Πλεονέκτημα για το ΧΑΑ η αδιαφορία των πολλών!

Σχετικά καλά τα καταφέρνει η Σοφοκλέους σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος, διότι η άλλη δεν είναι και τόσο κολακευτική. Δηλ. το γεγονός ότι το επενδυτικό κοινό απέχει από τα χρηματιστηριακά δρώμενα, τα οποία αποτελούν, πλέον, παιχνίδι για λίγους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παρακολουθώντας τις ξένες αγορές, επιμένουμε να λέμε πως η Σοφοκλέους ”και πάλι καλά τα καταφέρνει”. Με ιδιαίτερη ένταση, οξύνεται σε διεθνές επίπεδο η εκ βάθρων αναδιάρθρωση μεγεθών, η ανατροπή χρηματοοικονομικών και όχι μόνο ισορροπιών με έναν πόλεμο στις ΗΠΑ, στον οποίο αρκετοί Αμερικανοί αναλυτές προσδίδουν και πολιτικές προεκτάσεις.

Μέσα στο γενικότερο ”χαμό”, οι δικές μας απώλειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν περιφερειακές, όπως ακριβώς δηλαδή ταιριάζει και στην αγορά μας, την απαξιωμένη δηλαδή Σοφοκλέους.

Παρεμπιπτόντως, ένα στοιχείο που θα πρέπει να συνεξετάσουν πολλοί σοβαρά οι κυβερνώντες, είναι αυτό που προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της ICAP και δείχνει πως οι 19 στους 20 Έλληνες δεν θέλουν ούτε να ακούν για χρηματιστήριο και μετοχές.

Απέχθεια και αποστροφή που δεν έχει βεβαίως μόνο οικονομικές παρενέργειες και επιπτώσεις αλλά βεβαιότατα και πολιτικές.

Επιχειρώντας να κρατήσουμε τα θετικά της συνεδρίασης, επισημαίνουμε την σταθερή και σήμερα πορεία του δείκτη τροφίμων – ποτών, τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς και το –0,4% του δείκτη συνολικής απόδοσης της Παράλληλης Αγοράς.

Ελάχιστες οι μέχρι στιγμής κερδισμένες μετοχές, αν και μεταξύ αυτών αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται στις γνώριμές μας των τελευταίων τριών ημερών, Ικτίνος, Alcatel, Δομική, Euromedica. H μετοχή της Olympic Catering κυμαίνεται στα 4,64 ευρώ, συνεχίζεται η προσπάθεια αποκόλλησης από τα ”χαμηλά” για τον Λαζαρίδη, πραγματοποιεί συναλλαγές η Creta Farm, αποδίδει το split της Kego, κάτι κινείται στην Ντιονίκ και στα ΚΑΕ οι συναλλαγές δείχνουν ενδιαφέρον.

Βέβαια, από εκεί και πέρα το πρόβλημα ήταν και παραμένει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και δη σε ένα μέρος του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, από τις μετοχές του FTSE 20, η μετοχή της 3E βρίσκεται σε διακύμανση πέριξ των 17 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 6,05 ευρώ, ενώ σταθερές παραμένουν οι Τιτάν, ΟΤΕ και Motoroil. Η τελευταία με ελάχιστη εμπορευσιμότητα.

Από το τραπεζικό μέτωπο, η μετοχή της Alpha υποχωρεί προς τα 13,4 ευρώ, της Εθνικής στα 19,3 ευρώ, της δε Eurobank στα 13,3 ευρώ. Διαπιστώνεται δηλαδή, ότι η κεφαλαιοποίηση της Alpha διαμορφώνεται σε επίπεδα κατά 40% φθηνότερα, από αυτά που φέρεται να ενδιαφερόταν (;) πέρυσι τέτοια εποχή η BNP.

Από την άλλη πλευρά η διαφορά κεφαλαιοποίησης μεταξύ ΕθνικήςEurobank συντηρείται μεταξύ 2,5% – 3%, με την πρώτη να κρατά –μέχρι στιγμής- το πλεονέκτημα στα χέρια της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v