιμάκο, Αlpha Bank, Aσπίς Πρόνοια, Fitco, Xαλκόρ και Microland.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι τίτλοι: Κορδέλλου, Ιμάκο, Microland, Info – Quest.

Από πλευράς πακέτων μεταβιβάστηκαν 75.000 τίτλοι του ΟΠΑΠ στα 8,46 ευρώ και 50.000 μετοχές της Coca Cola στα 17 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v