Στο δικό της κόσμο (ευτυχώς) η Σοφοκλέους

Δεν ανησυχεί και ιδιαίτερα (ευτυχώς) την ήδη περιθωριοποιημένη Σοφοκλέους, το τελευταίο κύμα αμφισβήτησης που σαρώνει τις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑΑ φαίνεται να ασχολούνται περισσότερο με τις διακοπές τους περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή - έναυσμα για επανατοποθέτηση στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν έχει και πολλά να φοβηθεί η ούτως ή άλλως (και ευτυχώς εδώ που τα λέμε) περιθωριοποιημένη Σοφοκλέους από το τελευταίο κύμα ”αμφισβήτησης” που σαρώνει τις ξένες αγορές.

Εάν κρίνουμε από την απόφαση της Standard & Poor’s να θέσει εκτός του δείκτη S&P 500 μετοχές εταιριών, που δεν πληρούν απαραίτητες προϋποθέσεις παραμονής, μπορούμε να πούμε ότι στη Σοφοκλέους το έχουμε δει και καιρό αυτό το έργο, με τις ανάλογες περιπτώσεις των αλήστου μνήμης ΑΛΚΑΡ, Νηματεμπορική, Θεσσαλική και άλλων ”πονεμένων ιστοριών”.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι χθεσινές δεσμεύσεις του ΥΠΕΘΟ για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των ΔΛΠ από την ερχόμενη χρήση (παρά την ταπεινή μας εκτίμηση ότι αυτό είναι μάλλον ανέφικτο για το σύνολο των εισηγμένων) θα τηρηθούν μέχρι κεραίας και ότι στην χειρότερη περίπτωση, δεδομένου ότι η πίεση είναι ασφυκτική σε ορισμένες περιπτώσεις, θα βρεθεί τελικά μια ενδιάμεση λύση εφαρμογής.

Κατά συνέπεια θέματα διαφάνειας για την ελληνική αγορά, τουλάχιστον στην έκταση που ταλανίζουν τις ξένες, εκτιμάται ότι δεν υφίστανται. Άλλωστε, το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την περίοδο ελάχιστα απασχολεί τους επενδυτές, οι οποίοι μάλλον φροντίζουν τις θερινές τους διακοπές, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή – έναυσμα που οσονούπω θα τους δοθεί από τις διεθνείς αγορές.

Το ενθαρρυντικό και διαφορετικό στοιχείο της συνεδρίασης είναι η επανεργοποίηση αρκετών επενδυτικών σχημάτων, αφού παρά την σε σημαντικό βαθμό προεξόφληση της μείωσης των τραπεζικών αποτελεσμάτων, διαπιστώνονται μικρά περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης για τον συγκεκριμένο δείκτη και πάλι προς τις 3.400 μονάδες.

Πρακτικά όσο και τεχνικά διαιστώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει περιθώρια υποχώρησης, συνολικά μέχρι και 4 ποσοστιαίες μονάδες. Πλην όμως η βαρύτητα του κλάδου στη διαμόρφωση των δεικτών έχει μειωθεί στο 25%, τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα, ενισχύεται ανάλογα η βαρύτητα του τηλεπικοινωνιακού κλάδου και αυτών που συγκροτήθηκαν πρόσφατα, δηλαδή ενέργειας, ξενοδοχείων, παιγνίων. Σε συνδυασμό με την διαπιστωμένα ανοδική φορά του κατασκευαστικού κλάδου, έχουν διαμορφωθεί δυνάμεις αντίρροπες να ”κρατήσουν” τον FTSE 20 υψηλότερα των 1.100 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση αντέδρασαν οι Axon, Moda Bagno, αλλά και δραστηριοποιήθηκαν οι Space, ΚΡΕΚΑ, σε άλλη περίπτωση οι Multirama, Euromedica κ.α., ενδέχεται να συντηρηθεί η όποια διάθεση για ”παιχνίδι” σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Να προσεχθούν η σημερινή επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση της Λάμψα, όπου συνεχίζεται η διακριτική παρουσία τρίτου ”παίκτη”, η αφύπνιση της μετοχής των Αστικών Ακινήτων, η υποχώρηση και πάλι προς τα 4,7 ευρώ της ΕΥΔΑΠ, η κινητικότητα που διακρίνεται στους Ευρωσυμβούλους, και η προσεκτική με ικανοποιητικές συναλλαγές, προσέγγιση των 2,5 ευρώ για τη μετοχή της Ideal (κ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v