Η Alpha ρυθμιστής του FTSE 20 στο ΧΑΑ

Η υποχώρηση της τιμής των μετοχών Alpha, Vodafone, Ιντρακόμ, Πειραιώς, πιέζουν το Δείκτη προς τις 2.180 μονάδες, ενώ η σχετική σταθερότητα των τίτλων της Εθνικής, Eurobank και ΟΤΕ διαμορφώνουν μια πρώτη περιοχή ”στήριξης” για το ΓΔ, με την Alpha Bank να λειτουργεί ως ρυθμιστής της περαιτέρω πορείας του FTSE 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υποχώρηση της τιμής των μετοχών Alpha, αλλά και Vodafone, Ιντρακόμ, Πειραιώς, πιέζουν το Δείκτη προς τις 2.180 μονάδες. Η σταθερότητα όμως που δείχνουν πέριξ των 20,1 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, των 13,8 της Eurobank και των 16,3 ευρώ του ΟΤΕ διαμορφώνουν μια πρώτη περιοχή στήριξης για τον Γενικό Δείκτη στις 2.190 μονάδες, τιμή που αντιστοιχεί περίπου στις 1.140 μονάδες του FTSE 20.

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής, της συνεδρίασης αφορούν στη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών (ΟΠΑΠ, 3E) και τη στάση ορισμένων επενδυτικών σχημάτων. Η μετοχή του Οργανισμού, ισορροπεί στα 8,5 ευρώ, στο ενδιάμεσο του εύρους διάθεσης δηλαδή, με τους πωλητές και αγοραστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως πωλητές στα 8,64 ευρώ, συναντούν περισσότερους αγοραστές, αλλά οριακά χαμηλότερα (στα 8,60 ευρώ). Η μετοχή της Coca Cola, με ελάχιστες συναλλαγές, δεν αντιδρά μέχρι στιγμής στην εξαγορά της ελβετικής θυγατρικής της Ηess Group.

Η μετοχή της Cosmote, μετά την ανακοίνωση αύξησης κατά 28% των συνδρομητών της το β’ τρίμηνο, ”παλεύει” τα 10 ευρώ, με περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι κινούνται ανοδικά για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση οι μετοχές των Moda Bagno, Ικτίνος, προσεγγίζει τα 6,8 ευρώ η μετοχή του Νεώριου, κερδίζει περίπου 2,6% ο Κορασίδης και αντιδρά μετά το νέο ”χαμηλό” έτους η μετοχή της LogicDIS.

Για την επόμενη ώρα, θα εξαρτηθεί κυρίως από τη μετοχή της Alpha, εάν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει τελικά προς τις 2.180 μονάδες, όπου και τεχνικά δικαιολογείται αντίδραση και πάλι προς τις 2.205 μονάδες.

ΥΓ. Το γεγονός ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις παρά τη μικρή αντίδραση της αγοράς, οι βασικές θέσεις των παικτών στα Παράγωγα και ειδικότερα στον FTSE 20 παραμένουν ”υποτιμημένες” μέχρι και 4% αναδεικνύει την επιφυλακτικότητα των τελευταίων.

Καλώς κακώς έχει διαμορφωθεί η εκτίμηση σε ένα σημαντικό κομμάτι των ενεργών παικτών, πως η αγορά λόγω ΟΠΑΠ ”κρατείται” στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και ότι μετά τη λήξη των εγγραφών θα κινηθούμε σημαντικά χαμηλότερα. Μεταξύ μιας άλλης μερίδας, βέβαια, κυκλοφορεί η ακριβώς αντίθετη εκτίμηση για τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v