Οι τηλεπικοινωνίες έσωσαν τα προσχήματα στο ΧΑΑ

Οι τηλεπικοινωνίες, που κατέγραψαν κέρδη 1,17%, κατάφεραν σήμερα να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στις τράπεζες και να κρατήσουν το δείκτη πάνω από τις 2.200 μονάδες. Πτωτική η εικόνα στην Περιφέρεια, σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές.

Συνεδρίαση συσσώρευσης σε επίπεδο τίτλων του FTSE-20 και Γενικού Δείκτη η σημερινή στη Σοφοκλέους, με τη Περιφέρεια παρά ταύτα να αγνοεί πλήρως την περιρρέουσα τάση, διολισθαίνοντας περαιτέρω εν μέσω υποτονικών συναλλαγών.

Βαρόμετρο” της αγοράς ήταν σήμερα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος έχοντας καταγράψει κέρδη 1,17% αντιστάθμισε πλήρως τη πτωτική φορά που έδωσε στο Δείκτη ο κλάδος των τραπεζών (-0,36%), ο οποίος ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί να καταγράφει ζημιές της τάξης του 1,21%.

Εν τούτοις, το κλείσιμο του Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, και δη στις 2.201,84 μονάδες, οριακά ενισχυμένος σε ποσοστό 0,18%, δεν ”πείθει”, αφού η τελική εικόνα της αγοράς είναι προϊόν αφενός της θετικής τάσης των τηλεπικοινωνιών, αφετέρου της εξαιρετικά καλής εικόνας συγκεκριμένων επιμέρους τίτλων, όπως της Intracom (4%).

Θα πρέπει να εκφράσουμε βάσιμες ανησυχίες ως προς το γεγονός ότι ακόμα και στα σημερινά χαμηλά, και δη στις 2.180 μονάδες, η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας υπήρξε αμελητέα, με συνέπεια ο τζίρος στο κλείσιμο να προσεγγίσει μόλις τα 54 εκ. ευρώ, ποσό που είναι απογοητευτικό αν είναι να πιστέψουμε ότι επίκειται μια συντονισμένη ανοδική αντίδραση.

Το ότι η αγορά είναι ρηχή επιτρέπει βέβαια την όξυνση των κινήσεων (ανοδικών και πτωτικών), εν τούτοις είναι δεδομένο ότι χωρίς τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών και των περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων, αντίδραση μονιμότερη του... προσωρινού δεν δύναται να υπάρξει, και ότι η αγορά θα περιοριστεί στο ενεργό trading εντός του ημερήσιου εύρους διακύμανσης.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι πτωτικές μετοχές υπερκέρασαν και σήμερα τις ανοδικές, κατά 63 στον αριθμό, δείχνοντας ότι ελάχιστοι έχουν πειστεί ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αντίδρασης που θα ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.

Εκ των ελάχιστων θετικών σημείων αναφοράς το ότι τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 στο ΧΠΑ δεν εμφάνισαν σημαντικές υποτιμήσεις, μάλιστα στο κλείσιμο ενδέχεται να διαμορφωθούν στη θεωρητική τους τιμή, κάτι που σημαίνει ότι ούτε το downside διακρίνεται ως ιδιαιτέρως μεγάλο από τους ενεργούς παίκτες στο ΧΠΑ.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Βιοσώλ (κοινές), Γαλαξίδι, LogicDis, Δρομέας, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Ασπίς Πρόνοια, Σελόντα, Καρδασιλάρης, Χατζηιωάννου Holdings, Κτήμα Λαζαρίδη.

Σε ιστορικά χαμηλά έκλεισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Γαλαξίδι, Δρομέας, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Εβροφάρμα και Datamedia.

Από πλευράς πακέτων μεταβιβάστηκαν 140 τίτλοι της Coca Cola στην τιμή των 17 ευρώ και 30 μετοχές της Γερμανός στα 11,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v