ΧΑΑ: Διόρθωση στην υψηλή, κέρδη σε περιφέρεια

Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα βαριά χαρτιά με αποτέλεσμα την εκ νέου υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 2.200 μονάδες. Αντίθετα η δραστηριοποίηση επενδυτικών σχημάτων στην περιφέρεια οδήγησε 20 τίτλους να καταγράψουν κέρδη άνω του 3,5%.

Αποτυχημένη η προσπάθεια συσσώρευσης στην ευρύτερη περιοχή των 2.200 μονάδων, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί σήμερα σε τροχιά διόρθωσης, αφού με εξαίρεση τη μετοχή της Panafon-Vodafone (0,4%), η πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε.

Την ίδια στιγμή τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα επιχείρησαν σήμερα να δώσουν κάποια πνοή στη μικρή κεφαλαιοποίηση, απόπειρα που μάλλον επιτυχής πρέπει να θεωρηθεί, αφού 20 μετοχές έκλεισαν με κέρδη άνω του 3,5%, εν τούτοις ο συντελεστής στην ευρύτερη αγορά παρέμεινε πτωτικός, με τη σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 1 προς 1,7 υπέρ των δεύτερων.

Επί του πρακτέου, η αγορά κινήθηκε με βάση τις προθέσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία σήμερα προχώρησαν σε περαιτέρω μειώσεις θέσεων τόσο στο τραπεζικό κλάδο (-0,47%), με επίκεντρο τους τίτλους της Alpha Bank (-1,3%, κλείσιμο στα 13,98 ευρώ - χαμηλό έτους 13,50 ευρώ) και της Εθνικής (-0,9%, στα 20,02 ευρώ), όσο και σε τίτλους ”κρατικών” συμφερόντων (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 1%).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση στις 2.185,44 μονάδες, με απώλειες 0,74%, με το δείκτη FTSE-Small Cap (-0,16%) να αποδεικνύεται – παραδόξως – ο οποίο ανθεκτικός εκ των τριών δεικτών FTSE, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει για μια ακόμα ημέρα απογοητευτική, αφού μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών ύψους 3,4 εκ. ευρώ, ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 52,3 εκ. ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, και με τα ΣΜΕ επί του FTSE-20 στο ΧΠΑ να εμφανίζουν και πάλι σημαντικές υποτιμήσεις, θα πρέπει να θεωρήσουμε ως επικρατέστερο σενάριο τη περαιτέρω διολίσθηση του Δείκτη προς το επίπεδο των 2.155 μονάδων, επίπεδο από όπου θα επιχειρηθεί η νέα προσπάθεια συσσώρευσης. Πάντως, η ευρύτερη αγορά δείχνει ήδη να προεξοφλεί τις αρνητικές επιπτώσεις από την προσφορά τίτλων στον ΟΠΑΠ που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως την Παρασκευή.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Αγροτική Ασφαλιστική, Ασπίς Πρόνοια, Αλυσίδα (κοινές), Δρομέας, Καρδασιλάρης, Χατζηιωάννου Holdings, Πουλιάδης, Φοίνιξ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Info – Quest.

Σε ιστορικά χαμηλά έκλεισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των εταιριών: Αγροτική Ασφαλιστική, Δρομέας, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Info – Quest.

Από πλευράς πακέτων μεταβιβάστηκαν 150.000 μετοχές του ΟΤΕ στην τιμή των 16,28 ευρώ, 990 τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας στα 20,34 ευρώ και 64.000 μετοχές της Eurobank στα 13,88 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v