Η τιμή του κοτόπουλου και η Σοφοκλέους

Τους τελευταίους μήνες η τιμή χοντρικής του κοτόπουλου από τον παραγωγό έχει υποχωρήσει στο 1 ευρώ το κιλό, την στιγμή που λίγους μήνες νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι και 1,80 ευρώ! Ο λόγος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% - 15%.

Η τιμή του κοτόπουλου και η Σοφοκλέους
Οι μόνοι που δεν αιφνιδιάστηκαν από την χτεσινή καταστροφική και φονική καταιγίδα που ”έπνιξε” την Αττική, ήσαν οι επενδυτές. Δεν υπάρχει είδηση ή γεγονός που να τους προκαλεί πλέον εντύπωση.

Έχοντας υποστεί μία μεγάλη καταστροφή και δεκάδες άλλες μικρότερες στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, είναι έτοιμοι και για χειρότερα ακόμη νέα. Έχουν πάθει κάτι σαν ανοσία.

Το μόνο που μένει να δουν είναι η πλήρης καταστροφή και εγκατάλειψη του πλανήτη γη στα επόμενα 50 χρόνια και η αναγκαστική αποίκιση άλλων πλανητών, όπως υποστηρίζει έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για την άγρια χλωρίδα και πανίδα.

Τα κακά νέα είναι από λίγο ως πολύ αναμενόμενα. Το ίδιο και η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών. Αν εξακολουθούν ακόμη να έχουν στα χέρια τους μετοχές, αυτό το κάνουν για λόγους που συνδέονται με τη λεγόμενη επενδυτική διαστροφή! Έχουν μετοχές, ελάχιστοι όμως πιστεύουν πραγματικά ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσουν χρήματα από το χρηματιστήριο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν είναι μόνο η κατάσταση της αγοράς, τα μετοχοδάνεια, οι κόκκινοι κωδικοί, η κρίση εμπιστοσύνης στο θεσμό, οι λογιστικές αλχημείες των εταιριών, η επικίνδυνη κλιμάκωση των αρνητικών νέων από τη Wall Street. Είναι η ίδια η καθημερινότητα που προκαλεί εύλογη ανησυχία.

Υπάρχει μία αλήθεια των αριθμών, πολύ διαφορετική από εκείνη του κ. Χριστοδουλάκη. Θα σας δώσουμε δύο πολύ καλά κατά την άποψή μας παραδείγματα από την ”πιάτσα”, ενδεικτικά ίσως της κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας.

Τους τελευταίους μήνες η τιμή χοντρικής του κοτόπουλου από τον παραγωγό έχει υποχωρήσει στο 1 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που λίγους μήνες νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι και 1,80 ευρώ! Ο λόγος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% - 15%.

Οι καταναλωτές δεν μπορούν να κόψουν το κινητό τηλέφωνο, δεν μπορούν να αγνοήσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, μπορούν όμως να κόψουν το φαγητό. Ίσως το δεύτερο παράδειγμα που ακολουθεί σας φαίνεται ”τραβηγμένο”, αλλά μπορείτε κι εσείς να κάνετε την ίδια έρευνα.

Με αφορμή την τιμή του κοτόπουλου ρωτήσαμε τρεις - τέσσερεις επαγγελματίες κρεοπώλες για τις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού. Και μάθαμε ότι ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια εμφανίζεται το φαινόμενο άνθρωποι να αγοράζουν λίγο κρέας, ίσα - ίσα για να βγάλουν την μέρα τους. Μισό κιλό κατεψυγμένος κυμάς είναι η πιο διαδεδομένη ίσως παραγγελία!

Οι αριθμοί του κ. Χριστοδουλάκη μας δείχνουν έναν άλλο παραμυθένιο κόσμο. Έναν κόσμο ευημερίας και κατανάλωσης. Δεν αποκλείεται να υπάρχει, αλλά αυτός αφορά τελικά έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων.

Όλη αυτή η εικόνα της μιζέριας αρχίζει όμως και κουράζει. Τα αρνητικά νέα είναι η συνήθεια, τα θετικά το ζητούμενο.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτή τη δυστυχία και η παραμικρή καλή είδηση ίσως αναλυθεί από τους ειδικούς σαν την αναγγελία για την έλευση του μεσία. Ίσως! Κι ίσως πάλι εισέλθουν χρήματα στην αγορά και πάρουν ανάσα οι χρηματιστηριακοί δείκτες.

Αυτό το οποίο όμως μπορούμε να αποκλείσουμε κατηγορηματικά είναι ότι τα χρήματα αυτά θα τα εισφέρουν οι ”παίκτες” του 1999. Αυτοί θέλουν αλλά δεν μπορούν. Πολύ απλά διότι είναι εκείνοι που διαμορφώνουν την τιμή του κοτόπουλου στην εγχώρια αγορά.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v