Κουφόβραση στη Σοφοκλέους!

Τα βήματα των διεθνών αγορών ακολουθεί εν μέρει η Σοφοκλέους με τους κύριους δείκτες να υποχωρούν, και την Alpha να πιέζει και σήμερα τον τραπεζικό κλάδο. Λίγο διαφορετική παραμένει η εικόνα στην περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με βαρίδι κυρίως τη μετοχή της Alpha, υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης προς τις 3.490 μονάδες, παρασύροντας τον FTSE 20 στις 1.120 μονάδες, τον δε Γενικό προς τις 2.160.

Πιο υποφερτή είναι η εικόνα της αγοράς στους κλάδους της πληροφορικής, τσιμέντων, εκδόσεων, λιανικού εμπορίου, τροφίμων, ενώ ο δείκτης συνολικής απόδοσης της Παράλληλης, υποχωρεί κατά 0,2%.

Είναι ενδεικτικό πως ο μεν FTSE 20 πιέζεται κατά 1,2% χαμηλότερα, ο SC 80 υποχωρεί κατά 0,7%. Άλλωστε οι μόνες μετοχές στις οποίες φαίνεται ότι επικεντρώνεται, το ούτως ή άλλως περιορισμένο ενδιαφέρον, είναι στην πλειονότητά τους μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα συναλλαγές άξια αναφοράς κίνηση, συντηρείται στις Moda Bagno (για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση), Space Hellas, Euromedica και Μοχλό, ενώ τζίρο ”ανεβάζουν” οι Λαζαρίδης, Alcatel, Kego, Δομική Κρήτης, Κορασίδης (για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση), Ικτίνος και ορισμένες ακόμη.

Η μετοχή των ΚΑΕ βρίσκεται σε διακύμανση πέριξ των 6,9 – 7 ευρώ με χαμηλές μέχρι στιγμής συναλλαγές, συγκριτικά με το ενδιαφέρον που και πρακτικά εκδηλώνεται για την εταιρία.

Η προδιαγεγραμμένη εδώ και μήνες, θα λέγαμε μετά το διαζύγιο με την Εθνική, αρνητική πορεία της Alpha, αποκτά πλέον μεγαλύτερες διαστάσεις, που χρήζουν προσοχής. Στα 13,7 ευρώ η τιμή της μετοχής με σχεδόν τετραπλάσιες συναλλαγές από ότι η μετοχή της Εθνικής, που υποχωρεί χαμηλότερα των 20 ευρώ. Άλλωστε, από τον FTSE 20, την ανθεκτικότερη συμπεριφορά και λογικά, εμφανίζουν οι Coca Cola, στα 16,8 ευρώ (λόγω και της χθεσινής εξαγοράς στην Ελβετία), και Τιτάν (μετά την θετική επανεκτίμηση της UBS με τιμή στόχο τα 45,5 ευρώ για τον τίτλο της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας).

Για την επόμενη ώρα, είναι προφανές ότι το χαμηλό βαρομετρικό που σκιάζει την Ευρώπη, φέρνει κάποιες ”μπόρες” και προς τη δική μας γειτονιά. Σε γενικές γραμμές το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο τις τελευταίες ημέρες εδώ με αρκετές φωτεινές αναλαμπές και με ενδείξεις διεξόδου περισσότερες από ό,τι στην Ευρώπη. Μόνο που για να αναστραφεί οριστικά η τάση και στο ΧΑΑ, είναι προφανές ότι θα πρέπει να δοθεί το σύνθημα – έναυσμα από τις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v