Και πόλεμος χαρακωμάτων σε εξέλιξη στο ΧΑΑ;

Επεκτείνονται οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες στη Σοφοκλέους, τόσο λόγω του κλίματος στις διεθνείς αγορές, όσο και λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ οικονομικού επιτελείου - τραπεζών για την ανάθεση αναδοχής σε ΟΤΕ - ΟΠΑΠ, που απομακρύνει μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερους από την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στραβό είναι το κλήμα στις διεθνείς αγορές, εντείνονται οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες και στη Σοφοκλέους. Από τη μία η κόντρα –που σύμφωνα με ορισμένους έχει επιπτώσεις και στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά- μεταξύ οικονομικού επιτελείου – μεγαλοτραπεζιτών (λόγω ανάθεσης αναδοχής σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ), από την άλλη το θέμα των ΔΛΠ, βρίσκονται καθημερινά όλο και λιγότεροι να στηρίξουν και υποστηρίξουν την αγορά.

Με αυτή τη λογική θα πρέπει να θεωρηθεί συγκριτικό πλεονέκτημα της συγκυρίας, ο απαξιωτικός τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων που αν μη τι άλλο δεν δημιουργεί σημαντική προσφορά – ρευστοποίηση.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, όπως αυτές καταγράφηκαν χθες, κυρίως στις μετοχές των Alpha και ΟΤΕ, όπου η πίεση ήταν μεγάλη με αυξημένη μάλιστα προσφορά, κατά κανόνα όμως κυρίως στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση επιχειρείται από την Τρίτη να στηθούν κάποιες ”γιάφκες αντίστασης”.

Ένα άλλο τεχνικό στοιχείο που χρήζει προσοχής αφορά στο εκ νέου ψαλίδισμα της διαφοράς μεταξύ των κεφαλαιοποιήσεων Εθνικής και Eurobank, που έχει περιοριστεί στα περίπου 120 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί την άλλη πλευρά του ακήρυχτου πολέμου, επισημαίνουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι πράγματι υπάρχει κόντρα με αφορμή τις αναθέσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Τεχνικά, έχει επισημανθεί από την προηγούμενη διόρθωση του κλάδου, πως η κρίσιμη στήριξη για τον τραπεζικό δείκτη έχει διαμορφωθεί περίπου 2,2% χαμηλότερα, δηλαδή στις 3.300 μονάδες. Επίπεδα που αντιστοιχούν στο εύρος 1.090 – 1.105 του FTSE 20.

Υπάρχει βέβαια και η φωτεινή πλευρά της αγοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται από κινήσεις εταιριών του μεγέθους ενός Τιτάνα ή μιας 3E, αλλά και μικρότερων υγιών επιχειρήσεων όπου αν μη τι άλλο καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η Promota για παράδειγμα, ανακοινώνει αύξηση πωλήσεων, στην Kego κάτι κινείται, η Folli – Follie διευρύνει τα μερίδιά της στο εξωτερικό, η Intralot ετοιμάζει την επόμενή της κίνηση, η μετοχή του Λαζαρίδη αφυπνίζεται κ.α.

Άλλωστε ο χαρακτηρισμός ιστορικού χρηματιστηριακού παράγοντα πως οι εξελίξεις από το μέτωπο της Olympic Catering, αποτελούν ”στάλα δροσιάς στον καύσωνα”, αποδίδει μέρος μιας άλλης θετικότερης πραγματικότητας. Μικρής βέβαια βαρύτητας, πλην όμως είναι μια θετική εξέλιξη.

ΣΗΜ: Ας μη διαφεύγουν της προσοχής μας οι εξελίξεις στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με τον καλά ενημερωμένο ”Φίλαθλο”, δεν αποκλείεται την ερχόμενη Τετάρτη να ανακοινωθεί η συμφωνία συγχώνευσης των Alpha-Multichoice. Σύμφωνα με αυτό το ενδεχόμενο, ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των εσόδων για τις ΠΑΕ, ο ΟΠΑΠ, που πρακτικά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ένταξη και ελληνικών ομάδων στο ”Πάμε Στοίχημα”. Οι εξελίξεις από το συγκεκριμένο μέτωπο δεν αφορούν μόνο στην τηλεόραση, αλλά εύλογα ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα εισηγμένων στο ΧΑΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v