Οριακές καταστάσεις στη Σοφοκλέους

Με οριακό τζίρο που παραπέμπει σε συνεδριάσεις του 1997, οριακές διακυμάνσεις που θυμίζουν... καλοκαίρι, είναι λογικό το ενδιαφέρον των λίγων επαγγελματιών της αγοράς να παραμένει και αυτό οριακό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οριακές καταστάσεις στη Σοφοκλέους. Με οριακό τζίρο που παραπέμπει στο ’97, με μικρές διακυμάνσεις που θυμίζουν… καλοκαίρι, είναι λογικό το ενδιαφέρον των λίγων επαγγελματιών να παραμένει και αυτό οριακό.

Από μια άποψη καλύτερα, γιατί λόγω της άτυπης περιθωριοποίησής της η Σοφοκλέους, επηρεάζεται όλο και λιγότερο συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές αναπτυγμένες αγορές από τις έντονες διακυμάνσεις σε Νέα Υόρκη, αρνητικές εκτιμήσεις για τον S&P 500, τα σκάνδαλα κάθε λογής Enron, Merck κλπ.

Μια εικόνα γενικευμένης αδιαφορίας που εξυπηρετεί όμως την επανασταθεροποίηση της αγοράς σε ένα συγκεκριμένο εύρος μεταξύ 2.140 – 2.220 μονάδων. Η προεξόφληση πληθώρας αρνητικών νέων, αποτελεσμάτων, για τον τραπεζικό κλάδο περιορίζει σε σημαντικό βαθμό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησής του.

Αντίρροπα δημιουργούνται τάσεις σε κλάδους σαφώς πιο ενεργούς, με ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα και προοπτικές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση την Ενέργεια, τις Τηλεπικοινωνίες, τις Κατασκευές και γιατί όχι την ευρύτερα εννοούμενη Ψυχαγωγία.

Η μετοχή του ΟΤΕ αποτελεί και πάλι ελκυστική επενδυτική επιλογή και για ξένους, οι πληροφορίες για Vodafone ευνοούν και την Ιντρακόμ, ενώ η μετοχή της Cosmote ”αγωνίζεται” να κρατήσει τα 10 ευρώ. Αναμφίβολα ”όλα τα λεφτά” της εβδομάδας είναι η εγγραφή του ΟΠΑΠ, καθώς μετά το χθεσινό κλείσιμο (8,78 ευρώ) αποσαφηνίζεται και η τιμή διάθεσης (εγγραφές από αύριο μέχρι και Παρασκευή).

Ο τραπεζικός κλάδος διαμορφώνει…κεφαλαιοποιήσεις αυτή την περίοδο για τα μελούμενα, αφού η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank παραμένει σταθερά υψηλά, της Alpha υποχωρεί, η δε Εθνική ολοκληρώνει επιτυχώς τη β’ φάση εθελούσιας εξόδου υψηλόβαθμων στελεχών. Όταν θα έρθει η ώρα είναι προφανές ότι ο κλάδος θα δώσει και πάλι συγκινήσεις…

Στη μεσαιο-μικρή κεφαλαιοποίηση, ανεβάζει τζίρο ο Άξονας, ενισχύονται οι συναλλαγές της Ικτίνος, ενώ μετοχές με μικρό free float, επανέρχονται σταδιακά στο προσκήνιο. Λόγω ΟΠΑΠ, θα μπορούσαν να αντιδράσουν αυτές τις ημέρες μετοχές του ευρύτερου τομέα όπως η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ, όπου παραμένει η προσφορά των 7,3 ευρώ, και τα Αφορολόγητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v